Aszálykárok csökkentése

2018-08-03 17:08:48 | Módosítva: 2018-08-03 17:10:45

Az aszály megelőzésére, mérséklésére, illetve tűrésére biológiai módszerek (aszálytűrő fajok, fajták termesztése), ökológiai módszerek (talajművelés, öntözés, melioráció), termesztéstechnológiai (elővetemény, vetőmag, agrotechnika, tápanyagellátás) és ökonómiai jellegű (aszályterv és/vagy aszálystratégia gazdasági értékelés alapján) eszközök és módszerek állnak rendelkezésre. Ezeket kicsiben, saját kertünkben is alkalmazhatjuk.


Aszálykárok mérséklése

A már említett esti, és ritkábban nagy adagokban való öntözéssel hatékonyan mérsékelhetjük az aszálykárokat. Így a víz lejjebb szivárog a talajban, tehát a növények is arra növesztik gyökereiket, míg ritka, kisadagú felszíni öntözésnél csak a talajfelszín nedvesedik, a gyökerek ide koncentrálódnak. Az öntözés elmaradása esetén a mélyebben gyökereket nevelt növénynek jóval nagyobb esélye van az aszálykárok elviselésére.

A nagyobb adagú öntözés után, amikor a talaj felszíne már szikkadtabb, ha a felszínt megkapáljuk, megszüntetjük annak hajszálcsövességét, így csökken a kipárolgás, jobban hasznosul a víz a növények számára. A kaviccsal, kéreggel, mulccsal, fűkaszálékkal fedett talaj is kevésbé melegszik fel, és jobban tartja a vizet.


A csepegtető öntözőrendszer előnye, hogy folyamatosan kis adagokban adja a vizet, így azt jól hasznosítja a növény. A párolgási veszteség, és a mélyebb rétegekbe, a gyökérzóna alá szivárgó – a növény számára nem hasznosítható – víz mennyisége is csökken. Csepegtető csöveken keresztül nagy forróságban is lehet öntözni, hiszen nem lesznek vizesek a levelek, nincs perzselés veszély.Az esőztető öntözéssel nagy felület öntözhető, tehát míg egy cserjesornak vagy virágágyásnak jó megoldás a csepegtető öntözés, addig a gyepet esőztető (spray vagy rotoros) szórófejekkel tudjuk vízzel ellátni. Ezek csökkentik a légköri aszályt is, de itt is érvényes, hogy nagyobb adagokkal öntözzünk. Egy mm csapadék mindössze egy centiméter mélyen nedvesíti be a talajt, ami egy négyzetméterre vetítve kb. 1 liter víz. Tehát nagyjából négyzetméterenként 15-20 liter víz kijuttatása az, ami már hasznosnak nevezhető a növények szempontjából, de még jobb, ha ennek duplája, triplája az adag. Az említett szórófejek közül a spray típus kisebb körben tud öntözni maga körül, de 0-360 fok között beállíthatjuk, hogy mekkora körszeletet szórjon be vízzel. A rotoros nagyobb hatótávolságú, de ez a kör megadott részén forog, tehát több idő kell, hogy a beöntözött terület minden része a kívánt mélységig be legyen nedvesítve.


Az egyedi öntözés víztakarékos, erről akkor beszélünk, amikor növényenként a növények töve mellett kialakított tányérba öntözünk. Nagyobb fák, cserjék, vagy még zöldségpalánták esetén is ez a célzottabb megoldás hatékonyabb, mintha az egész területet öntöznénk. Az egyedi öntözés azért is jó, mert csökkenti a gyomosodást, hiszen célzottan a növény kapja a vizet, a sorközbe nem kerül víz, így az nem fokozza ott a gyomosodást.

Fontos kiemelni, hogy az intenzíven öntözött területeken tápanyaghiány alakulhat ki amiatt, hogy a vízben könnyen oldódó tápanyagok a vízzel együtt leszivároghatnak a gyökérzóna alá, tehát az öntözés kimossa a tápanyagot a talaj felső termőrétegéből, ahonnan a növények – gyökereik segítségével – táplálkoznak. Emiatt vagy gondoskodjunk rendszeresen tápanyag-utánpótlásról, vagy szabályozott tápanyag-leadású, gyantaburkolt műtrágyát használjunk, amiből nem mosódnak ki a tápanyagok, hanem folyamatosan kerülnek csak ki a növény igényének ütemében.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növények szárazságtűrése

A vízhiány elviselése részben a növény fajából adódó genetikai hátterétől függ: lényeges, hogy eredetileg milyen élőhelyről származik. A nemesítés mellett némi szoktatással, edzéssel is javítható a...


Klímakarbantartás a nyár előtt

Az elmúlt télen nagyon sokan használták klímakészüléküket fűtésre. Jönazonban a nyár, és most fordul a kocka; a készülékben való hőáramlás, és klímánkat hűtési üzemmódra kapcsoljuk át. Mielőtt...