Épület-felújítás alpintechnikával

2012-03-11 19:49:37 | Módosítva: 2012-03-25 14:59:44

Az alpintechnika az építőiparnak egy olyan ága, amelynél a magasban, mások által nehezen megközelíthető helyeken kell munkát végezni. Ha az állványzat költséges, az emelőkosaras autó nem elegendő, az alpintechnikával történő épület-felújítás a járható út.

Az energiahatékonysági programoknak köszönhetően egyre több társasház végzi el az épület külső hőszigetelését. A megfelelően kivitelezett hőszigetelés csökkenti a meleg ki- vagy bejutását az épületbe, ezen kívül védi a falakat az időjárás viszontagságaitól is. A panelhézag szigetelés szintén védelmet nyújt pl. az esővíz beszivárgása ellen. Egy utólagosan elkészített tető- vagy külső hőszigetelés jelentős megtakarítást eredményez az ingatlan tulajdonosának. A szigetelés cseréje sok esetben alpintechnikát igényel.

Homlokzat-felújítás

Egyre elterjedtebb, hogy az épületek homlokzatainak a felújítása alpintechnikával történik. Egy homlokzat-felújítási munka során a vakolás, festés, hőszigetelés, bádogos munka, ereszcsatorna-csere, elkorhadt eresz deszkázat cseréje teljes mértékben kivitelezhető így, sőt sokszor csak ily módon valósítható meg. Olyan utcákban, ahol az állványzat reklámfelületként nem hasznosítható, jóval gazdaságosabb az alpintechnikai kivitelezést választani, mert itt csak plusz költség az állvány. Szintén a hagyományos felújítások alternatívája lehet, ha az ereszdeszkázat elkorhadt és ki kellene cserélni, mert beázhatnak a lakások. Általában egy társasháznak nem áll rendelkezésére annyi pénz, hogy az egész homlokzatot beállványoztassa, és így felérjék az ereszt, viszont más nem tudja megközelíteni az eresz alját.

Épülettisztítás

Az épülettisztítás minden esetben első lépése a felújításnak. Egyaránt szükséges olyan homlokzatoknál, melyek anyaguknál fogva rendszeres tisztítást igényelnek, és olyanoknál is, amelyek az évtizedek során szennyeződtek be. A különböző felületekhez a megfelelő technológiát kiválasztva, magasnyomással, vegyszeresen vagy ezek kombinációját alkalmazva a kívánt eredmény mindig elérhető.

Tisztítást nem csak a homlokzatok igényelnek, hanem az ereszcsatorna-rendszerek is, ezeket eldugíthatják falevelek, málló vakolat, tető moha, sőt kisállat tetemek is.

Veszély elhárítása

Az épületek veszélytelenítése egy átmeneti állapot. Egy elemi kár okozta azonnali veszély elhárítása a következőket foglalhatja magában. A tetőkről, kéményekről, homlokzatokról a málló, omló, elöregedett, lehulló és ezáltal veszélyt jelentő részek eltávolítása, melyre legalkalmasabb az alpintechnika. Ide tartozik még a vihar okozta károk azonnali elhárítása is, mint pl.: letört antennák, faágak, esőcsatornák, erkélyek korlátok, kéményseprő járdák, reklámtáblák eltávolítása, cseréje vagy helyreállítása.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Algásodás az épülethomlokzatokon

A homlokzatokon megjelenő algásodás okainak hátterében térségünk klimatikus viszonyainak változásai húzódnak. Az elmúlt években a környezeti feltételek kedvezően hatottak a különböző moszatok...


Homlokzatápolás nanotechnológiával

A nanotechnológia felhasználásával újabb és újabb lehetőségek nyílnak az épületeket védő, ápoló építőanyagok alkalmazására. Az UV sugárzását elnyelő fotokatalitikus anyagok, titándioxiddal kezelt...