"Majd ha fagy, és hó lesz nagy" helyett:

Fagymentesítés a ház körül, idejében!

2008-12-31 12:10:10 | Módosítva: 2014-02-11 12:19:11

A nyár elmúltával még több hétig kellemes időjárás lehet, de gondoljunk bele, hogy a fűtési szezon hivatalosan október közepén beindul, sőt sokszor már előtte is néha be kell fűtenünk. Az igazi lehűlést a fagyok megjelenése jelenti. Ez nálunk általában november kezdetére tevődik. Ettől kezdve március végéig tarthat a fagy.

A fagyérzékeny növényeket természetesen mindenki igyekszik idejekorán védett helyre vinni, de a vízvezetékben illetve a fűtetlen épületekben levő vizes szerelvényekről könnyen elfelejtkezhetünk, pedig azokat is éri a fagy. Cikkünkben azokat a teendőket szeretnénk felsorolni, amikkel a fagyérzékeny berendezéseket védhetjük, és ezzel a további fagykárokat megelőzhetjük.
Elsőként a vízzel érintkező, vizet szállító, tároló berendezéseket fagymenyesítsük. Ugyanis ezek többnyire fém alkatrészeket is tartalmaznak, és a fémek jobban lehűlnek a fagy hatására, hamarább megfagy bennük a víz is.

Először a kerti zuhanyt és a locsolócsapokat kell víztelenítenünk. A kerti zuhanyhoz vezető vízvezetékszakaszt le kell zárnunk, és a vizet le kell engednünk a zuhanyig érő vezetékszakaszból, és a zuhanyzóból is. Ezt elősegíti, ha ún. leürítő-szelepes csapot építettünk be a fagyvédett mélységben fektetett vízvezetéknél lévő lecsatlakozási helynél.
Ezeket, a csapokat a földalatti szelepnél kell elzárnunk egy "T" kulcs segítségével, aminek mozgatását a szelepre, a felszínfölé érően előre beépített, ~1"-os műanyag csővel tesszük lehetővé. A szelep köré az árokba a beépítéskor két-három lapát kavicsos-homokot (sódert) célszerű tenni, mert ide fog áramlania vezetékszakasz föld feletti részéből a víz az elzárást követően. Ezzel a szelep feletti fagyveszélyes részt víztelenítettük a zuhany vagy locsolócsap vezetékének.
A locsolócsaphoz csatlakozó tömlőkből is le kell engedni a vizet. A műanyag tömlőket le kell szerelni. A tömlőt teljes hosszában a földre kell fektetni és az egyik vége, felöl kezdve összetekerni, így a bennük tárolt víz a másik végén kifolyhat. A víztelenített tömlőket naptól védett fagymentes helyen tároljuk.
A földalatti locsolórendszerek elvileg fagyvédettek, de az adott típus fagymentesítési előírásai szerint kell azokat téliesítenünk.

Az esőcsatornák vizét gyűjtő felszíni tartályokból célszerű a vizet leengednünk, mert azokba a tárolt esővíz befagyhat, és a kitáguló jég a tartályokat szétfeszítheti.
A felszín alatti tartályok fagymentesnek tekinthetők, amennyiben legalább 0, 8 m földtakarás van rajtuk.
A kerti fürdőmedencéket körülvevő talaj téli megfagyásakor nagyobb nyomást gyakorol a medence falára. A vízzel telített medence jobban ellenáll a nyomásnak, ezért a medencében hagyjuk benn a vizet.
Télen a vízfelszín kb. 20-30cm vastagságban, megfagy. A medence falaira a belülről ható nyomás ún. fagytestekkel elnyelhető. Ezek a műanyag súlyozott testek bemerülnek a vízbe, és a jég nyomását teljes keresztmetszetükben felveszik.
Ősszel a medence vízébe megfelelő mennyiségű téliesítő folyadékot kell önteni. A téliesítő vegyszerek csökkentik a vízkőkiválási folyamatot, és megakadályozzák az algák szaporodását, megkönnyítve a tavaszi takarítást. A medence felszínét speciális téli fagyálló, a napsugárzást kizáró fóliával kell letakarni, amely tökéletesen lezárja a medencét. A vízforgató berendezéseket víztelenítés után fagymentes helyen kell tárolni.

A kert tavak téliesítése a méretüktől függ. A megfelelően mély (1,5 m-től) kerti tavak a természetes tavakhoz hasonlóan telelnek át. Azaz a felső 30-40 cm vastag réteg befagy, a többi részen +4 oC körüli vízhőmérséklet alakul ki. Így a halak megfelelően elvermelhetnek. A kényesebb fajoknak egész télen át működő levegőztetőt célszerű a tó fenékre telepíteni, az ebből kikerülő légbuborékok a felszínre áramlanak, és ezzel állandó vízmozgást okoznak, így a víz a levegőfeláramlás körül nem fagy be.
Alkalmazható még egy 100 mm átmérőjű KPE csőből összehegeszthető úszó gyűrű, ami a tó felszínén úszik, és a jég csak kissé nyomja össze, a gyűrűn belüli jeget pedig könnyen feltörhetjük, így levegő juthat a vízbe.
A tóba hullott leveleket még a fagy előtt le kell szedni a vízfelületről. A kényesebb tavi növényeket (nem télálló tavirózsa, lótusz) a telepítő kosarukkal együtt szedjük ki, és sötét nedves fagymentes helyen (pince) teleltessük azokat. A műanyag fólia bélelésű tavak partszegélyén a műanyag fólia jégálló, nem igényel külön védelmet.

Természetes a tavak szellőztető, szűrő berendezéseit ki kell szerelnünk, és víztelenítés után fagymentes helyen kell azokat tavaszig tárolnunk.
A kert nem fűtött épületeiben található vízvezeték és lefolyórendszer víztelenítésével is sok felesleges elfagyás, épület és szerelvény károsodás előzhető meg.
A kerti épülethez vezető vezetékszakasz főelzáróját zárjuk le. Ezt az elzárót is a locsolócsapoknál ismertetett leürítőcsappal lássuk el, mert így az épület vízrendszerét egyszerűen leüríthetjük. A csapokat, szelepeket hagyjuk nyitva a leürítés megkezdésekor, mert így az összes víz kifolyhat a hálózatból.
A lefolyórendszerhez a szerelvények, ún. bűzelzárókkal csatlakoznak. A mosdóknál, mosogatóknál lévő bűzelzárókat szedjük szét, és a vizet folyassuk ki belőlük. A padlóösszefolyókból (szuez) és a WC csészékből szivaccsal itassuk ki a vizet, vagy öntsünk beléjük fagyálló folyadékot, nehogy befagyva szétrepesszék a szaniterberendezéseket.
A nem működő bojlerekből is le kell a vizet eresztenünk, vagy kisteljesítményű (4-5W) fagyvédő fűtőegységgel tarthatjuk ezeket fagymentes hőmérsékleten.
A napkollektorokban célszerűen már fagyálló folyadék a hőátadó közeg, de ha mégsem (pl. medence fűtő nyári kollektor) akkor a vizet le kell belőlük eresztenünk. A fagyálló folyadékkal feltöltött és télen is üzemelő napkollektor például alkalmas a nem fűtött épület bojlerjét is fagymentesen tartani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hűtőszekrény helyes használata

A nyári melegben fokozottan oda kell figyelni az élelmiszerek helyes tárolására. De nem elég, ha az étel nem romlik meg, ízletesnek és frissnek is kell maradnia, hogy legyen gusztusunk megenni,...


Kültéri fűtések

A járdákra, kocsibehajtókra, rámpákra hulló hó problémát jelenthet, balesetek forrásává válhat. Szintén gondot okozhat az ereszcsatornában megfagyó és jégdugót okozó hóolvadék. Ezeknek a veszélynek...