Jól kiválasztva nagyon praktikusak

Bútorgörgők

2011-07-17 22:23:58 | Módosítva: 2011-07-20 18:43:45

A terjedelmesebb bútordarabok, nagyméretű fiókos tárolók, és főleg irodai székek, munkaasztalok szükség szerinti mozgatását a különféle bútorgörgők könnyítik meg. Változataik a felhasználás módjához igazodó kialakításúak, ám a dizájn is befolyásolja formai megjelenésüket. A teherbírásuk különböző és gyakorta megesik, hogy a használat során elkopnak, tönkremennek. Ilyenkor a sérült görgőt ki kell cserélni, ám arra ügyelni kell, hogy minden szempontból megfelelő kerüljön a sérült darab helyére. Ha pedig saját készítésű bútordarabot kívánunk könnyen mozdíthatóvá tenni, akkor ugyancsak alaposan megfontolva kell a megfelelő típusú bútorgörgőt kiválasztani.

Szerencsére ma már a bútorgörgők választéka igen bőséges. Egy sérült görgő kicserélésekor előfordulhat, hogy egyszerűbb az összes darabot hasonlóra cserélni, mert ezzel sok utánjárást mellőzhetünk. Ilyen esetben elsősorban a görgők felerősítése mellett a méretük lehet mérvadó a cseréhez.
Az önbeálló talpas görgőket csavarozva lehet felerősíteni a bútorok aljáraA sajtolt acél talpas, önbeálló kivitelűeket csavarokkal lehet a régiek helyére felerősíteni, de lényeges a talp mérete is. Ez általában igazodik a görgő átmérőjéhez, a nagyobbaknál nő a talp mérete is. A görgők átmérője általában 27-52 mm, talpméretük 28-42 mm közötti, terhelhetőségük pedig 20-80 kg között, típustól és gyártmánytól függően változik. Fékezhető változataik is beszerezhetőek, amelyeknél a görgő forgása a védőburkolatból kiálló kar lenyomásával fixálható. Az ilyen görgőket általában olyan elmozdítható bútordarabokon célszerű alkalmazni, amelyeknél időlegesen fontos a bútordarab rögzítése.
A talpas görgők különleges fajtái a ferde tengelyű bútorgörgők, amelyeket többnyire sajtolt acél forgótalppal lehet felerősíteni. A görgő anyaga fém, lágy poliuretán futófelülettel ellátott. Általában csak párban szerezhetők be, teherbírásuk akár 35 kg is lehet görgőkként.
A bútorgörgők másik nagy csoportjába az ún. hüvelybe rögzíthető csapos változatok tartoznak. Ezek felerősítéséhez külön hüvelyt kell a bútorlábba rögzíteni, és a bútorgörgő csapját a hüvely gyűrűrugója rögzíti. E típusoknál fontos a hüvely, illetve a csap átmérője és annak hossza. A talpmagasságuk általában 60-65 mm, a csapátmérők 8, illetve 10 mm-esek, magasságuk pedig többségükben 33 mm. Teherbírásuk 20-80 kg, a görgők átmérője pedig általában 40, 50 mm között változik.

A fékezőkaros görgők a bútordarab helyzetének rögzítését szolgáljákAz egyenes görgőket általában nagyméretű fiókok, vagy más terjedelmes, súlyos bútordarabok egyenes irányú mozgatásánál célszerű alkalmazni. E görgők préselt acéltalp segítségével csavarozhatók a bútorok aljára. A görgő anyaga általában keménygumi vagy egyéb kopásálló műanyag, a talpmagasságuk 32-50 mm között változik, a görgő méretétől függően. A teherbírásuk 20-60 kg közötti, és bármilyen sima padlón könnyű mozgatást tesznek lehetővé. Általában korpuszkeret belső oldalán, vagy egyéb módon némileg süllyesztve, rejtetten szokás alkalmazni. A görgők anyaga ezeknél a típusoknál is fontos a halk működés miatt.
Nem árt a görgők fazonjára és anyagára is ügyelni. A nagyon kikönnyített tárcsák ugyanis hamar tönkremehetnek, míg a testesebbek tartósabbak és jobban terhelhetők. A gumigörgők ugyan nagyon csendesek, ám palástjuk sérülékenyebb, és esetenként – ha megszorul a tengelyen – nyomot is hagyhat a padlón. A poliuretán futófelületűek kimondottan padlókímélők, a kommerszebb, fekete műanyagból készültek viszont már kevésbé kíméletesek a fapadlók felületével, és gördülésük elég zajos is. Az ikerkerekes görgők jobban gördülnek szinte minden más széles, szóló görgőnél, és kíméletesebbek is a padlófelületekhez, ezért különösen az önbeálló változatokon ideális a használatuk.
A bútorgörgők kiválasztásakor viszont a fő méreteik mellett a robosztusabb kialakításúakat célszerű előnyben részesíteni. A görgők teherbírását mindenkor megadják a gyártók, és ezt az adott bútor súlyához igazodva ajánlatos figyelembe venni a megfelelő típus kiválasztásakor.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: bútor, görgő, kerék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bútor polcos elemekből

Hatalmas a választék a különböző méretű polcos elemekből a bútorboltokban. Egy kis kreativitással komplett rendszereket építhetünk belőlük, és ehhez nem szükséges mégasztalosműhellyé sem...


Apróságok a konyhában

A konyhaszekrény tervezésének legnehezebb része, hogy az apróságok és a mindennap használatos eszközök számára is megfelelő helyet alakítsunk ki. Mindezt úgy, hogy minden kéznél legyen, amikor...