Mobil klíma

2018-07-26 18:54:56 | Módosítva: 2018-07-26 18:59:30

A nagy melegekben sokan azonnali megoldást keresnek lakásuk hűtésére. A klímás szakcégek ilyenkor túlterheltek, és sokszor csak hetekre vállalnak munkát. Klíma készülékek – split, mobil vagy éppen ablakklíma – kaphatók az áruházakban és a szakboltokban, de a leghatékonyabb split klímák vásárlásához és felszereléséhez engedélyek szükségesek. A leggyorsabb megoldást a mobil klíma ígéri, hiszen ezt csak haza kell vinni, és bedugni a konnektorba, de a szakemberek sokszor lebeszélik a vásárlót az ilyen készülékekről.


Légcsere és hatékonyság

Ne legyünk igazságtalanok, a lebeszélés műszakilag, főként energetikailag alátámasztható. A mobil klíma hatékonysága elvben nem érheti el a split rendszerű berendezésekét. A split klíma a kültérben adja le a lakásból elvont hőt, és a beltérben keringtetett levegőt hűti, ezért jó a hatásfoka. Azért a szakemberek lebeszélésével kapcsolatban van egy rosszindulatú megjegyzésünk is. A split klímát csak szakcégek szerelhetik fel, üzemelhetik be, ami nekik munkát, bevételt hoz. A mobil klímához viszont semmiféle érdekeltségük nem fűződik.

Ez persze nem írja felül azt az ellenérvet, hogy a mobil klíma minden egysége egy helyen van – a legtöbb típusnál ez csak beltérben lehet –, ott van a kompresszor zaja, és sajnos a hő egy része is „ott hasznosul”.

A mobil klíma rosszabb hatásfokát az is adja, hogy a belső térből elszívott, hűtött levegővel hűti a kompresszor hőleadóját, és ez a meleg levegő távozik a szabadba egy csövön át. A lakáson belülről lényegében folyamatos légelszívás van. Ez a hátrány részben előny is, hiszen a szabadba kifújt levegő helyére folyamatosan friss levegő érkezik, tehát adott a folyamatos légcsere – ami a split klímákra nem jellemző. Azoknál lényegében áporodottá válik a csak belül keringetett levegő.

A visszaáramló friss levegőre a mobil klímának szüksége is van. Ha egy lakást – új nyílászárók szorosra zárásával, és légbevezetők lezárásával – szinte légtömörre lezárunk, és a mobil klíma kivezető csövét falfuraton keresztül vezetjük a szabadba, akkor a lakásban előbb utóbb vákuum alakul ki, amit a bent tartózkodók nem érzékelnek, de a klíma sajnos igen. Kialakul egy olyan egyensúlyi állapot, amikor a készülék már nem képes elszívni a levegőt a belső térből, ezáltal a hőleadó hűtése is megszűnik. Emiatt nem csak a hűtés áll le, de a mobil klíma is károsodhat. A szakszervizek gyakran találkoznak ebből az okból meghibásodott készülékkel.

Ennek a jelenségnek a fordítottja hasonló végeredményt ad a kültérben elhelyezhető mobil klímáknál. Az ilyen készülék előnye, hogy a zaj és a hőleadás is a szabadba helyezhető, és a hűtött friss levegőt fújja be a lakásba. Ha azonban a lakás az előbbiekhez hasonlóan légtömören le van zárva, akkor kialakul egy túlnyomás, és a klíma már nem lesz képes a hűtött levegőt befújni. Ettől ugyan elromolni nem fog, hiszen a kompresszor hőleadója megkapja a külső levegőt, de a lakás hűtése leáll.


A mobil klíma működése miatti vákuum problémát okozhat a kéményeknél illetve a központi elszívóknál is. A depresszió visszaszívja a levegőt a kéményből vagy a központi elszívó kürtőjéből. Ez utóbbi csak áporodott, esetleg büdös levegő beszívását jelenti, a kéménynél – például nyáron a klímával párhuzamosan is működő gázbojler kéményénél – veszélyes is lehet. Ebből a szempontból a kültérben elhelyezett mobil klíma befújt levegője nem okoz gondot.

A végeredmény tehát az, hogy a mobil klímának szüksége van a friss levegő beeresztésre vagy kieresztésre. Mégpedig annyira, amennyi levegőt a beltéri mobil klíma kifúj, vagy a kültéri befúj a lakásba. Ez a légcsere létrehozható az ablakok résszellőzésre állításával, légbevezetővel, légelvezetővel is. Lényeg, hogy nem szabad légtömörre zárni a lakást. A légbevezetők keresztmetszete legalább akkora legyen, mint a mobil klíma kivezető csöve.

És ez persze behatárolja a mobil klíma hatásfokát. A hűtő hatás azért létrejön, érzékelhető, és segít abban, hogy a legmelegebb időszakokban el lehessen viselni a hőséget, hiszen a klíma kivezető csövén 50 fok feletti levegő áramlik ki, amit még a legmelegebb napokban is 30 egynéhány fokos – forró esténkén is már csak 26-28 fokos – levegővel pótolunk. A kettő közötti hőtartalom különbség hűti a lakást – persze nem olyan hatásfokkal, mint egy split klíma.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klíma őszi karbantartása

Az idén is meleg volt a nyár és az otthoni klímakészülékek szinte folyamatosan tették a dolgukat. Ám hogy működésük később is zavartalan legyen, az őszi napokban érdemes elvégezni a...


Energiatakarékos otthon, munkahely

Ahhoz, hogy meghatározhassuk mekkora megtakarítást érhetünk el háztartási készülékeink, berendezéseink korszerűsítésével, fontos tisztában lennünk azzal, hogy mekkora egy-egy adott berendezés...