Szép kert kevés munkával

Nyaralók növényei

2012-08-12 21:12:05 | Módosítva: 2012-08-17 18:56:33

Bár minden fáradt kertész vágya, hogy kevesebb legyen a kerti munka, ez a nyaralónak használt épületek esetén fokozottabb elvárás, hiszen viszonylag ritkán tartózkodunk ott. Akkor pedig, mint neve is utal rá elsősorban „nyaralnánk” nem pedig csak a kertet hoznánk rendbe. Mert mire elkészülünk vele, jön a hétfő, és lehet menni a munkába – a kerti munkából.

Egyik szomszédom feleségét jó pár évvel ezelőtt akkor láttam utoljára, amikor hangos szóváltásba keveredett párjával. A hölgy nehezményezte, hogy a nyaralójuk kertjében mindig csak a háta barnul le, a hasa sohasem. Ennek oka pedig, hogy nyaralni soha nem jártak oda, csak dolgozni. Munka közben pedig az embernek csak a háta barnul. A nyaralókertekkel kapcsolatban jogos elvárás, hogy szépek, látványosak legyenek, és a pihenést szolgálják. Azonban ahhoz, hogy ez így is legyen, jól átgondoltan kell kialakítani, vagy átalakítani a kertet.

Méret és elrendezés

Sokan ott követik el a hibát, hogy túl nagy kertet akarnak kialakítani és rendben tartani. Egy átlagos méretű család számára 300-600 négyzetméteres pihenőkert bőven elegendő, a nyaralóövezeti kertek ennél általában sokkal nagyobbak. Ha túl nagy a telek, akkor is lehet megoldás. A hátsó részét bérbe adhatjuk valaki környékben lakónak, aki például vagy felesben műveli (a termésből juttat a tulajdonosoknak cserébe a területért – bérleti díj helyett), vagy mondjuk, lucernát telepít rá, ami amellett, hogy takarmány, még a talajt is javítja. A gyümölcsfák között is van erre lehetőség, és a lucerna előnye, hogy ritkábban kell kaszálni, mint a füvet. Lucerna helyett kezd elterjedni a fehér here is, ami jóval alacsonyabb, így szinte nyírni sem kell. Mérsékelten taposás álló, és bár kis termete miatt takarmányozási céllal telepíteni nem túl kifizetődő, de ha az a lényeg, hogy a terület ne legyen gazos, és füvet nyírni se nagyon kelljen, akkor ez a kis növény a legmegfelelőbb választás. A fehér here jól szaporodik, így ha a vetés esetleg nem túl sikeres, idővel indáival is besűrűsödik a területen, és nem enged teret a gyomoknak.

Ha leszűkítettük a konkrétan pihenésre kialakított területet az előbb említett méretűre, akkor már sokat tettünk annak érdekében, hogy ne mi legyünk a kertért, hanem a kert legyen értünk. Értelemszerűen a díszkertet a ház körül célszerű kialakítani, és a kert hátsó részét soroljuk át az előbb említett extenzívebb művelésűvé.

A gyep

Ha tényleg csak nagyon ritkán tartózkodunk a nyaralóban (évente egy-két hetet), akkor az előbb említett fehér here ideális gyeppótló, ám ennél többet időzve ott, megsínyli a taposást. Nyaralókerteknél érdemes többzónás gyepet kialakítani, ezzel is csökkentve a munkát. A kerítés körül legyenek a nagyobb növésű növények, a központi részen pedig a füves terület. Tehát a fű közé ne ültetgessünk fákat, cserjéket, azok szabálytalan vonalvezetésű sávban (így természetesebb a látvány), de a kerítés vonala mentén helyezkedjenek el. Így jól elkülönítettük a díszkerti részt a gyeptől.

A fák, cserjék alatt ültessük be a területet talajtakaró növényekkel: borostyánok, meténgek, gyöngyvirág, mind alkalmasak erre, mivel ezek zárt állománya megakadályozza a gyomosodást. Így ezt a részt kipipálhatjuk, gyomlálni sem kell, és füvet nyírni sem szükséges itt. A gyeprészen pedig ne akarjunk golfpálya minőségű pázsitot, inkább egy vadvirágos vegyes állományt. Ilyen magkeverékek is kaphatók a kereskedelemben, de ha a fű ápolását nem visszük túlzásba, akkor magától is ilyenné válik. A fű így ritkásabb lesz, de benne a százszorszép és egyéb kétszikű fajok - mint a repkény, gyermekláncfű - mégis sűrűnek láttatják, és néha még virágba is borul a gyepszőnyeg.

Növényválasztás

A növényválasztásban lényegesebb szempont a strapabíróság: csak olyan növények jöhetnek szóba, melyek hosszú távon képesek önmagukról gondoskodni, tehát nem szükséges számukra öntözés, vegyszeres növényvédelem, és a gondozási igényeik is maximum az évenkénti egyszeri metszésben kimerülnek. Semmiképp ne válasszunk formára nyírt örökzöldeket, melyeket hetente kell metszéssel korrigálni. Kerüljük a tájidegen és fagyérzékeny növényeket is, hiszen ezek nem őshonosak nálunk, így sokkal több gondozási igényük van, mint azoknak, melyek hazánkban egyébként is otthon érzik magukat. Egy virágba boruló galagonyabokor, vagy a télen is díszítő vadrózsa, egy eperfa, mind látványosak, és nem igényelnek gondozást. Ha színesítenénk a kínálatot, akkor is hazai fajok kertészeti változataiban gondolkodjunk. A mindenfelé megtalálható zöld juharnak van például rózsaszín levelű díszváltozata a „Flamingó”, de a hazánkban is honos somok közül is vásárolhatunk díszesebb sárga vagy fehér levélszélű díszváltozatot.

A lényeg; ne úgy menjünk be egy árudába vásárolni, hogy ami megtetszik azt megvesszük, hanem ezt a minimális korlátozást iktassuk be igényeink közé. Csak honos fajok változatai kerülhetnek szóba, így a gondozási műveletek időben és mennyiségben is jelentősen csökkenthetők. Utak menti szegélynövényeknek válasszunk szárazságtűrő varjúháj, vagy kövirózsa fajokból, hiszen ezek alapfajai sziklarepedésekben élnek, így elviselik a szárazságot, a magas hőmérsékletet, és minden olyan extrém körülményt, amibe sok más növény belepusztulna. Aki átgondoltan alakítja ki, és rendezi be nyaralókertjét, az a tavaszi nagytakarítást leszámítva kevés gondozással is karbantartható kertet kap, több idő marad a pihenésre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: nyaraló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mobilházak Magyarországon

Néhány óra alatt kész otthon, ingatlanadó, építési engedély ésegyéb kötelezettségek nélkül? Amobilházakat nem csak nyaralónak vagy kiállítási pavilonnak, hanem lakóháznak is használhatjuk...


Elektromos kazán

Ha valakinek jelenleg vizes fűtése van és kazáncserén gondolkodik, akkor jó alternatív megoldás lehet az elektromos fali kazán is. Ha egy gázkazánt cserélni kell, akkor 90% esély van arra, hogy...