Folyadék a kézipoggyászban

2012-02-14 11:04:37 | Módosítva: 2012-02-14 11:18:32

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan ismét felvihetjük folyadékot tartalmazó tárgyainkat a repülőgép fedélzetére.

A 2001-es terrortámadást követő szigorítások a fedélzetre felvihető folyadék mennyiségét is limitálták. Amellett, hogy egyes, korábban ártalmatlannak ítélt tárgyak tiltólistára kerültek, folyadék vagy gél állagú anyagból is csak minimális mennyiség lehet nálunk (100 ml). Szerencsére nem kell már sokat várnunk a változásra. A brit Cobalt Light Systems kifejlesztett egy speciális szkennert, ami lézer segítségével néhány másodperc alatt képes elemezni egy átlátszó vagy legalábbis áttetsző palack tartalmának kémiai összetételét. Az INSIGHT100 a SORS nevű eljárást (Spatially Offset Raman Spectroscopy), egyfajta színképelemzést használ. Egy anyag színképe jellemző a kémiai összetételére, így ebből következtetni lehet arra, hogy milyen folyadék található a csomagoláson belül

A vizsgálat egy mikrohullámú sütő méretű dobozban történik. Először a csomagolóanyag összetétele kerül megállapításra, hogy a tényleges mérésnél ez ne zavarhassa meg az eredményt. Ezután a folyadék vizsgálata következik, amit egy meghatározott hullámhosszú lézersugárral végeznek. Az anyagminőségtől függően a visszaverődő lézersugár hullámhossza valamelyest megváltozik, ezt egy szenzor érzékeli, és ez alapján állapítja meg, hogy milyen folyadékról van szó. Az INSIGHT 100 hibaaránya 0,5 százalék, azaz 200 vizsgált mintából 199-nél helyesen értékelte a veszélyt. Használható színezett vagy átlátszó, műanyag vagy üvegpalackkal, egészen 3 liter űrtartalomig. A gép adatbázisa folyamatosan frissíthető új, veszélyes anyagokkal. A gyártó szerint a gép már átesett az európai civil repülési vizsgálatokon, így hamarosan élesben is működésbe léphet a repülőtereken.

forrás: Cobaltlight

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromosrepülőgép-gyár Pécsen

Repülőgépgyárat épít Pécsen a magyar tulajdonú Magnus Aircraft Zrt. Az 5,16 milliárd forintos beruházáshoz 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a magyar kormány.


Elektronikus biztonsági kilincs

A beléptető rendszerek talán legegyszerűbb formája. Nem szükséges hozzá se kulcs, se kártya, se vezetékezés. Elég megjegyezni a 4-6 számjegyű kódunkat, mellyel könnyedén nyithatjuk az ajtót.