Vállfás szék

Hazatérve a legtöbben nappali öltözetünket kényelmesebb otthonira cseréljük. A levetett öltözetet persze nem szokás azonnal a szekrénybe tenni, ezért mindenki a maga módján tárolja másnapig a ruháit. A rendszeretők és igényesek szobainasra teszik, mások fogasra akasztják, ki-ki a szokásai alapján. Némi átalakítás után egy szék is megteszi, és ezáltal az átöltözést is kényelmesebbé tehetjük, ha elkészítjük a saját vállfás székünket, amelyhez az alábbiakban adunk tanácsokat.

Alapként bármilyen egyszerű háttámlás faszék is megfelel. Mintánkon egy felújított régi fenyőfa szék ment át ilyen átalakuláson, és ötletadó lehet a számunkra is. Az ilyen átalakításhoz egy jó minőségű fa vállfa a második fontos kellék. A szék háttámlája lehet akár ívelt felületű is, mivel úgyis meg kell a magasságát növelnünk, mégpedig annyira, hogy a felső élére erősített vállfára akasztott leghosszabb ruhadarabunk legalább 100 mm-re legyen a padlótól. A háttámla toldat szélessége meg a vállfa fesztávjával legyen azonos, hogy kényelmesen fel tudjuk rá majd fogatni. A toldat alsó része akár karcsúsított is lehet. Ívét esetleg a keresztlécekre facsavarokkal elöl-hátul ráhúzatott 3 mm vastag rétegeltlemez borítással igyekezzünk követni. A két hátsó láb feletti részt fenyőfa lécekkel kipótolva zárjuk le, és felülről csavarozzuk rá a vállfát.

1 2 3

A rugós kárpitozású ülőrészt váltsuk ki egy 5-6 mm vastag rétegeltlemez lappal, és mellőzhető a fiók kialakítása is. Az egyenes geometriájú alkatrészekből álló fenyőfa széknél a fenti feladatok könnyebben megoldhatók (1), sőt még az ülőlap alatti fiók helye és a cipőtartó rács elkészítése sem nehéz (2). A fiókot ugyanis egy 10 mm vastag fenéklap támasztja alá, oldalról pedig lécek vezetik meg. Az új fenéklapot a székváz belső oldalára erősített támléc keretre célszerű felcsavarozni (3). 5A vállfa akasztójának a helyére - a lyuk felfúrása után - ragasszunk esztergált záró gömbidomot, majd készítsük el 10 mm-es rétegeltlemezből a fiókkávát, s aljára ragasztva, szegezve rögzítsük fel az 5 mm vastag fenéklapját. A fafelületeket csiszoljuk simára, majd az esetleges pácolás után fújjuk be többször vékonyan selymes fényű színtelenlakkal. Következhet a szék újrakárpitozása. E célra bútorvásznat, vagy szövetet válasszunk. Szabjuk ki a megfelelő alakú darabokat, majd az ülőlapra ragasszunk 30 mm vastag közepes sűrűségű poliuretán habszivacsot. A kárpitanyagot letűzve feszítsük rá, majd a széleit visszahajtva tűzőgéppel rögzítsük az ülőlap aljának szélére. A mintás kárpitanyagok mintáinak a tájolására ügyeljünk. A háttámlát elég 10 mm vastag habszivaccsal, vagy vastag kárpitos szálbunda anyaggal beborítani. A szövetanyagot most a háttámla hátsó oldalára 60 mm szélesen visszahajtva szabjuk alakra, és ugyancsak tűzőgéppel rögzítsük a helyére.
A hátsó fedőkárpitot úgy szabjuk ki, hogy takarja az előző kárpitrész rögzítését, és még a visszahajtásra is maradjon kellő anyag. Az anyagot géppel szegjük körbe, majd bujtatott öltésekkel erősítsük a másik kárpithoz. Felül hagyjunk ívelt nyílást a vállfa közepe táján, és itt is bújtatott öltésekkel varrjuk szorosan egymáshoz a kárpitszéleket. A háttámla hátsó oldalára ragasszunk esztergált fa karnistartó konzolokat, és abba erősítsük be a kb.15 mm átmérőjű lakkozott nadrágtartó rudat. Az inas szék ezzel el is készült, vállára inget, zakót, blúzt (4), a fiókban harisnyákat, zoknikat (5), a vállfa hátába ragasztott akasztórúdra pedig nadrágokat akaszthatunk (6).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vállfa, szék, fogas

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fém polcrendszerek

A polcok talán a leggyakrabban használt tároló eszközök. Kialakításuk mindenkor a célnak megfelelő, a választékuk pedig igen bőséges. Lakásokban éppen olyan megszokottak, mint üzletekben,...


Rejtett fekhelyek

Az ágyak elhelyezése sokszor még akkor is gondot okoz, ha kimondottan hálószobába kerülnek. Ezek ugyanis általában nem nagy alapterületű helyiségek, a divatos dupla fekhelyek pedig...