Sérült csempelapok javítása

2018-04-25 09:10:08 | Módosítva: 2018-04-25 09:11:21

Nagy bosszúság, ha a hibátlan kerámia burkolatokat kisebb-nagyobb sérülések érik. Sajnos azonban ez időnként előfordulhat, ha a felületükre valamilyen kemény tárgy esik vagy nekivágódik. Ilyen esetekben a kemény kerámia bevonat bizony látható módon megsérül. Jó esetben csak kagylósan törik ki a kemény mázas felület, ám rosszabb esetben a burkolólap meg is repedhet.


A sérülés nagysága rendszerint arányos a sérülést okozó tárgy súlyával, ezért az ilyen „baleseteket” jobb elkerülni. A sérülések már csak azért is bosszantóak, mert a máz alatti porózus anyag igen hamar bekoszolódik, a repedéseket, esetleg a lap letörött sarkát pedig többnyire csak a sérült lap cseréjével lehet javítani.

Kisebb és nagyobb javítások

A kis mélyedések, kagylós mázhibák még frissiben áttetsző anyagú, kétkomponensű ragaszóval feltölthetők. Kötés után a ragasztott felületet pedig finom csiszolópapírral szintbe kell munkálni, majd polírozással eltüntethetők a csiszolás nyomai is. A másik megoldás, a pákával felmelegített kemény, bútorjavító viasszal történő mélyedés feltöltés, amit azután finoman síkba koptatással lehet fényessé tenni. Ez esetben még bizonyos színközelítésre is mód van, de csak a barnás árnyalatú kerámiákon. Mind a két megoldás nyomai azonban láthatók maradnak, de az ilyen apró sérülések miatt felesleges az egész burkolólapot kicserélni.A nagyobb sérüléseknél, repedéseknél azonban nincs más megoldás, csak a hibás lap kicserélése. Ennek előfeltétele, hogy maradt még néhány ugyanilyen burkoló lap, mert azonos lapot csak nagy szerencsével lehet beszerezni, és akkor is egy egész csomagot kell megvenni a javításhoz. Erre már a burkoláskor érdemes felkészülni. A munkához ajánlott az ép darabok szélét erős ragasztószalaggal körbe venni, nehogy a fugák kimarása közben megsérüljenek a hibátlan lapok szélei. A fugák legkönnyebben sarokcsiszolóba erősített gyémántszemcsés vágókoronggal marhatók ki, de csak óvatosan, a szomszédos lapok szélére nagyon vigyázva. A keskenyebb fugaszélességek esetén fémfűrész lap is hatásos eszköz. Az is egy megoldás lehet, hogy előbb a sérült lap közepét kalapáccsal megütve, majd éles falvésővel fokozatosan a fugák felé haladva, kitördelve távolítjuk el a darabokat. A végén a fugák anyagát is óvatosan levéssük.A továbbiakban a ragasztó rétegét kell levésni, hogy az új lap ragasztója ne okozzon szintemelkedést. Az eltávolított lap alatti letisztított részre – portalanítás után – fogazott lappal felkenhető a vékony ágyazású ragasztóhabarcs. Az új burkolólapnál használjunk fugakereszteket. Gumikalapáccsal megütögetve, és egyenes léccel átlósan is ellenőrizve kell az új burkolólap magasságát beállítani.

A felesleges ragasztót azonnal ki kell kaparni a fugákból, és másnap már a résekbe besimítható az új fugaanyag. Jó, ha van a régiből, mert akkor a javítás szinte észrevehetetlen lesz. Ha nincs akkor a régi alapján kiválasztott fugaszínezővel lehet megkísérelni hasonló szín elérését. A javítás kis szerencsével szinte észrevétlen lesz, ezért érdemes az ilyen burkolati hibák kijavításával bajlódni.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kőfurnér

Új és természetes alapanyagú anyaggal bővült az épületeknél használható burkolóanyagok választéka. Ez a kőfurnér, amely külső és belső térben is használható, és különleges tulajdonságokkal...


Loft életérzés, Otti kivitelezésben

A Loft az 1960-as években Angliából indult útjának, majd New Yorkban is teret hódított. Szó szerinti fordításban padlásteret, padlásszobát jelent. Ebben az időben, a nagyvárosokban sorra zártak...