Ideális tárolás beépített kiegészítőkkel

Bútorbelsők átformálása

2011-12-18 21:19:34 | Módosítva: 2011-12-18 21:19:34

Egy család tagjainak személyenként is rengeteg a holmija, tárolásuk ezért sok helyet igényel. Tárolóhelyként általában szekrények, fiókok, polcok szolgálnak. Ám ezek rendszerező adottságai a legtöbb esetben nem ideálisak, mondhatni semmilyenek. A rendet és a holmik áttekinthetőségét ezért külön kell megteremteni. Manapság már ez nem is olyan nagy probléma, hiszen a bútorszerelvény szaküzletekben számos olyan kiegészítőt árusítanak, amelyek beszerelésével sokkal rendezettebb állapotok teremthetők meg a szekrények, fiókok belsejében.

A dolog azonban mégsem olyan egyszerű, mivel a tárolandó holmikat előbb magunknak kell megfelelően csoportosítani és ezek helyigénye alapján kell olyan beszerelhető szerelvényeket keresni, amelyek kihúzhatók, szellősek és elférnek az adott bútorok belsejében. Esetenként egy-egy válaszlap utólagos beszerelésétől sem szabad visszariadni, hiszen a szerelvények beszereléséhez a méretük miatt erre is szükség lehet. Az ilyen kihúzható fémhuzalos tálcák ugyanis vagy alsó-, vagy oldalsó rögzítésűek. Ha pedig a szekrény belseje elég széles, több ilyen egymás fölé beszerelhető szóló tálca rögzítéséhez osztó válaszlapra lesz szükség.

A különböző szekrények belső tér átrendezése előtt azonban a tároló egységek választékát kell a szükséges a tárolási, illetve a beépítési méretek szempontjából megismerni. A szóba jöhető kiegészítők lehetnek gardrób vagy konyhaszekrényekbe szerelhető különféle célú kihúzható szerelvények. Ezek között ugyanis számos rácstároló egyéb holmik rendszerezett tárolására is megfelel.

A cél mindig az legyen, hogy a tálcákban tárolt holmikhoz kényelmesen lehessen férni. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a tálcák kihúzhatók. A magasságuk sem mellékes, mert ruhaneműk esetén kerülni kell a gyűrődéseket, amit pl. sok ing egymásra helyezésekor az önsúlyuk is előidézhet. E mellett természetesen a tárolókosár mérete is igazodjon a tárolt holmik helyigényéhez. Ezért előbb a holmikat kell fajta és méret szerint csoportosítani, és ennek megfelelően ajánlatos a kosarak közül a megfelelő méretűt kiválasztani. Némelyik kosár, vagy tálca azonban csak külön kosártartó keretbe illeszthető. Ennek előnye, hogy a kosár mélysége változó, így a tárolt holmi mennyiségéhez lehet megválasztani.

Ha a kosár mérete nagyobb a kelleténél, akkor beerősíthető válaszlapokkal lehet módosítani a befogadó méretet, és a szabad helyekre kisebb helyigényű holmikat lehet jól csoportosítva elhelyezni. A szóló tálcák általában 85-150 mm magasak, a kombinált, közös vázra szerelt emeletes, kettős tálcák pedig 100-150 mm mélyek, és egymástól kb. 200 mm-re vannak. Ez ugyan kihasználatlan hely, amit viszont egy közéjük helyezett és kiemelhető tálcával lehet hasznosítani. Esetenként a konyhai sarokszekrényekbe való kombinált, többszörösen kihajtható tárolószerelvényeket is érdemes számba venni, mert ezekkel adott helyen sok mindent el lehet helyezni, és a könnyű hozzáférés is biztosított.

Az sem lényegtelen, hogy a kiválasztott szerelvény elfér-e a szekrény belterében, azaz a beépítési méret adott-e? Ha előtte és az ajtó között jelentősebb tér lenne, azt az ajtóra erősített, terhelést alig jelentő huzal tárolóval lehet hasznosítani. Ha a beszerelt tálcák a szekrény korpuszának az éléig érnek, és a szekrény ajtaját még be lehet csukni, a helyzet optimális, bár ez csak élre záródó szekrényajtók esetében igaz, a korpusz közé csukódóknál már gátolnák az ajtók becsukását. Ilyen esetekben kisebb mélységű tálcás tárolókat kell keresni.

A fiókok belső elrendezését is érdemes áttekinthetőbbé tenni. E célra a különféle műanyagból készült, kisebb-nagyobb kosarak belső térbe helyezésével lehet választani, vagy az igényesebb, műanyag osztórudas szerelvények beerősítésével osztható fel egy-egy fiók belseje. Ez utóbbiak előnye, hogy tetszés szerint változtatható a rudak helyzete.

A cipők elhelyezéséhez sem feltétlenül szükséges külön szekrény. Erre is vannak utólag beszerelhető rácsos tartók, amelyek oldalra szerelhető önálló szerelvények, vagy külön felerősíthető kosártartó keretekbe illeszthetők.
A szekrények, fiókok belsők terének átrendezésével a tárolt ruhaneműk áttekinthetőbbek lehetnek anélkül, hogy újabb bútordarabokat kellene vásárolni. A kialakított tárolási rendet természetesen meg kell szokni, sőt meg is kell tartani, hiszen az átalakításoknak ez volt a célja és a beépített szerelvények ezt jelentősen meg is könnyítik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: bútor, fiók

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hordóból bútor

Az alábbi képes összeállításunkat gondolatébresztőnek szánjuk az olyan kreatív olvasóinknak, akik kedvelik aszokatlan megoldásokat, és akár egy régi, használaton kívüli tartályban is meglátják...


Sarok gardróbszoba

Elsősorban a gyerek- és ifjúsági bútorok kínálatában találhatjuk meg ezeket a különleges, sokfunkciós darabokat, pedig sok családban jól jönne, ha ilyen egyszerűen meg tudnák oldani a szükségből...