Alaposak és takarékosak

Mosogatógépek

A legtöbb ember luxusnak véli a mosogatógépeket, ám ez a véleményük gyökeresen megváltozik, amint használni kezdik. Igaz, hogy a gép megvásárlása jelentős beruházás, és a beszerelése sem mindig problémamentes, ám amint a gép munkába áll, gyorsan halomba dönti a vele kapcsolatos ellenérzéseket. Persze ki kell tapasztalni, hogy miként kell ideálisan berakni az edényeket, és azt is, hogy mikor melyik program biztosít jó eredményt, továbbá, hogy csak a tele pakolt gépet célszerű beindítani. Ezt követően, alig egy óra múlva viszont a tökéletesen tiszta és száraz edényeket, evőeszközöket már a helyükre is rakhatjuk.

A gépi mosogatás hatásosságát négy tényező, a gép mechanikája, a használt kémiai anyagok, a mosogatás hőmérséklete és a művelet időtartama befolyásolja. Az edények tisztítását a forgó szórókarokból kiáramló és meghatározott nyomású vízsugarak végzik el. A víz mosóhatását a vízben oldott mosogatószer fokozza, amely az ételmaradékok feláztatását, és a zsíros anyagok feloldását segíti elő. Az öblítőszer pedig arról gondoskodik, hogy az edények fényesre száradjanak. Az öblítő ugyanis taszítja a vizet, ezért az edények felületén száradás közben nem képződhetnek vízcseppek és a felületek szép fényesek lesznek. Ez a szer egyben a víz keménységét is csökkenti. Mivel azonban a túl kemény víz öblítő hatása nem megfelelő, minden mosogatógépben vízlágyító berendezést is beépítenek. Ennek hatékonyságát regeneráló sóval kell szinten tartani, adagolása automatikusan történik, hiányára pedig a gép sóhiány kijelzője figyelmeztet.

Ma már nem luxus, sőt víz- és energiatakarékos berendezés

A mosóvíz hőmérséklete már önmagában is lényeges, de a tisztítószerek hatásoságát is befolyásolja. Köztudott, hogy a mosogatógépek a kézi mosogatáshoz képest magasabb, akár 75 fokra hevített vizet használnak, ami higiéniailag is előnyös. A mosogatógépek különböző hőmérsékletű programokon működhetnek. A 45 fokosat csak enyhén szennyezett, vagy magasabb hőmérsékletre érzékeny edények, porcelánok mosogatására szokás használni. Normál szennyezettségű, naponta használatos edényeknél az 55 fokos mosogatás ajánlott, míg a 65 vagy a 75 fokos mosogatást erősen szennyezett edényeknél, sütőformáknál célszerű választani.

A korszerű gépekre a lehető legalacsonyabb áram-, és vízfogyasztás mellett a jó tisztítási és szárítási hatékonyság jellemző. Erre az EU-s energiaszabvány szerinti energia tábla adataiból következtethetünk. Ezek gépek 1-1,5 kWh áramot és alig 12-18 l vizet használnak fel működésük közben. A vízfelhasználást egyes korszerű gépeknél az ecosenzoros vezérlésen, az infra víz-szennyezettség érzékelő és szabályozón túl, a többszűrős rendszerrel csökkentik a gyártók, a mosás intenzitását pedig a programidők, és a permetezési szintek növelésével érik el. A multizónás mosogatásnál még azt is meg lehet választani, hogy egy programon belül a gép alul, vagy felül 20 %-kal nagyobb víznyomással tisztítsa az erősebben elszennyeződött edényeket. Egyes gépeken a féladagos tisztításra is mód van, így nem kell megvárni, hogy teljesen tele tudjuk rámolni a mosogatógép kosarait. E mellett egyes új generációs gépeknél a gyors, 30 perces, 60 fokos mosogatásra is mód van.
A kijelzőpaneles mosogatógépek előnye, hogy minden lényeges munkafázist jeleznek, mint ahogyan azt is, hogy mennyi idő szükséges az adott programhoz, hány perc múlva ér véget az egész művelet. Ha valami zavar támad, azt is azonnal jelzi - nem ritkán hanggal is - az automatikus vezérlés, és azonnal leállítja a gépet. Egyes típusokon már azt is előre be lehet programozni, hogy az általunk előre meghatározott időben indítsa el a kiválasztott programot. Mivel ezek a mosogatógépek rendkívül csendesek, zajuk csak 45-35 dB, akár éjszaka is elvégezhetik a rájuk bízott munkát. Így kora reggel tökéletesen cseppmentesen szárított edényeket vehetünk ki a kosarakból, ezt pedig a turbószárítás teszi lehetővé.

A technikai újdonságok a mosogatógépekben is megjelennek

A kvalifikált minőségű mosogatógépeken már nem ritka az edénymennyiség felismerő rendszer sem, amely a víztisztaságot érzékelő szenzorral összehangolva dolgozik, és így a készülék maga állítja be az edény mennyiségéhez szükséges hőfokot és az öblítési fázisokat, a felhasznált víz mennyiségét, és a legideálisabb energia felhasználást, ami a víz felmelegítéséhez szükséges. Az ilyen fejlett érzékelőkkel ellátott vezérlések automatikusan állítják be a mosogatási programot 40-70 fok között, mégpedig az edények szennyezettsége szerint. Természetesen az ilyen igényes gépeknél a kosarak a sokoldalú kihasználhatóságnak megfelelően variálhatók, és ha kellően kitapasztaltuk a gép minden előnyét, a mosogatást akár el is felejthetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Villamos energia

Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válasszuk az olykor kicsit drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú...


Lefolyók tisztítása

Egy lakás bármelyik lefolyójának eldugulása kínos helyzeteket eredményezhet. Kellő körültekintéssel azonban az ilyen kritikus helyzetekmegelőzhetők, és ha mégis bekövetkezik a baj, akkor...