Aszálykárok csökkentése

2018-08-03 17:08:48 | Módosítva: 2018-08-03 17:10:45

Az aszály megelőzésére, mérséklésére, illetve tűrésére biológiai módszerek (aszálytűrő fajok, fajták termesztése), ökológiai módszerek (talajművelés, öntözés, melioráció), termesztéstechnológiai (elővetemény, vetőmag, agrotechnika, tápanyagellátás) és ökonómiai jellegű (aszályterv és/vagy aszálystratégia gazdasági értékelés alapján) eszközök és módszerek állnak rendelkezésre. Ezeket kicsiben, saját kertünkben is alkalmazhatjuk.


Aszálykárok mérséklése

A már említett esti, és ritkábban nagy adagokban való öntözéssel hatékonyan mérsékelhetjük az aszálykárokat. Így a víz lejjebb szivárog a talajban, tehát a növények is arra növesztik gyökereiket, míg ritka, kisadagú felszíni öntözésnél csak a talajfelszín nedvesedik, a gyökerek ide koncentrálódnak. Az öntözés elmaradása esetén a mélyebben gyökereket nevelt növénynek jóval nagyobb esélye van az aszálykárok elviselésére.

A nagyobb adagú öntözés után, amikor a talaj felszíne már szikkadtabb, ha a felszínt megkapáljuk, megszüntetjük annak hajszálcsövességét, így csökken a kipárolgás, jobban hasznosul a víz a növények számára. A kaviccsal, kéreggel, mulccsal, fűkaszálékkal fedett talaj is kevésbé melegszik fel, és jobban tartja a vizet.


A csepegtető öntözőrendszer előnye, hogy folyamatosan kis adagokban adja a vizet, így azt jól hasznosítja a növény. A párolgási veszteség, és a mélyebb rétegekbe, a gyökérzóna alá szivárgó – a növény számára nem hasznosítható – víz mennyisége is csökken. Csepegtető csöveken keresztül nagy forróságban is lehet öntözni, hiszen nem lesznek vizesek a levelek, nincs perzselés veszély.Az esőztető öntözéssel nagy felület öntözhető, tehát míg egy cserjesornak vagy virágágyásnak jó megoldás a csepegtető öntözés, addig a gyepet esőztető (spray vagy rotoros) szórófejekkel tudjuk vízzel ellátni. Ezek csökkentik a légköri aszályt is, de itt is érvényes, hogy nagyobb adagokkal öntözzünk. Egy mm csapadék mindössze egy centiméter mélyen nedvesíti be a talajt, ami egy négyzetméterre vetítve kb. 1 liter víz. Tehát nagyjából négyzetméterenként 15-20 liter víz kijuttatása az, ami már hasznosnak nevezhető a növények szempontjából, de még jobb, ha ennek duplája, triplája az adag. Az említett szórófejek közül a spray típus kisebb körben tud öntözni maga körül, de 0-360 fok között beállíthatjuk, hogy mekkora körszeletet szórjon be vízzel. A rotoros nagyobb hatótávolságú, de ez a kör megadott részén forog, tehát több idő kell, hogy a beöntözött terület minden része a kívánt mélységig be legyen nedvesítve.


Az egyedi öntözés víztakarékos, erről akkor beszélünk, amikor növényenként a növények töve mellett kialakított tányérba öntözünk. Nagyobb fák, cserjék, vagy még zöldségpalánták esetén is ez a célzottabb megoldás hatékonyabb, mintha az egész területet öntöznénk. Az egyedi öntözés azért is jó, mert csökkenti a gyomosodást, hiszen célzottan a növény kapja a vizet, a sorközbe nem kerül víz, így az nem fokozza ott a gyomosodást.

Fontos kiemelni, hogy az intenzíven öntözött területeken tápanyaghiány alakulhat ki amiatt, hogy a vízben könnyen oldódó tápanyagok a vízzel együtt leszivároghatnak a gyökérzóna alá, tehát az öntözés kimossa a tápanyagot a talaj felső termőrétegéből, ahonnan a növények – gyökereik segítségével – táplálkoznak. Emiatt vagy gondoskodjunk rendszeresen tápanyag-utánpótlásról, vagy szabályozott tápanyag-leadású, gyantaburkolt műtrágyát használjunk, amiből nem mosódnak ki a tápanyagok, hanem folyamatosan kerülnek csak ki a növény igényének ütemében.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan használjuk a klímaberendezéseket?

A klímaberendezés helyes megválasztása mellett fontos szerepe van a berendezésünk megfelelő, szakszerű használatának is. Főleg nyáron nem szabad, hogy a hőmérsékletkülönbség a benti és kinti...


Esővíz hasznosítása

Az esővíz összegyűjtése és hasznosítása nem új „találmány”, ám manapság még fontosabb, mint régebben volt. Ahol ugyanis lehetőség van az összegyűjtésére, szinte bűn nem felhasználni az ég...