Íves ablakok műanyagból és fából

2011-07-26 23:10:11 | Módosítva: 2014-02-11 10:55:03

A régi épületeken számtalan esetben láthatók felül ívelt ablakok. Ezek a legtöbb esetben még eredetiek, ám állapotuk elég tragikus. Az épület-felújítások alkalmával viszont már korszerű, ám az eredeti kivitelt megközelítő korszerű ablakok kerülnek a helyükre. Az új építésű, elegáns villákba is gyakran néhány hasonló, felül ívelt ablak kerül beépítésre, többnyire műanyagból.

A megszokott ablakválasztékot ugyan az álló téglalap alakúak adják, azonban igény esetén íves ablakok is megrendelhetők a különböző ablakgyártóknál és a szakkereskedésekben. A megszokottól eltérő alakú ablakokról azonban nem árt tudni, hogy tetszetős alakjuk miatt esetenként kompromisszumokat kell kötni a szilárdságuk és tartósságuk tekintetében, amire ajánlatos jobban odafigyelni.
Az íves ablakok – a szegmens íves és a teljesen félköríves alakzatúak is - két csoportba sorolhatók. A felül fix keretszerkezetűek alkotják az egyiket, amelyeknek a felső része nem nyitható, és alatta egy- vagy kétszárnyú, nyitható alapablak van. A másik típuscsoportot a teljes nyíló felületű ívelt ablakok alkotják. Az első csoportba tartozókkal nem várhatók nyitási problémák, hiszen az ívelt üvegezett rész teljesen fix beépítésű, nem nyitható, így szerkezetileg szilárdan egybeépül magával a tokkal. A külső üvegfelület tisztítása azonban ez esetben okozhat némi nehézséget. A nyíló szárnyak - lévén ezek végső soron alapablakok –szerkezetileg garantáltan vetemedésmentesek, jól záródóak. A kompromisszumot csak a felső, vízszintes keretosztás tekintetében kell kötni.
A teljesen nyitható, íves, műanyag ablakszárnyak azonban gyakorta okozhatnak majd problémákat a tulajdonosuknak. Nem árt az ilyen ablakokról azt tudni, hogy a merevségüket, alaktartásukat a belsejükben rejtetten elhelyezett acél vasalás adja. Mivel azonban a vasalást nem lehetséges íveltre hajítani, a vasalásnak ez a része hiányozni fog az ablakból. Ez annyit jelent, hogy két sarokerősítés hiányozni fog a szerkezetükből. Ez pedig a keretek alaktartásához alapvetően szükséges, hiánya pedig a nyíló szerkezet állandó mozgását okozza. Következményeként pedig az ablakszárnyak nyitása és becsukása gyakran gondot okozhat. Az ilyen jellegű hibák kijavítása szinte lehetetlen, ugyanis az után állítgatások csak időleges eredményt hoznak.

Az ívelt ablakok kiegészítői terén sem felhőtlen a helyzet, mivel redőny felszerelésére csak az ablaknyílás átalakításával nyílik mód, rovarhálóra pedig egyáltalán nincs lehetőség.
A fából készült íves ablakok viszont a fenti fogyatékosságoktól mentesek, mivel a keret és a tok is tömbösített, és gyárilag szárított faanyagból készül. Ez garantálja a szilárd, vetemedésmentes tok és szárnyszerkezetet, továbbá az ablakszárnyakba ragasztott üveg a műanyagoknál erősebb faszerkezetet még szilárdabbá teszi. Az íves ablakokat tehát célszerűbb fából megrendelni, amelyek tökéletes működése és vetemedés mentessége garantálja az ilyen ablakszerkezetek szabályszerű működését az íves változatoknál is. A kiegészítők tekintetében azonban a fából készült ablakoknál sem jobb a helyzet, mint a műanyagból készülteknél. Érdemes tehát minden szempontból alaposan átgondolnia az íves formához való ragaszkodást.

Íves tetőablak

Érdekes fejlesztés eredményeként a Fakro olyan tetőablakot fejlesztett ki, amely igény esetén követi az ívelt tetőszerkezetek vonalát. A billenő rendszerű, íves faszerkezettel és üvegezéssel készülő tetőtéri ablak alsó nyitású, ívsugara minimálisan 2,5 m és csak megrendelésre készül. Üvegezése a mechanikai hatásoknak fokozottan ellenálló, edzett külső üvegtáblával készül, alacsony emissziós bevonatú, hőátbocsájtási tényezője 1,0 W/m2K. A kész faszerkezetre kétszeres lakkréteg kerül így a fa szálirányára merőleges felületek is tökéletes védelmet kapnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyílászárók

Ez a kérdés az elmúlt időszak erősen széles napjai és a fűtésköltségek emelkedése miatt valószínűleg sokakban felmerült, akiknek nem zártak jól az ablakai. Erre pedig csak a különféle szempontok...


Kellemetlen zajok

A nyikorgó, doboló, kerregő hangok, és az ezzel együtt járó működési zavarok többnyire a karbantartás elmaradásából adódnak, és viszonylag könnyen megszüntethetők, vagy jelentősen tompíthatók....