Nagypaneles készház

2021-01-06 16:13:19 | Módosítva: 2021-01-06 16:17:56

A nagypaneles készház-gyártási technológia alkalmazása során az épület szerkezeti elemei – a falak, a födémek és a tetőelemek – teljes magasságban és hosszban készülnek el. A szerelésre nagymértékben előkészített, hőszigeteléssel, beszerelt nyílászárókkal ellátott, villanyszerelésre, gépészeti munkákra alkalmas kész elemeket a helyszínre szállítják, majd ott szerelik össze gyorsan, tisztán, hatékonyan a megfelelően elkészített alaptestre. A precíziós tervezés és a folyamatos gyártósori ellenőrzés miatt a házak kivitelezési időtartama, beleértve a helyszíni szerelési munkát is, rendkívüli módon lerövidül.


Hogyan készül

Az időjárástól független építési technológia tiszta, pontos, szerelő jellegű építést tesz lehetővé, melynek során minimális építési hulladék keletkezik. Rendkívül gyorsan, napok alatt elkészül épület. Az építést megelőzően mindenre kiterjedő szoftveres előkészítés és gyártmánytervezés végeznek, a gyártás számítógép-vezérlésű gépeken történik.


A falak, a födémek és a tetőelemek szerkezeti alapja egy hossztoldott, műszárított, fenyőalapú szerkezetépítő faanyag. Semmilyen vegyi anyagot nem tartalmaz, kártevőktől mentes, így tartós formát és stabilitást biztosít. A gerendák szabását, megmunkálását, az összes csomópont és illesztés kialakítását számítógép-vezérlésű szabászgéppel végzik (darabolás, fúrás, marás). A szerkezeti elemek gerendavázának összeszerelése a szabott és megmunkált gerendákból szoftveresen meghatározott pontokon alkalmazott kiváló minőségű kötőelemekkel történik az erre a célra használt szerelőasztalokon.A gerendavázra a megrendelői igények alapján építőlemezeket rögzítenek (OSB, nagy szilárdságú gipszrost, gipszkarton) – így készül el a beépítésre kész palánkolt falszerkezet. Ebbe a szerkezetbe az esetek többségében a gyártósorba integrált szigetelőanyag-betöltő technológiával egy úgynevezett befújt, garantáltan hézagmentes cellulózszigetelést töltenek. Egyedi igények esetén a cellulóz mellett fagyapotot vagy egyéb hőszigetelő anyagokat is alkalmaznak. A falak és a födémek gyártása során a különböző rétegrendeknek megfelelő építési fóliákat használnak párazárásra vagy párafékezésre.

A falakba már a gyártás során helyezik el az erős- és a gyengeáramú szerelvények dobozait, valamint a szükséges keresztmetszetű kábelcsatornákat. Ezzel is radikálisan csökken a helyszíni szerelés idejét.

A falakra az üzemben – az egyedi igény szerint tervezett rétegrendnek megfelelően – automatikus tűzőberendezéssel rögzítik a belső vagy a külső oldalra szükséges gipszrost-/gipszkarton-/OSB-lemezeket vagy a homlokzati hőszigetelő lemezeket. A külső hőszigetelés lehet az üzemben a falakra felkerülő páraáteresztő fagyapotos rendszer, vagy az építési helyszínen felrögzített EPS-rendszer.

Az elkészült falakba már az üzemben, az időjárási hatásoktól védett körülmények között, szakszerűen beépítik a nyílászárókat és az árnyékolástechnika egyes elemeit. Fa, műanyag és aluműanyag/alufa nyílászárók egyaránt beépíthetők.Az elkészült fal-, tető- és födémszerkezeti elemeket kamionra rakják, majd kiszállítják az építkezés helyszínére, ahol az előkészített fogadószinten daruval állítják össze az elemeket. Mindezt néhány nap alatt.

A ház szerkezetének felépítése után elhelyezik a tetőre a héjazatot, ami lehet cserép-, lemez- vagy lapostetős rétegrend, majd következik a bádogozás, valamint a külső nyílászárók mellett a külső hőszigetelés és felületképzés is megtörténik. Így érkezünk el a kívülről kész állapothoz.

A kívülről kész állapot elérése után következnek a befejező munkálatok, amelyek a hagyományos építkezéssel megegyező módon zajlanak. A magas fokú előkészítettség miatt (áttörések, védőcsövek, szerelvénydobozok elhelyezése a falakba) a megszokottnál gyorsabban lehet haladni. Ebben a fázisban történik meg a villanyszerelés, a gépészeti szerelés, a padlókonstrukció kialakítása, a festés, a hideg- és melegburkolás, majd befejezésként a belső ajtók beszerelése.

A munkálatok megkezdése után néhány hónappal a vevő már birtokba is veheti új, energiatakarékos, modern otthonát.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Készházak: fogalmak

Az elnevezés mögött némileg eltérő fogalmak vannak. Mást ért készházon a köznyelv, mást az építész szakma, és megint mást olykor a marketing. Hiszen hívhatjuk készháznak a kulcsrakészen...


A legkényelmesebb építkezés

Kétféle embertípus van, ha az építkezés kerül szóba: az egyik szeret mindent maga intézni, szaladgálni a beszerzendő anyagok után, vásárolni, intézkedni, nyüzsögni. És vannak azok, akik a...