Kellemetlen zajok

2012-01-31 20:31:59 | Módosítva: 2012-01-31 20:31:59

Nem kell feltétlenül horrorfilmet nézni esténként ahhoz, hogy az éjszaka csendjét megtörő különféle zajok megzavarják a pihenésünket. Egy stresszes nap után még az ébresztő óra ketyegése is zavaró lehet, a szomszédból áthallatszó egyéb zajokról már nem is beszélve. Az állandó zajokhoz ugyan egyesek szerint hozzá lehet szokni, ám az időnként előforduló nyikorgó, és egyéb idegborzoló hangok nappal sem kellemesek. Ráadásul a megszüntetésük, illetve jelentős tompításuk nem is olyan nehéz.

A nyikorgó, doboló, kerregő hangok, és az ezzel együtt járó működési zavarok többnyire a karbantartás elmaradásából adódnak, és viszonylag könnyen megszüntethetők, vagy jelentősen tompíthatók. Ezekhez gyűjtöttünk össze néhány könnyen kivitelezhető fogást, a nyugalmunk érdekében.

Sajnos egy házban, lakásban elég sok minden van, ami idegesítő hangokkal borzolja az idegeinket. Itt most vonatkoztassunk el a szomszédból átszűrődő zajoktól, mert azokra nem sok ráhatásunk lehet. Bár értelmes szóval talán a szomszéd is meggyőzhető, hogy csendesebb életvitelt folytasson. Sok esetben nem is gondol rá, hogy hangos a TV-je, vagy csapkodja az ajtóit. Ha azonban a szép szó nem használ, belső hangszigetelő panelek falra erősítésével elviselhető mértékűre csillapíthatjuk az ilyen jellegű áthallásokat.

A hangok egy jó része azonban a mi lakóterünkben keletkezik. Az egymással szorosan érintkező, eltérő anyagú alkatrészek súrlódása, esetleg hőtágulása okoz ilyen nyikorgó, csikorgó hangokat. Ezeket többnyire a használatból eredő eldeformálódás, kenetlenség, szennyezettség vagy kilazulás is okozhatja. Ha pedig két egymáshoz feszülő anyag eltérő tulajdonságú, általában eltérőek a hőtágulási tulajdonságaik is. Ez felmelegedéskor vagy lehűléskor hangot adhat, az alkatrészek elmozdulásakor pedig csikoroghat, nyikoroghat minden anyag, különösen ha nincsenek megkenve.

Az ajtók pántjaira általában csak akkor figyelünk fel, ha nyikorogni kezdenek, vagy megereszkedve az ajtószárnyat a padlóra „eresztik”. A pántok nyikorgása az ajtószárny leemelése és a csapok letisztítása után litiumos-, vagy külső ajtónál szilikonzsíros bekenéssel elcsendesíthető, és az ajtószárny mozgatása is könnyű lesz. E célra kenőanyag tartalmú spray-k is használhatók, de a feleslegüket ronggyal töröljük le, mert elősegítik a por és a kosz lerakódását. Amennyiben az ajtó alja a padlót súrolva nehezen nyitható, alátámasztva emeljük meg annyira, hogy ne érjen a padlóhoz, majd a pántszárak között mért távolságnak megfelelően alátétek csapra húzásával is biztosíthatjuk a szárny akadálymentes nyitását. Ha azonban a pántok „gyűrűzése” gátolná a zárcsappantyú és a zárnyelv helyére csúszását, inkább az ajtó aljából vágjunk le néhány milliméternyit. Az ajtószárnyat teljesen nyitott helyzetben is ellenőrizzük, mert a padló sem mindig ideálisan egyenes. Ha az ajtószárny aljából vágunk le, akkor így marad a zárszerkezet és az ajtótok régi beállítása, de megszűnik a az ajtószárny nehéz mozgatása.

A régebbi ablakoknál a becsukódásukat akadályozó rugós csappantyúk és a zárak is rendszeres kenést igényelnek. Ezek fokozottan ki vannak téve a párás levegőnek, ezért rozsdásodnak és csikorognak is gyakorta. A zárak és csappantyúk kenéséhez a WD-40-es spray igen hatékony szer. Az ablakok kereteinek házagai erős szélben akár halk fütyülő hangot is adhatnak. Ezt utólagos szigetelő idom felragasztásával ajánlott megszüntetni. A szivacsszalag is jó, de a rugalmasabb EPDM anyagú „D” profil előnyösebb, tartósabb. Az ilyen szigeteléssel nem csak a külső hangok és a szélzaj ellen védekezhetünk, hanem a port is kint tartjuk, e mellett a fűtési költség is csökkeni fog.

A centrifugáláskor rázkodó mosógép zaja a környezetünkben lakókat is zavarja. Ez leginkább a súlyautomatika nélküli régebbi mosógépeknél gyakori jelenség, különösen ha kevés, vagy túl sok ruha van a mosódobban. Ezt mindig kerülni kell. Első dolgunk ilyenkor, hogy a gépet a négy talpcsavarral pontosan szintbe állítjuk. Azzal is csökkenthető a gép zaja, ha erre a célra kapható vastag gumiszőnyegre állítjuk, ami tompítja a gép rezgésének zaját. Az is fontos, hogy a mosógépet úgy helyezzük el, hogy az oldalfalai semmihez ne érjenek hozzá.

Az egyre divatosabb kompresszoros kávéfőző gépek jó kávét készítenek, ám a vízkőlerakodás miatt ajánlatos időnként a vízkőmentesítésük. Ennek elhanyagolása a kompresszor motorját túlterheli és bekapcsolva egyre hangosabb morgással pumpálja át a vizet a kávé tartályon. Ezen túlmenően akár az egész készülék rezgésbe jöhet, és erős morgó hangját és rezgését a konyhapultnak is átadja. Ha megtörténik a vízkőmentesítés, a készülék újra barátságosan duruzsolva fog működni. Arra azonban ügyelni kell, hogy a tisztításhoz csak a használati útmutatóban megadott szert lehet alkalmazni, ami biztosan nem okoz károsodást a készülékben. Egyes főzőkhöz külön tisztítófolyadékot kell használni, míg másokhoz az ecetes víz is megfelel. Ezt követően minden kávéfőzőt többször tiszta vízzel át kell öblíteni, hogy a vízrendszer teljesen tiszta legyen.

Egy idő múlva a görgős székek is nyikorgóssá válhatnak. Ezt okozhatják a műanyag alkatrészek összedörzsölődő felületei és a görgők kenetlensége. Akit zavarnak az ilyen nyikorgások, az vizsgálja meg, mely darabok érnek össze használat közben. Ezeket a felületeket szilikonos zsírral vékonyan bedörzsölve, majd letörölve jelentősen csökkenthetők a nyikorgó hangok. A módszer azonban csak olyan felületeken használható, ahol nem okoz használat közben szennyeződést a ruházaton.

A görgők tengelye is meghálálja, ha időközönként kap némi kenőanyagot. A szárazon futó kerekek tengelyfuratai ugyanis hamar kikopnak, a lötyögő kerekeket pedig cserélni kell. Megelőzésként már a beszerelésük előtt ajánlatos ezeket kenő spray-vel befújni, hogy a kerekek ne szárazon forogjanak. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a padló anyagához megfelelő kerekű széket válasszunk. A fa vagy laminált padlókhoz az elasztikus betétű kerekek, padlószőnyeghez a sima, ám nagy felületű kettős görgőkkel szerelt székek az ideálisak. A keményfa jellegű padlók felületét a műanyag görgős székek igénybevételétől pedig speciális, görgős székek alá való műanyag székalátétekkel lehet megóvni. Ez egyben hangtompító hatású is, és a padló felületét is védi az idő előtti kopástól.

A falépcsők nyikorgása sem túl kellemes, ám teljesen nem szüntethető meg. Még ha szilárd is a szerkezete, a faanyag kiszáradása miatt idővel akkor is nyikorogni kezd, ami elkerülhetetlen. Ezen csak a csomópontok szerkezeti megerősítésével lehet változtatni. Hasznos lehet a rögzítő csavarok alá helyezett gumibak, vagy a teljes felfekvési felületen végigfektetett rugalmas alátét (vékony szivacs, padlószőnyeg, gumilap) is. Esetenként a csavarok meghúzása is használhat. A falépcsők másik jellegzetes hangját, nevezetesen a járás okozta dübörgő hangot a lépcsőfokok szőnyeggel vagy parafával való befedésével tompíthatjuk. A tisztántartás és a hangcsillapítás szempontjából a rugalmas parafa ideális és előnyös burkolóanyag, amely azonban más lépcsőknél is zajcsökkentő hatású.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan spóroljunk az energiával?

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia kapcsán az épületgépészeti szakmában vita folyik. Mi a gazdaságosabb, ha fűtőberendezéseink hatásfokát növeljük, vagy eleve csökkentjük a szükséges energia...


Zsalugáterek és spaletták

A redőnyök árnyékoló és egyben hőszigetelőként is funkcionálnak. Régebben e feladatokat zsalugáterekkel ésspalettákkal oldották meg elődeink. Az ablak elé szerelt keretes szerkezetek azonban...