Egyszerűbb homlokzati színválasztás

Színek határok nélkül

2012-07-04 22:37:50 | Módosítva: 2012-07-08 14:11:03

A családi- és társasházak homlokzatai időről időre változnak, színesednek, és ma már az egyre bátrabban alkalmazott különböző színárnyalatok használata sem ritka. Akár merészebben kombinálunk, akár a visszafogottabb választások hívei vagyunk, többé nem szabhat korlátot senki és semmi kreativitásunknak és lehetőségeinknek. A Baumit új színvilágának, a Life-nak színrendszerében 888 csodálatos színárnyalat áll a vásárlók rendelkezésre.

A színválasztás ma is kardinális kérdés a homlokzatok esetében, hiszen lehet bármilyen bravúros egy épület építészetileg, a laikusok számára a szín a meghatározó, az első benyomás. Az építkezők ma már egyre bátrabban kombinálják az árnyalatokat, optikai trükköket használnak, kiemelnek és eltakarnak a különböző megoldásokkal.

Hazánkban egyértelműen a meleg színek dominálnak: a mélysárga és a terrakotta a legnépszerűbbek. A Bauhaus-stílusnak köszönhetően régebben igen kedveltek voltak a fehér homlokzatok, amelyek rigorózusságát színes, kék és piros nyílászárók és korlátok oldották játékosan. Sokunk emlékezetében elevenen él a barna lábazat – fehér fal egyen homlokzatok évtizede. Napjainkban ez a gazdag, letisztult szín – a fehér – újra hódító útját járja, ám finom, visszafogott színekkel kombinálva.

Különösen kedveltek a mediterrán hatást mutató telített színek: a narancs, a sárga, a vörös és ezeknek különböző árnyalatai. A letisztult, egyszerű vonalvezetésű házak esetében a föld színeinek különböző árnyalatai jelennek meg: a tejeskávé barna, a capuccino, a fű és olíva zöld. A hideg színeket a mai napig nem igazán kedveljük, hiszen a saját házunkat már nem csak bepucolni akarjuk, hanem annak színeiben önmagunkat is kifejezni.

Társasházak esetében más a helyzet, ott bátrabban játszanak a színekkel és építőanyagokkal. A szürke-piros, barna-piros kombináció is előfordul, kisebb felületeken használják az erősebb árnyalatokat, ezekkel hangsúlyozva a szerkezetet. A térben kiugró elemeket még látványosabbá, feltűnőbbé teheti egy erős szín.

A Baumit LIFE színrendszer 94 db, Style elnevezésű, erőteljes, kortalan alapszínének mindegyikéhez, további 8 saját színárnyalat is tartozik. A választékot a fehér további 5 árnyalata, és 36 lábazati vakolatszín teszi teljessé. Ezek mind a családi házak, mind a társasházak homlokzataihoz tökéletes választások lehetnek, hiszen a paletta Európa egyik legátfogóbb homlokzati színválasztékát kínálja – idén márciustól a magyar vásárlók számára is.

Easy Life és Taste of Life színkártya

Az Easy Life színkártya összesen több mint 100 színoldalt tartalmaz. A Style intenzív színek és azok nyolc árnyalata egy oldalon, míg a mozaik lábazati vakolatok és a homlokzati struktúrák nyomtatott formában, a színkártya mellékletében találhatóak meg. A Taste of Life színkártya Európa leginkább kedvelt trendszíneiből összeállított, 88 színt tartalmazó, szűkített kínálatot megjelenítő színkártya, amely 20 javasolt színkombinációt is tartalmaz, és amely kifejezetten a vásárlóknak, a végfelhasználóknak készült.

A homlokzati színek törvényi szabályozása

Otthonunk homlokzatánál, a festékek és vakolatok színválasztásánál nem csak a saját elképzeléseink, vágyaink lehetnek a meghatározóak. A homlokzati színek szabályozása az épület funkciójától függ. Ha egy családi ház homlokzata felújításra kerül, nem kell engedélyeket kérni, így ez esetben a szín is szabadon változtatható (kivéve a műemléki vagy védettséget élvező épületek esetén). Ha az épület szerkezete is megváltozik, akkor mindenképpen szükséges engedélyeztetni az átalakítást. Vannak önkormányzatok, amelyek kivételek, és színdinamikusok segítségét kérik városrendezési terveik elkészítésében. Ilyenkor persze, nem lehet akármilyen színt választani.

A www.baumitlife.com weblapot azért hozta létre a Baumit, hogy ezzel is megkönnyítse az eligazodást a színek útvesztőjében. Az oldalon megtalálhatók a színválasztást és színtervezést segítő eszközök leírásai, színtervező és színbeillesztő szoftverek, és minden egyéb hasznos információ. A honlapon lehetőség van feltölteni épületünk fotóját, amelyet virtuálisan kiszínezhetünk, ezzel is könnyebbé téve a megfelelő színek kiválasztását.

Ha a bőség zavarában nem tudnánk dönteni, akkor a színválasztás előtt érdemes igénybe venni a színminta szolgáltatást. Ekkor 1,5 kg vödrös kiszerelésű Life homlokzati színmintát vihetünk haza, hogy kipróbálhassuk azt a valóságban is. Amennyiben segítségre lenne szükségünk, fordulhatunk a Baumit területi képviselőjéhez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: baumit, homlokzat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerámia és eternit burkolatok

A szokványos, vakolt homlokzat burkolatok mellett az épületeken ezeknél sokkal kreatívabban alkalmazható, tartósabb homlokzatképző ún. szerelt burkolati anyagok is beszerezhetők. Ezekből, a...


Hőszigetelés új építésnél

Új építésnél ajánlott egy kifejezetten jó páraáteresztésű (open) homlokzati hőszigetelő rendszert alkalmazni, mert ez hatékonyan segíti a falakban lévő építési nedvesség távozását. A fokozottan...