Tetőtér-beépítés és hőszigetelés

2021-03-29 19:33:10 | Módosítva: 2021-03-29 19:35:16

Tetőtér-beépítések esetében a hőszigetelés választásakor nem annak a hővezetési tényezője a legfontosabb paramétere, hanem, hogy a teljesítményjellemzőit és egyéb műszaki tulajdonságait összevetve, a legmegfelelőbb termék kerüljön beépítésre, az adott beépítési szituációhoz igazodva.


Minden épület más és más, hiába van szó tetőtér-beépítésről, a követelmények, az építtetői elvárások, meglévő épületek esetében azok adottságai mind-mind befolyásoló tényezők. Az építtető gyakorlatilag minden esetben biztonságos, csendes, jól szigetelt, alacsony rezsiköltségű, kellemes lakóklímát szeretne. Azokra a kérdésekre, hogy fontos-e egy tetőtér esetében a tűzbiztonság, akusztikai komfort, kellemes lakóklíma és alacsony üzemeltetési költségek – a válasz igen szokott lenni.

A hőszigetelések lambda értéke egy olyan tervezési érték, mely a hőszigetelő réteg vastagságának a meghatározásához szükséges, de arra nem alkalmas, hogy komplex módon eldöntsön akusztikai, tűzvédelmi, páratechnikai, műszaki paraméterek és hozzájuk kapcsolódó követelmények szerinti megfelelést. Sőt még azt sem dönti el önmagában, hogy a termék az energetikai követelmények kielégítésére alkalmas-e, mivel azt is szerkezetben szükséges vizsgálni.

Ha csak a termékek hővezetési tényezőjét hasonlítjuk össze, nagyot tévedhetünk a választás során. Melyek lehetnek ezek?

Lehetséges, hogy a szigetelés nem fog megfelelni a tűzvédelmi előírásoknak, nem lesz biztonságos. Az E tűzvédelmi osztályú hab hőszigetelések tetőtér-beépítés esetén csak nagyon alacsony mértékadó kockázati osztályú, egy lakást tartalmazó lakóépület vagy lakórendeltetésű önálló épületrész esetén alkalmazhatók. Ezen kívül a tűzvédelmet biztosító gipszkartonos rendszerek nem éghető szigetelésekkel vannak minősítve, ha nem ilyet használunk, nem fogja tudni a szerkezet a minősítésben elvárt tűzvédelmi teljesítményt.


Az ásványgyapot termékek nyitott szálszerkezetüknek köszönhetően jó akusztikai paraméterekkel rendelkeznek, akusztikai szigetelésként is alkalmazhatók. Alapanyaguktól, testsűrűségüktől és szálszerkezetüktől függően léghang- és lépéshang-szigetelésre is alkalmasak.

A szerelt szerkezetek, pl. magastetők esetében a szerkezet akusztikai tulajdonságainak javítására hatással van a szarufák magassága, egymástól mért minél nagyobb távolsága (csökkennek a hanghidak), nagyobb súlyú, kiselemes tetőfedések alkalmazása, szarufák között és kiegészítő szigetelésként szálas szigetelések, valamint egy vagy két réteg belső oldali burkolat alkalmazása. Akusztikai szempontból kedvezőtlen megoldás lehet a szarufák felett, illetve között alkalmazott keményhab szigetelés. További kedvezőtlen hatásuk van a teljes szerkezeten áthaladó rögzítéseknek is, mivel hanghidat képeznek.

Szálas szigetelések alkalmazása

Tovább javítható a szerkezet akusztikai paramétere, ha a hőszigetelő réteg nincs közvetlenül a belső burkolathoz szorítva, hanem légréteg helyezkedik el közöttük. A szálas hőszigeteléssel készülő magastetők nagyobb léghanggátlással rendelkeznek, mint a hasonló szerkezetű, de zártpórusú műanyag keményhabbal szigetelt tetők. A belső oldali burkolatok (gipszkarton lapok) számának, a szálas hőszigetelő anyag vastagságának és a légréteg vastagságának növelésével javítható a szerkezet hangszigetelő képessége.

Hőszigetelés szempontból pedig szarufák között a jellemzően kicsit gyengébb hőszigetelő képességű könnyű szálas szigetelések alkalmazása a hatékonyabb, a tömörebb, vagy hab lemeztermékekkel szemben, mivel könnyen illeszkednek a szerelt szerkezetekhez, rugalmasságuknak köszönhetően nem csak illesztési hézag mentesen helyezhetők el, hanem képesek felvenni a szaruzat mozgását is. A merev lemezeknél mindig lesznek illesztési hézagok, amelyek hőveszteség szempontjából rontják a szerkezeteket.

A lehető legtöbb elvárás kielégítésére alkalmas bazaltkő alapanyagú nyitott szálszerkezetű szigetelő anyagokra jellemző, hogy nem éghetők, füstöt nem fejlesztenek, égve nem csepegnek, jók az akusztikai paramétereik és alkalmazhatók minősített tűzvédelmi gipszkarton szerkezetekben is. Ha szélesebbre szabjuk 1-2 cm-rel, mint a szarufa-köz, befeszül a szaruzat közé, rugalmasan, külön rögzítés nélkül és illesztési hézag mentesen lehet beépíteni. A szigetelés – mechanikai tulajdonságainak köszönhetően – szakszerű kivitelezés esetén nem csúszik le, nem mozdul el, nincs hőmozgása és nem zsugorodik. Az sem elhanyagolható tény, hogy nagyon könnyen és gyorsan, gyakorlatilag hulladékmentesen lehet kivitelezni, akár házilagosan is.


forrás: Rockwool


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felújítási trend

Egyes felmérések szerint a hazai épületállomány közel 70 százaléka felújításra szorul, további 10 százalékuk pedig életveszélyes, ezért bontásra várnak. Különösen súlyos a helyzet a vidéki...


Egészséges lakóklíma

Életünk jelentős részét falak között töltjük. Éppen ezért nem közömbös, hogy a helyiségek belső klímája milyen hatással van egészségünkre. Ez a klíma pedig igen nagy részben függ az épület...