Mi mennyi

2021-02-15 09:22:17 | Módosítva: 2021-02-15 10:34:40

Mennyibe kerül majd? Az építkezést fontolgatóknak ez az első kérdése, amikor tervezőt, kivitelezőt keresnek. Már akkor, amikor még alig tudják, mit szeretnének. De a kérdésre amúgy sem egyértelmű a válasz, még akkor sem, ha elsőre tisztességes, jó generálkivitelezőt találunk. Pláne, ha nem!


Tervezgetőknek, álmodozóknak

Az ingatlanos szakemberek mostanság inkább lebeszélik az építkezőket az új építésű házról. Az indok az, hogy olyan sok a bizonytalanság egy építkezés levezénylésében, ami akár időben, akár pénzben kontrolálhatatlan. Még az sem divatos manapság, hogy vegyünk – viszonylag olcsón – egy lehasznált házat, lakást, és újíttassuk fel álmaink és igényeink szerint. A magyarázat ugyanaz; ha csak nem közeli rokonunk, barátunk a kivitelező, akkor ember meg nem mondja, mikor lesz kész a munka, és hol fog megállapodni az ár.

Aki mégis az új építés mellett dönt, az jól teszi, ha már a telek megvásárlása előtt keres egy megbízható építészt, aki árnyalni kezdi a csodálatos kilátású helyről alkotott képünket. Meg kell vizsgálni, hogy milyen az építési terület vízszintestől való eltérése, azaz szükséges egy geodéziai felmérés és egy szintvonalas rajz. A későbbi építkezés költsé­geit jelentősen befolyásolja, hogy egy jól megközelíthető, közel vízszintes területen építkezünk, vagy a hegyoldalon. Már előre kell egy talajmechanikai vélemény, de legalább egy talajvizsgálati jelentés. Jó tudnunk, hogy milyen az építési terület talajának minősége, van-e talajvíz, várható-e talajsüllyedés, van-e pince, bánya a terület alatt, földrengésveszélyes-e a hely, homok, agyag, szikla vagy feltöltés van-e a tervezett építmény alatt? Mindezekre szükség van ahhoz, hogy egy statikus alapozási tervet készítsen, és ezek alapján a tervezőmérnök meghatározhassa, hogy sávalap, lemezalap, pont, vagy cölöpalapozás szükséges-e.

Miután a fentiek jelentősen befolyásolják egy építkezés költségeit, jó ha már a telek megvásárlása előtt megpróbálunk felkészülni. Ha túl sok a probléma, akkor inkább keressünk tovább építési telket. Ha viszont elszántuk magunkat, és megvan a telek, akkor kezdődhet – vagy inkább folytatódhat – a tervezgetés, számolgatás. Az építésztervező a családdal folyamatosan konzultálva összhangot teremt az álmok és a megvalósíthatóság között, és elkészíti a terveket, ez alapján lehet majd a költségeket kalkulálni. Szükség van a felépítendő családi ház alaprajzaira, metszeteire, homlokzati, villamos és víz gépészeti terveire, valamint a megvalósuló családi ház belső és külső műszaki paramétereinek definiálására. Aztán jönnek a finomabb műszaki részletek. Milyen lesz a tervezett ház hőszigetelési paramétere, lesz-e napelem és egyáltalán milyen technológiával kivitelezik a házat? Egészen addig, hogy hol lesznek dugaljak, kapcsolók, mennyi lesz, lesz-e okosház, rekuperátor, motoros redőny stb.

Bele kell mennünk a kivitelezés részleteibe. Tudni kell, hogy be lehet-e hajtani kamionnal és teherautókkal a területre automatikusan, vagy súlykorlátozások vannak, illetve van behajtási engedély kötelezettség? Ezen kívül fontos, hogy rendelkezésre áll-e kerítés, valamint adottak-e közművek a kivitelezés megkezdésekor.

A végén visszakanyarodunk az elejéhez, a kivitelező kérdéséhez. Csak műszakilag képzett, kemény tárgyalásokban jártas építkezőnek ajánlhatjuk, hogy maga próbálja összefogni a teljes kivitelezés szakipari fázisait és munkáit. Még ha elsőre anyagilag kedvezőbbnek is tűnik ez a megoldás, a munkafolyamatokat időben és pénzügyileg összerendezni rendkívül nehéz. Ha a szakembereket nem ismerjük, hanem az internetről vadásszuk le, akkor nem lehet róluk valós képünk. Szükség van a valódi referenciákra, azokat ellenőrizni kell, hogy nem csak a neten léteznek-e. Legjobb, ha beszélni tudunk olyanokkal, akiknek az adott kivitelező dolgozott már.
De akkor még mindig ott marad a legnagyobb probléma, az időegyeztetés. Az építésnek van egy logikus technológiai sorrendje. Az nem lehet, hogy egy-egy szakiparos akkor jöjjön dolgozni, amikor ráér. És az sem, hogy valakire hónapokat várjon az egész építkezés, mert akkor sohasem jutunk a végére.

Mindezek ellen a megoldás a megbízható generálkivitelező. De ki a megbízható? Először is szükség van a már fent említett referenciákra. Nem két év alatt egy felhúzott épületre, hanem sok, ellenőrizhető családi házra, melyek között van a mi elképzeléseinkhez hasonló technológiával, hasonló geodéziai adottságú helyen, árgaranciával és határidőre elkészült is. Kell egy megfelelő méretű céges háttér, iroda, alkalmazottak, elegendő tőkeerő. Vizsgálni kell, hogy az adott cég ad-e árgaranciát a kivitelezés időtartamára, intézi-e a hitelügyeket, engedélyeket, tervezést, rendelkezik-e felelős műszaki vezetővel és a garanciára van-e tőke fedezete.
Messziről kerüljük el azokat a cégeket, amik csak a neten látványosak, de nincs se iroda, se megfelelő létszámú alkalmazott, és a cégadatokban évi 10 millió forgalma van. Az egy fél házra is kevés. Kérdezzünk rá, hogy hány kivitelezésen dolgozik jelenleg a cég, és ragaszkodjunk 1-2 kész és építés alatti ház megtekintéséhez. Lehet persze jó ajánlatot adni úgy, hogy gyakorlatilag nincs a kivitelező mögött céges háttér, de akkor számon kérhető határidő, megfelelő garancia sincs. Semmiképpen nem elegendő tehát egy bemondott kedvező ár, ha semmi nem garantálja annak a betartását, és az ütemezés betartását, mindezeket gyakorlatilag nem tudjuk számon kérni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az építkezésért a tervező viseli a felelősséget

Magyarországon kötelező lesz tervezőt alkalmaznia annak, aki házat épít, az építkezésért a tervező viseli a felelősséget – számolt be a Miniszterelnökséget vezető miniszter az építészkamarával...


Több mint tégla: Ytong, az „yntelligens” építkezés

A mai értelemben az ökológia kifejezésen leginkább egy reális – emberi, vállalati, illetve szervezeti – környezettudatos gondolkodásmódot és magatartást értünk. A Xella Magyarország Kft. számára...