A tartályos gázrendszer elemei

2018-08-12 08:05:59 | Módosítva: 2018-08-12 08:11:37

A kistartályos pébégáz ellátó rendszer üzemeltetése kényelmes és biztonságos, de természetesen – mint bármely más műszaki berendezés – bizonyos felügyeletet, ellenőrzést igényel. Nézzük, hogy is épül fel egy kistartályos gázellátó rendszer.


A szükséges tartályok méretét, darabszámát, típusát a beépített gázfogyasztó berendezések teljesítményigénye alapján határozzák meg, figyelembe véve többek között a rendelkezésre álló helyet, várható kiszolgálási gyakoriságot stb.

A pébégáz (kis)tartály acéllemezből hegesztett, 3-5 m3 térfogatú nyomástartó edény. A tartályok gyártása hatóságilag jóváhagyott tervek alapján történik, a használatba vételük előtt a gyártóműben a tartályok megfelelőségét a hatóság képviselője ellenőrzi, a tartályokat szilárdsági és tömörségi nyomáspróbának vetik alá. Ezek után a tartály gáztömör, a biztonságos használatra alkalmas állapotban kerül telepítésre. A pébégázszolgáltatók a saját tulajdonú tartályaikat rendszeresen karbantartják, és gondoskodnak az előírt gyakoriságú hatósági felülvizsgálatról, a használati engedély meghosszabbításáról. A cseppfolyós propán-bután gáztartályokon 5 évenként kell külső szerkezeti vizsgálatot, 10 évenként külső-belső szerkezeti vizsgálatot és szilárdsági nyomáspróbát tartani.

Szerelvények

A tartály tetején (a cseppfolyós fázis által nem nedvesített palástfelületen, vagy földalatti tartálynál a búvónyílás-fedélen) találhatók a szerelvények. A földfeletti tartály esetén a biztonsági lefúvató szelep és a szintjelző kivételével fedél védi a szerelvényeket. A földalatti tartály búvónyílás fedelén lévő szerelvényeket a dómakna fedele, vagy dómfedél védi.

A tartályban lévő folyadék halmazállapotú gázszint állásáról szintjelző ad tájékoztatást. A tartályban lévő cseppfolyós gáz térfogatának és a tartály teljes térfogatának százalékos arányát mutatja meg. A biztonsági lefúvató szelep megakadályozza a tartályban a káros túlnyomás kialakulását (pl. extrém magas környezeti hőmérséklet hatására).

A töltőszelep a cseppfolyós gáz tartályba töltésére szolgáló automatikus záródású szelep. A szerelvényt az illetéktelen hozzáférés elkerülése érdekében minden töltés után plombával zárja a töltést végző tartályautó-vezető.

A folyadék-elvételi szelepen keresztül történhet a tartályból a folyadékfázisú gáz kinyerése. A szerelvény csonkja a tartály aljáig lenyúlik. Csak elgőzölögtetős vagy folyadékégős rendszereknél csatlakozik a szerelvényhez csővezeték, egyéb esetben a szerelvény zárva és plombálva van, az illetéktelen hozzáférés elkerülése érdekében.

A gázelvételi kombinált szelep több funkciót is ellát; gázelvételi, nyomásmérési csatlakozást és határszint ellenőrzési lehetőséget biztosít. Ezen a szerelvényen keresztül történik a tartályból a gázfázis kinyerése. A szelephez csatlakozik a nyomásszabályozó, amely a használati nyomásra, vagy közbenső értékre csökkenti a tartályban lévő gáz nyomását. A kombinált szelep tartalmaz egy – a tartály belsejébe nyúló – merülő csövet, mely segítségével a folyadék határszint (földfeletti tartálynál 85%, földalatti tartálynál 90%) ellenőrizhető (pl. szintjelző pontatlanság esetén). Ezen a szelepen található a tartályban uralkodó nyomás kijelzésére szolgáló nyomásmérő is.

A nyomásszabályozó általában egybeépített kétfokozatú nyomásszabályozó, de vannak rendszerek, ahol a két fokozat különválasztva (az első fokozat a tartályon, a második fokozat a felhasználási helyhez közelebb – jellemzően a fali felállásnál) van elhelyezve. A nyomásszabályozó magában foglalja a gyorszárat, amely túlzott mértékű nyomásnövekedés esetén lezár, és ezzel megakadályozza, hogy a gázfogyasztó készülék(ek)et a megengedettnél nagyobb gáznyomás tönkretegye.

A nyomásszabályozó flexibilitást biztosító tömlőn és elzáró szerelvényen keresztül kapcsolódik a csatlakozó vezetékhez. Csatlakozó vezetéknek nevezzük a tartályon, mint nyomástartó edényen közvetlenül elhelyezett zárószerelvénytől a fogyasztói főelzáróig (fali felállásig) terjedő vezetékszakaszt, tartozékaival (nyomáscsökkentő, elgőzölögtető stb.) együtt. A vezeték lehet légvezeték vagy földalatti. A földalatti vezeték általában KPE (műanyag) vezeték, ezért a nyomvonal 1 m-es körzetében gépi földmunka nem végezhető.

Tartályos rendszer létesítése, üzembe helyezése

A kistartályos gázellátó rendszerek jellemzően a 23/2006. (II.3.) Kormányrendelet hatálya alá tartoznak. Pébégáz tartály felállításának műszaki tervdokumentációját a 12/2004. (II.13.) GKM rendeletben előírt követelményeknek megfelelő jogosultsággal rendelkező tervező készítheti. A létesítési dokumentációt, kérelmet a bányakapitánysághoz kell benyújtani. Az engedélyt a tulajdonos (általában a gázforgalmazó), az üzemeltető vagy megbízottjuk kérheti. A tartály felállítása és a rendszer kiépítése csak érvényes létesítési engedély alapján kezdhető meg.


A tartályos rendszer telepítése után a hatóság helyszíni szemlét tart, melynek keretében meggyőződik a létesítési engedélyben foglalt feltételek és a műszaki-biztonsági követelmények teljesüléséről. Az eljárás keretében történnek meg a tömörségi nyomáspróbák (tartály, csatlakozó vezeték) és szükség esetén a tervek megvalósulásnak megfelelő módosítása, a tartály oxigénmentességének, a porral oltó készülékek meglétének ellenőrzése stb. A sikeres műszaki átadást követően, a használatba vételt engedélyező jogerős hatósági határozat alapján a tartály tölthető.

A gázellátó rendszert csak akkor lehet üzembe helyezni, ha a fogyasztói vezeték és berendezések terveit a szolgáltató felülvizsgálta, és kivitelezésre alkalmasnak ítélte, a terv szerinti megvalósítást ellenőrizte, a fogyasztói vezeték és berendezések (általában a kiszolgált épületen belüli, ún. „belső” rendszer) műszaki átvétele megtörtént. A gázfogyasztó készülékek üzembe helyezését csak gázszerelő, vagy a garanciális szerviz szakembere végezheti.

Mészáros Mihály


1. Szintjelző
2. Biztonsági lefúvató szelep
3. Töltőszelep
4. Folyadék elvételi szelep
5. Gázelvételi kombinált szelep
6. Nyomásmérő
7. Nyomásszabályozó
8. Gyorszár
9. Elzáró szerelvény


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Autógáz tapasztalatok

Az autógáz egységára jelentősen olcsóbb, mint a benziné, ennek ellenére mégsem éri meg mindenkinek. A tényeken túl sok homályos információ és tévhit kering e témában. Írásunkkal szeretnénk tiszta...


Tartályos gáz

Ha nincs vezetékes földgáz, akkor marad a drága elektromos, vagy olajfűtés, esetleg a kevésbé kényelmes vegyes tüzelés? Nem, hisz a pébégáz szolgáltatók olyan megoldást kínálnak – a tartályos...