Otthonteremtési program elemei

2021-02-15 09:09:46 | Módosítva: 2021-02-15 10:32:49

Az októberben meghirdetett otthonteremtési program öt új elemmel bővült, valamint a jelzáloghitel felvételekor fizetendő közjegyzői díjakat is maximalizálni szándékozik a kormány. A januárban induló program minden részlete még nem ismert, de a legfontosabb elemek már kibontakozni látszanak.


2021. január 1-től a mostani 27% helyett ismét 5% áfát kell fizetni az új építésű ingatlanok vásárlásakor. A csökkentett áfa a 150 négyzetméternél kisebb alapterületű lakásokra és 300 négyzetméternél kisebb alapterületű házakra érvényes.

2021-től a CSOK-támogatással vásárolt új építésű ingatlanok után visszaigényelhető a csökkentett, 5%-os áfa. A korábbiak szerint az áfa visszaigénylés csak a falusi CSOK-program keretében preferált kistelepüléseken vehető igénybe 5 millió forintos összeghatárig, a mostani 27%-os áfával.

2021. január 1-től kezdődően nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni a CSOK-kal vásárolt új építésű vagy használt ingatlanok esetében. Alapesetben a vagyonszerzési illeték az ingatlan vételár 4%-a.

Januártól akár a teljes vissza nem térítendő CSOK-támogatás összege igényelhető lesz tetőtérbeépítésre. Ezt a konstrukciót nevezik „többgenerációs CSOK-nak” is. Erről a szomszédos oldalon írunk részletesen.

Jövő évtől kezdve az otthonfelújítási program keretében az állam állja a felújítási költségek felét hárommillió forintos értékhatárig a legalább egy gyereket nevelő családoknak. A pontos részletek még tisztázásra várnak, annyi azonban tudható, hogy a CSOK nem feltétele az igénylésnek, és nem csak korszerűsítésre lehet majd igénybe venni a támogatást, hanem felújításra is. Eddig erre állami támogatásból nem volt ilyen lehetőség. A CSOK-ot ingatlanvásárlásra, építésre vagy bővítésre, a falusi CSOK-ot pedig ingatlanvásárlásra és korszerűsítésre lehet felhasználni – a felújítás eddig hiányzott a támogatási palettáról. A szabadon felhasználható babaváró hitel segítségével ugyan erre most is van lehetőség, viszont ebben az esetben hiteligénylésre van szükség, és még alacsonyabb hitelösszeggel számolva is több éves futamidőt kell vállalni. A vissza nem térítendő támogatásnál erre nincs szükség.


A felújításra igényelhető támogatás akkor éri meg igazán, ha nagyobb munkálatokat végzünk, hiszen így aknázható ki a maximálisan elérhető hárommillió forint. Ehhez azonban önerőre is szükség van, hiszen a költségek felét csak utólag fizeti ki az állam. E szerint a felújítást önerőből legalább hatmillió forintból lehet elkezdeni.

A jövőben maximalizálni fogják a jelzáloghitelek felvételekor fizetendő közjegyzői munkadíjakat. Jelenleg Magyarországon minden lakáshitelt kötelező közjegyzői okiratba foglalni. Az intézkedés akár több tízezer forint megtakarítást is jelenthet az ingatlanvásárlás költségeiből.

forrás: bank 36

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakásfelújítás költséghatáron belül

Ha egy házat – az állapota vagy a költözés miatt - fel kell újítanunk, legtöbbször nem rendelkezünk korlátlan pénztárcával, valószínűleg hitelt is fel kell vennünk.Ilyenkor költségvetést...


A Grizzly erejével

A legtöbb lakásfelújítási és javítási munkálatnak nélkülözhetetlen kelléke a minőségi szempontból is tökéletesen megbízható ragasztóanyag. Sokan úgy gondolják, hogy ragasztó és ragasztó között...