Kerti faházak

2008-07-26 22:30:36 | Módosítva: 2014-05-18 17:40:45

Szerszámtárolótól a fürdőszobás nyaralóig sokféle faépítménnyel találkozhatunk a barkácsáruházak és faipari cégek kínálatában. Egyszerű szerkezetüknek és kedvező áruknak köszönhetően téglaépületeket is kiválthatnak.

A panelekből vagy nútféderes elemekből összeállítható faházak nem számítanak újdonságnak, az Erdért már a '80-as évek elején többféle kialakítású komfortos faépületeket kínált. Az igazi áttörést a barkácsáruházak hozták, reklámújságaikban szinte kivétel nélkül találhatunk valamilyen szettben kapható faépítményt.
Ezek összeállítása nem igényel komolyabb szaktudást, vagy előképzettséget. Az épületek alapozása lehet öntött beton, de a jó szellőzés és a nedvesedés elkerülése érdekében gyakran betonlapokra állítják őket. Mindkét esetben figyeljünk rá, hogy az alapozás során vízszintes felületet alakítsunk ki. Betonlapok használatánál a padlót alkotó gerendák távolsága határozza meg az egyes lapok távolságát.
Az egyszerű szerszámtároló elfér a kert sarkában isMinden csomaghoz részletes összeszerelési útmutató jár. Az esetek nagy részében szinte alig van szükség fűrészelésre, az egyes építőelemek már a kívánt hosszúságra vannak vágva. Az egyszerűbb, szigetelés nélküli faházak 28-42 mm vastag nútféderes deszkákból állnak. Ezeket gumikalapács segítségével kell egymásba illeszteni, és szeggel rögzíteni. Komolyabb építményeknél létezik 70 mm-es, dupla nútféderes tömörgerenda is, illetve 100 mm vastag szendvicsszerkezetű falú házat is választhat, aki ősszel, tavasszal vagy esetleg télen is használni szeretné az épületet.
Az árkalkulációnál vegyük figyelembe, hogy a héjazat általában nem a gyári csomag része, azt külön kell megvásárolnunk és felszerelnünk. Jó kezelhetősége miatt elterjedt a bitumenes zsindellyel történő tetőfedés, de ne feledkezzünk meg a vízelvezetésről sem.
A faház elemei általában valamilyen impregnálószerrel már át vannak itatva, ennek ellenére nem árt évente a gyártó által javasolt, víztaszító, gombaölő stb. szerekkel átkenni őket.

Méretek, alaptípusok

Néhány óra alatt kész a tetszetős garázsKis méretű, szerszámtárolónak alkalmas faházat kb. 130 ezer forinttól kezdve kaphatunk. Ennek alapterülete nagyjából 4 m2, az ajtaján található ablakon kívül külön ablakkal nem rendelkezik. Egy ablakos kerti faházat (5,5-6 m2) olyan helyre célszerű telepíteni, ahol egy vagy két ember rövid idejű tartózkodására van szükség, pl. szőlőben vagy gyümölcsösben. Ez a méret nagyjából 180 ezer forinttól vásárolható meg.
A nagyobb (7-12 m2) faházak már akár huzamosabb tartózkodásra is alkalmasak lehetnek, ezekhez általában előtető vagy kis terasz is vásárolható. Méretükből adódóan általában ezekben nincs vizesblokk, az egész épület egy helyiségből áll. A hétvégi vagy szabadidőházak 15-50 m2-esek, fürdőhelyiséggel valamint vécével is rendelkeznek. Áruk nagyban függ a mérettől és az épület kialakításától. 500 ezer forint környékén egyszerűbb, 1,5 millió forintért viszont már komplett hétvégi házat kapunk, ami szigeteléssel is rendelkezik. A gyártók kínálatában nem csak emberi tartózkodásra, hanem garázsként vagy melléképületként funkcionáló épületeket is találhatunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Környezetbarát épületszigetelés

Valószínűleg a fa volt az egyike az első alapanyagoknak, amiből az őseink lakhelyüket építették. A Németh-Fa Kft. (Lenti) a legmodernebb CNC technológiával állít elő minőségi faipari termékeket,...


Faházak felújítása

A faházak mellett általában azért döntenek a telektulajdonosok, mert viszonylag gyorsan felépíthetők, a tájba illők és természetes anyagból készülnek. Tetszetősek, idényjellegű lakásként, hétvégi...