Folyadék a kézipoggyászban

2012-02-14 11:04:37 | Módosítva: 2012-02-14 11:18:32

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan ismét felvihetjük folyadékot tartalmazó tárgyainkat a repülőgép fedélzetére.

A 2001-es terrortámadást követő szigorítások a fedélzetre felvihető folyadék mennyiségét is limitálták. Amellett, hogy egyes, korábban ártalmatlannak ítélt tárgyak tiltólistára kerültek, folyadék vagy gél állagú anyagból is csak minimális mennyiség lehet nálunk (100 ml). Szerencsére nem kell már sokat várnunk a változásra. A brit Cobalt Light Systems kifejlesztett egy speciális szkennert, ami lézer segítségével néhány másodperc alatt képes elemezni egy átlátszó vagy legalábbis áttetsző palack tartalmának kémiai összetételét. Az INSIGHT100 a SORS nevű eljárást (Spatially Offset Raman Spectroscopy), egyfajta színképelemzést használ. Egy anyag színképe jellemző a kémiai összetételére, így ebből következtetni lehet arra, hogy milyen folyadék található a csomagoláson belül

A vizsgálat egy mikrohullámú sütő méretű dobozban történik. Először a csomagolóanyag összetétele kerül megállapításra, hogy a tényleges mérésnél ez ne zavarhassa meg az eredményt. Ezután a folyadék vizsgálata következik, amit egy meghatározott hullámhosszú lézersugárral végeznek. Az anyagminőségtől függően a visszaverődő lézersugár hullámhossza valamelyest megváltozik, ezt egy szenzor érzékeli, és ez alapján állapítja meg, hogy milyen folyadékról van szó. Az INSIGHT 100 hibaaránya 0,5 százalék, azaz 200 vizsgált mintából 199-nél helyesen értékelte a veszélyt. Használható színezett vagy átlátszó, műanyag vagy üvegpalackkal, egészen 3 liter űrtartalomig. A gép adatbázisa folyamatosan frissíthető új, veszélyes anyagokkal. A gyártó szerint a gép már átesett az európai civil repülési vizsgálatokon, így hamarosan élesben is működésbe léphet a repülőtereken.

forrás: Cobaltlight

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

MADICO ablakfóliák

Mai rohanó világunkban, ahol a véletlen balesetek mellett sajnos oly sok erőszakos támadásról értesülünk, egyre nagyobb jelentőséget kap a biztonság és a védelem.


Üvegfóliák különféle célokra

A korszerű ablaküvegek, üvegezett ajtók és egyéb üvegkonstrukciók nemcsak a bevilágítást biztosítják, hanem bizonyos esetekben kiemelt jelentőségük van a biztonság és az energiafelhasználás...