Kerti citrom

2018-09-12 08:11:18 | Módosítva: 2018-09-12 08:13:01

Sok olyan egzotikus, még több mediterrán eredetű növény van, melyeknek egyes változatai akár a mi teleinket is kibírják. Érdemes külön kiemelni azokat, melyek nem csak túlélik a telet, hanem hazánkban is képesek teljes értékű módon teremni. Egyik ilyen ültetésre érdemes növény a Poncirus trifoliata, melynek már több magyar neve is él a köztudatban, mint: fagyálló citrom, kerti citrom, háromlevelű citrom, tövises citrom, vadcirom…


Nálunk is terem

Míg a fagyálló banánok, a kivifajták, fügék, gránátalmák többsége megél ugyan nálunk, de ritkán terem, vagy nem érleli be a termését, addig ez a citrom teljes értékű haszon- és dísznövénye lehet kertjeinknek. Íze savanyúbb ugyan a vásárolt citromokéhoz viszonyítva, több benne a mag, a gyümölcshúsa pedig kevesebb, de sokkal finomabb ennek ellenére is az a tea, ami a kertből frissen szedett citrommal készül.

További előnye e növénynek, hogy míg a hagyományos citromot oltani kell, hogy teremjen később, valamint télen fagymentes helyet igényel, a Poncirus trifoliata sem oltást, sem téli fagymentes helyet nem igényel. Annak köszönhetően pedig, hogy emiatt nem dézsában, hanem szabadföldben tarthatjuk, sokkal gyorsabban fejlődik, nagy, akár több száz gyümölcsöt is termő 2,5-3 méteres fává nőhet.

Őshazája Kína és Korea, de Japánban is meghonosodott. A vadcitrom az USA-ban több helyen kivadult, Texasban az inváziós gyomok listájára került. Még a botanikusok is vitáznak rajta, hogy átnevezzék Poncirus trifoliata-ról Citrus trifoliatara, mert a 19. században egy külön nemzetségbe sorolták be, ám olyan közeli rokonságot ápol más citrusokkal, hogy lehet, hamarosan átteszik ebbe a nemzetségbe a rendszertan tudósai. Ennek oka, hogy nagyon sok citrussal keresztezhető, azok fajtáinak jó alanya, tehát ez amellett szól, hogy ide tartozzon. Azonban ez a faj a többi citrustól eltérően lombhullató, nem pedig örökzöld, ez a külön kategória mellett szól.A kerti citrom bokraiból áthatolhatatlan tüskés sövény nevelhető, így jó kerítéspótló is lehet. A növények virágzáskor és terméséréskor nagyon mutatósak, de télen levelek nélkül, a behavazott citromokkal, zöld ágaival is érdekes látványt nyújtanak.

Jól keresztezhető a citrus fajokkal, és számos fajtája, hibridje van, köztük csavarodott ágú, vagy nagyobb és édeskésebb termést nevelő változatok. A gyümölcséből, bár kissé keserű és savas ízű, narancshoz vagy birsalmához adva lekvárt főznek – tehát lekvárok házasítására, savanyúság beállítására is alkalmas. A sós vízben főzött, majd napon szárított és porított vadcitrom termése húsok fűszere. Üdítő italok és ételek ízesítéséhez is használható. Aki szedés után, felhasználás előtt még két hetet tárolja, annak tárolás utáni lé kihozatala elérheti a 20%-ot. Sok C-vitamint tartalmaz. Egy idősebb, nagyobb bokor 10-14 kg termést is adhat.

Magvetéssel szaporítható, de magjai csak frissen jó csíraképességűek. A magoncokat egy-két évig teleltessük fagymentes helyen és csak akkor ültessük ki, amikor már fásodás jelei mutatkoznak a törzsén. Félfás- vagy fás dugványozással, oltóhajtással, illetve rügyek átoltásával nyár közepén is szaporítható.


Szereti a napos, nem fagyzugos déli fekvésű helyeket. Talaj iránt nem igényes, de a jó vízáteresztő, tápanyagban dús, könnyű, homokos talajokban fejlődik a legjobban. Rosszul tűri a gyökér közeli talajművelést, mert sekélyen is gyökerezik, ezért kapálás helyett inkább kézzel, kaszálással, ollóval távolítsuk el a gyomokat, valamint mulcsozzuk a talajt a töve körül. Jól tűri a metszést és a koronaalakítást. Az idősebb kifejlett példányok -15 és -30 °C közötti hideget is kibírnak. Olyan vidékeken, ahol nagy egyedszámban él számos kórokozója akad, ám hazánkban csak a pajzstetvek támadhatják meg, de az sem gyakori.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kenhető vízszigetelések

Az épületszerkezeteket meg kell óvni a különböző formában fellépő vízterhelésektől. A vízszigetelési feladatok sokszínűsége, azalkalmazott anyagok és eljárások nagy száma mutatja, hogy milyen...


Autófelkészítés télre

A téli autózás mindig valamivel nagyobb nehézséget jelent, mint az év más részeiben. Sokat autózunk sötétben, télen nehezebben indulhatnak gépkocsijaink, csúsznak az utak, romlanak a látási...