Hidrofoil (hordszárnyas) vízi járművek

2021-02-07 08:32:26 | Módosítva: 2021-02-07 08:44:17

Az utóbbi években a különféle, újdonságnak mondható vízi járművek sorában jelentős változást hoztak az ún. hidrofoil, azaz hordszárnyas változatok. Ezek a már ismert és bevált szárnyashajók alapján kifejlesztett, speciális szárnyakkal kiegészített vízi járművek, amelyekkel fokozható a haladási sebességük.


A cél az, hogy a járműveket a szárnyak haladás közben kiemeljék a vízből, és így a jelentősen kisebb közegellenállás miatt a haladási sebességüket megnöveljék. Ez a hatás a speciális kialakítású és könnyű, szénszálas anyagból készült sikló szárnyaknak köszönhető, amelyek haladás közben a víz alatt annyi felhajtóerőt hoznak létre, hogy a kis járműveket könnyűszerrel a víz fölé emelik. A lecsökkent ellenállás miatt pedig könnyebb és gyorsabb előre haladást is tesznek lehetővé.

Ahhoz, hogy ez meg is valósuljon, az adott eszközhöz méretezett szárnyak szükségesek. Az ilyen szárnyak már a kedvelt állószörfökön (paddle, SUP) is megjelentek, bár az is igaz hogy ezek alakját már új kritériumok szerint kellett átformálni. A hullámlovas deszkákat is képes a víz alatti szárny a „lovasával” együtt a levegőbe emelni, és a siklásuk így az eredetinél sokkal gyorsabb, amit könnyű és erős anyagú kézi vitorlával tovább lehet növelni. A hagyományos széldeszkákon (wingfoil) is hasonlóan jó eredménnyel alkalmazzák a hordszárnyakat, és így bármilyen nyílt vízen is képesek növelni a szél sebességénél 2-2,5-szer gyorsabb haladásukat.A vitorlás hajóknál is egyre gyakrabban alkalmazzák a víz alatti siklószárnyakat, a melyekkel gyorsabb és egyenletesebb a víz fölé emelt hajó mozgása. Igaz, ezt a hatást a szárnyas vitorlások csak kellő szélsebesség mellett érik el, ám amint a hajótest kiemelkedik a vízből, jelentősen növekszik a hajók sebessége. Katamarán vitorlásokon is gyakran használják a hordszárnyak előnyeit a nagyobb sebesség érdekében. Az ilyen hordszárnyas deszkák és hajók használatához, irányításához azonban speciális gyakorlottság szükséges, viszont a nagyobb sebesség miatt tagadhatatlanul élvezetesebb is a használatuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vízre jogosítványt

Hazánkban számtalan természetes víz van, tavak, folyók, melyeken kellemesen el lehet tölteni a szabadságunkat a kánikulában, de akár egynapos kirándulások keretében is jó aktív kikapcsolódási...


Csónakok karbantartása

A jó idő beköszöntével a csónaktulajdonosok mielőbb szeretnének vízre szállni, ilyenkor azonban többnyire csak a csónak hevenyészett mosására, letisztítására jut idő. Már pedig nem ártana egy...