Kéményellenőrzés

2010-11-26 00:06:54 |

A kéményseprés gyakoriságát rendelet írja elő. Különleges esetben a gyakoriság a helyi rendeletben. A rendeletek alapján - évente egyszer ellenőrizendők és tisztítandók a gáztüzeléshez tartozó kémények, illetve a tartalék kémények. Évente kétszer ellenőrizendők és tisztítandók a vegyes tüzeléshez tartozó kémények (olaj, fa, szén, pellet, biobrikett stb.), a vízzáró bélés nélküli, gáztüzeléshez tartozó kémények és a gyűjtőkémények. Üdülőnek minősülő ingatlanok kéményeit 4 évente kell ellenőrizni és tisztítani. Minden kéményre vonatkozik, hogy 4 évenként ún. műszaki felülvizsgálatot kell végezni.

A kéményseprésre vonatkozó rendelet

 • üzemelő,
 • tartalék és
 • használaton kívüli kéményt különböztet meg.

A mindenkori helyi rendeletben díjtételt állapítanak meg az üzemelő és a tartalék kémények esetében. Díjfizetés alól kizárólag az ún. használaton kívüli kémény mentesített. Utóbbi kémény, mint épületszerkezeti elem létezik, de arra tüzelőberendezés bontás nélkül nem csatlakoztatható. A tartalék kémény olyan kémény, amelyre bármikor, átalakítás, bontás nélkül csatlakoztatható tüzelőberendezés. Ha egy kéményhez tüzelőberendezés van csatlakoztatva, mindenképpen üzemelő kéménynek minősül. A kéményseprőnek az üzemelő kémény mellett a tartalék kémény ellenőrzése és tisztítása is feladata.

A kéményseprő alapvető feladata a kémények tisztítása és működésének ellenőrzése. Mindenek előtt el kell végezni a vizsgált kéményre és hozzá csatlakozó berendezésre vonatkozó, a kéményseprő birtokában lévő dokumentáció és a tényleges állapot összehasonlítását. Amennyiben a füstjáratban szilárd lerakódás (korom, kátrány, hamu) található, úgy azt a járatból el kell távolítania.

A további vizsgálat során a kéményseprő az alábbi feladatok elvégzésére köteles:

 • átjárhatóság, tisztaság ismételt ellenőrzése,
 • biztonsági szerelvények meglétének, állapotának ellenőrzése,
 • csatlakozó idom állapotának, szabályosságának ellenőrzése,
 • csatlakoztatott készülék típusának rögzítése, a készülék állapotának ellenőrzése szemrevételezéssel,
 • működés közbeni esetleges égéstermék visszaáramlás detektálása, illetve a visszaáramlás tényének kizárása (csak akkor végezhető el, ha az ellenőrzött készülék üzemel, vagy üzemelését az ügyfél lehetővé teszi),
 • a helyiség légellátása biztosítottságának ellenőrzése,
 • korábban megállapított hiányosságok pótlásának ellenőrzése,
 • hiányosság észlelése esetén különböző fokozatú figyelmeztetések adminisztrációja.

A gyorsan terjedő, ún. zárt égésterű, vagy C-típusú készülékek esetében műszeres vizsgálat is szükséges. A műszeres vizsgálat a nyomás alatt lévő füstcső tömörségének megállapítására irányul ún. szivárgásvizsgáló készülék vagy gázelemző használatával.
A szivárgás vizsgálata a kémény első üzembe helyezésekor elkerülhetetlen. A további ellenőrzés súlyosabb hiba esetén, vagy 3-4 évenként célszerű. A köztes időszakban és zavarmentes üzem esetén elegendő az égéslevegő esetleges füstgáz szennyezettségének mérése. A kéményseprő minden alkalommal a munkalap egy másolati példányát hátra hagyja, a munkalapon minden elvégzett tevékenység, valamint díjfizetéshez kapcsolódó adat szerepel.
Az éves kéményseprő ellenőrzés, az üzembe helyezéskor kötelező kéményseprő szakvéleményt (bekötési engedély) nem pótolja!

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kémény, fűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kémény történetek

Egy rég nem látott földimmel futottam össze. Nagy örömmel üdvözöltük egymást, beszélgetésünk a régi közös történetek felidézésével indult, de hamarosan a napi gondokkal folytatódott....


Uponor Smatrix intelligens szobatermosztát

Gondolt már arra, hogy az energia megfelelő felhasználása mennyit számít egy háztartás fenntartásában? Az energiahatékonyság célja a lehető legnagyobb megtakarítás elérése, hiszen a legolcsóbb...