Amit a mellékvízmérőkről tudni érdemes

Budapesten évente harminc-negyvenezer új lakás-mellékvízmérőt szereltetnek fel a lakástulajdonosok, melynek következtében 2007-ben ezek száma előreláthatólag meghaladja a nyolcszázezret. A felszerelt mellékvízmérők közel fele azonban már hat évnél idősebb, ezért azokat a törvényi szabályozás értelmében újra kell hitelesíteni, le kell cserélni.

A Fővárosi Vízművek Zrt. nyilvántartása szerint igen sok budapesti lakásban vált időszerűvé a mellékmérők cseréje, hitelesítése. Az ezekre vonatkozó törvényi kötelezettségek és teendők jellemzően a lakástulajdonosokat terhelik, ezért szeretnénk néhány, a mérő kiválasztásával és beszerelésével kapcsolatos hasznos tudnivalóval segíteni az olvasókat.

A mérőcsere és a felszerelés során kerülendő, hogy a kiválasztást kizárólagosan a mérő ára vezérelje. A megfelelő mérés elérése, valamint az ebből adódó későbbi viták és problémák elkerülése érdekében törekedni kell a megfelelő mérőeszköz kiválasztására, a mérőhely helyes kialakítására (esetleg átalakítására), és a mérőeszköz helyes beszerelésére is.
A megfelelő, azaz hiteles mérés alapkövetelménye: a hatévente hitelesített mérőeszköz és az előírásoknak megfelelő beépítés. A mellékvízmérők hitelességi ideje hat év, ezért azokat a hitelesítés évétől számított hatodik évben vagy hiteles mérőre kell cserélni, vagy a régi, hiteles mérésre már nem alkalmas mérőt egy hitelesítő laboratóriumban végzett többnapos újrahitelesítési eljárás után visszaszereltetni. Tekintettel arra, hogy jó néhány mérő életkora meghaladja a nyolc-tíz évet, valószínűsíthető, hogy ezek már nem felújíthatók. Célszerű a szolgáltatói gyakorlatot alkalmazni, azaz felújított vagy új mérőre cserélni a lejárt hitelességű mérőt. A magasabb kategóriájú mérőórák gyártótól függően tizenkét-tizennégy évig újíthatók fel.
A lakás-mellékvízmérő kiválasztása során figyelemmel kell lennünk a beépítési hely sajátosságaira, a felhasználandó vízmennyiségre, az üzemi víznyomásra, a megengedett nyomásesésre, a mérő és szerelvényeinek fizikai elhelyezésére és a mérendő víz hőmérsékletére. A vízmérők kiválasztásának szempontja lehet a mérő típusa, metrológiai jellemzői, mérete, teljesítmény-adatai, illetve szolgáltatásai.
Fontos és nem elhanyagolható szempont a mérő kiválasztásánál annak élettartama és minősége, valamint mérete. Az idő előtti meghibásodás, illetve a nem megfelelő méret felesleges kiadásokat jelenthet.
A vízhálózatra kedvezőtlen hatással van, ha különböző érzékenységű, pontossági osztályú mérőket szerelünk fel, sokszor figyelmen kívül hagyva a felszerelésre vonatkozó előírásokat. Annak érdekében, hogy a főmérőn és a mellékmérők összességén mért vízmennyiség különbsége ne legyen túl magas, célszerű azonos, lehetőleg minél magasabb pontossági osztályú és azonos típusú vízmérőket választani. A legalacsonyabb és nem ajánlott mérési osztály az "A", majd azt követi a "B" és a "C", amely a legpontosabb mérést biztosítja. A Fővárosi Vízművek a nagy mérőórák vonatkozásában a jövőben már kizárólag "C" osztályú mérőket alkalmaz.
A mérő beépítési helyzetének igazodnia kell annak típusához. A szabványok előírásain és az ajánlásokon túl figyelemmel kell lenni a gyártói előírásokra is. Törekedjünk a vízszintes beépítésre. Fontos tudni, hogy a legtöbb "B" osztályú vízmérő függőleges beépítése esetén eggyel alacsonyabb, azaz "A" osztályú mérést biztosít. Ha elengedhetetlen a függőleges vagy esetleg ettől eltérő bármilyen beépítés, akkor válasszunk olyan mérőt, amelyeket speciálisan erre a célra fejlesztettek ki. Ma már kapható olyan mérő, amely független a beszerelés módjától.
Már a beépítés során gondoljunk a cserére is, ezért semmiképpen ne falazzuk be a szerelvény eltávolítását, kiszakaszolását hivatott rögzítőket. A gyártók a falba süllyesztéssel beépíthető mérők és kiegészítők számos típusát kínálják.
A műszaki szabvány előírja, hogy biztosítsuk a könnyű és közvetlen leolvasás lehetőségét, valamint gondoskodjunk a beépített mérőnk védelméről (pl. fizikai behatások).
Fontos tudnivaló, hogy a beépítés, a csere elvégzését követően a szolgáltató - alkalmazottai vagy megbízottjai által - köteles végrehajtani a szakszerűségi vizsgálatot, ezzel ellenőrizve, hogy megfelelő-e a kiválasztott mellékvízmérő, a mérőhely szakszerű kialakítása, a mérő beépítése. Ha a felszerelésben mégis segítségre van szüksége, keresse a Fővárosi Vízművek minősített alvállalkozóit, akik készséggel állnak rendelkezésükre, és ez esetben még külön műszaki átvételre sincs szükség.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Locsolási vízmérővel gazdaságosabb a kertöntözés

Egy szépen gondozott kert ápolása a nyári, száraz időszakban sok vizet igényel. Ahhoz, hogy növényeink valóban kertünk díszei legyenek, s pázsitunk még a nyár legmelegebb napjain is üde zöld...


Vigyázat szélhámosok!

Trükkös lopások alkalmával a szélhámos elkövetők sok esetben hivatalos személyként lépnek fel. Úgy csöngetnek be a gyanútlan ügyfelekhez, mintha az energiaszolgáltató alkalmazottai lennének. A...