Gázkonvektorral takarékosan

2012-06-30 12:36:51 | Módosítva: 2012-06-30 12:36:51

Kis méretű lakások, hétvégi házak, üzletek, irodák ideális fűtése a gázkonvektor. Alacsonyabb a kiépítés költsége, mint a radiátoros központi fűtésnek, és sok esetben olcsóbb üzemeltetni is.

A ’70-es ’80-as években elterjedt konvektorok még ma is sok helyen üzemelnek. Olcsó beszerzésük, beépítésük gyorsasága tette őket népszerűvé. Egyszerűségüknél fogva igen megbízhatóak. A gázkonvektor 90% körüli hatásfoka megegyezik a nem kondenzációs fűtőkészülékekével, az üzemeltetés viszont általában olcsóbb, mert mindig csak azt a helyiséget fűtjük, amelyikben tartózkodunk. Persze ez azzal jár együtt, hogy a lakásnak nem minden helyiségében azonos a hőmérséklet. Aki vállalja ezt a kompromisszumot, kevesebbet fizet.

Biztonság, gazdaságosság

A gázkonvektorok parapetes és kéményes kivitelben kaphatók, működési elvük azonos. A piezoelektromos gyújtás könnyű kezelhetőséget biztosít, a készülék gombnyomásra egyszerűen begyújtható. A termo-elektromos égésbiztosítás ellenőrzi a készülék biztonságos üzemeltetését, gázkimaradás esetén a készülék automatikusan kikapcsol.

Az öntöttvasból készült égőkamrás konvektorok tartósabbak, magasabb hatásfokkal működnek, és egyenletesebben adják át a hőt a környezetnek. További előnye a gázkonvektornak, hogy nem fagyveszélyesek és nem szükséges hozzá elektromos áram. Mindez különösen előnyössé teszi őket ritkán használt épületek, nyaralók, hétvégi házak esetében.

Egyes gyártók kínálatában találkozhatunk propán-bután gázról üzemelő kivitellel is. Ezekben más méretű fúvóka van, és PB palackról vagy telepített gáztartályról is működhetnek. Ha PB palackról üzemeltetünk nagyobb teljesítményű konvektort, célszerű több palackot összekötni egy osztóval, és egyszerre működtetni őket.

Méretezés

A konvektorok kiválasztása elsősorban a helyiség hőveszteségének pótlásához szükséges teljesítmény kiszámítása alapján történik. A fűtendő helyiségek hővesztesége a falak és nyílászárók szerkezetétől, anyagától, vastagságától, továbbá azok tájolásától függ. Általában az épület hőszigetelésétől és a nyílászáróktól függően 35-50 W/m3 hőszükséglettel lehet számolni. A tényleges hőveszteség meghatározása épületgépész szakember feladata. Miután a gázkonvektorokat csak épületgépész tervei által elkészített és a szakhatóság által jóváhagyott kivitelezési terv alapján lehet beépíteni és üzembe helyezni, célszerű azokat a tervező által elkészített számítások alapján kiválasztani.

Kéményes is létezik

A kéményes konvektor az égéshez szükséges oxigént a lakás légteréből nyeri, ezért gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről. Kéményes konvektor esetén meghatározó fontosságú a kémény és annak állapota. Régi bérlakások komfortosítása során gyakori megoldás a kéménybe kötött konvektor, mely általában régi, gázégővel ellátott cserépkályhák helyett került beszerelésre. Kéményes konvektor általában a lakás központi részén helyezkedik el, ezért a többi helyiség fűtését valamilyen más kiegészítő fűtéssel – pl. villanyradiátor, hősugárzó – kell ellátni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pizzéria Vecsés avatarja

Pizzéria Vecsés         Érdekelne ...

Hogyan lehet ilyenre szert tenni??????????????????

okaygabesz avatarja

okaygabesz         http://takarekos-konvektor.webnode.hu/

Régi, hagyományos gázkonvetor átalakítása energiatakarékos konvektorrá! Hogyan takarítsd meg konvektoros fűtésköltséged 50-60%-át!

Mint már hallhattál róla a régi típusú FÉG gázkonvektor átalakítható energiatakarékos konvektorrá. Egy idős autószerelő találta ki és szabadalmaztatta a technológiát még 2008-ban. Ez adta az öleltet, hogy magam is elgondolkodjak az átalakításán, hogy takarékos konvektort megalkotva több 10'000 Ft-ot megspórolhassak havonta. Az ötletet kicsit továbbgondolva, továbbfejlesztve, megterveztem és átalakítottam, majd teszteltem az 55m2-es 1968-ban épült épületben! Meg kell hagyni Sípos Józsefnek - a feltalálónak- IGAZA volt! Az eddigi legmagasabb havi gázszámlám 2010-ben 56'000 Ft volt és mínusz 12C-nál nem volt hidegebb februárban, addig 2012-ben az átalakított konvektorral a leghidegebb februári hónapban mínusz 18-22C közötti hidegben 34'000Ft volt a kiadásom! Hozzáteszem, átfolyós FÉG víz-gázmelegítő állítja elő a meleg vizet, ami hidegebb hónapokban 4 fős családra kb. 6000 Ft, mely a fent említett kötség tartalmazza. Az átalakítást nem ipari, hanem egyszerű barkács szerszámokkal készítettem saját magam otthon, tesztelés céljából...és azóta tökéletesen működik. Még a konyhai és fürdőszobai fali fűtőtesteket is alávetettem az átalakításnak...több jut a családra :-)

http://takarekos-konvektor.webnode.hu/

okaygabesz avatarja

okaygabesz         http://takarekos-konvektor.webnode.hu/

Régi, hagyományos konvektord átalakíthatod és több mint 50%-át megtakaríthatod fűtés számládnak.

okaygabesz avatarja

okaygabesz         http://takarekos-konvektor.webnode.hu/

http://takarekos-konvektor.webnode.hu/

A gázkazánok jövője

A tavalyi esztendőben több portálon is szembejött velünk az a kijelentés, hogy az Európai Unióban betiltanák a gázkazánokat. Vizsgáljuk meg ezt a kérdés nemzetközi és hazai relációban is.


Norvég elektromos fűtés megoldás

Az elmúlt időszakok gáz ár változásai miatt egyre nagyobb figyelmet kapnak az alternatív fűtés megoldások. Cégünk világszerte ismert norvég gyártók fűtéstechnikai megoldásaival kínál komplett,...