VRF technológia

2021-03-29 18:53:36 | Módosítva: 2021-03-29 18:54:30

A klímaberendezéssel – hőszivattyúval – való fűtés egyre általánosabbá válik, az új építésű házakra vonatkozó jogszabályok terelik is ebbe az irányba a tervezőket. De terelik az egyre hatékonyabb klímák is, melyek ma már gazdaságosabb fűtést tesznek lehetővé, mint az eddig favorizált gázfűtés. Egy családi ház méreténél egy-két split klíma a ház teljes hűtését és fűtését megoldja, és az ehhez szükséges kültéri egység elhelyezése sem szokott problémát okozni. Egy társasháznál, irodaháznál már jelentkezhetnek gondok. Nem lehet kültéri egységekből egész falakat építeni – sem műszaki, sem esztétikai szempontok miatt!


Csúcstechnika a klímák között

A multisplit klímákat már régóta alkalmazzák az épületgépészetben. Ennél a rendszernél egy kültéri egység több beltéri egységet képes kiszolgálni. Hogy hányat? Kezdetben 3-4-et, aztán már több mint 10-et, manapság pedig már 60 felett jár az egy kültéri egységhez tartozó beltériek száma. Ezt a változó hűtőközegáramú (VRF) rendszerek kifejlesztése tette lehetővé.

A VRF a „Variable Refrigerant Flow”, azaz a változtatható hűtőközeg-áramlás rövidítése. Mindegy, hogy mekkora az épület – a rendszer tökéletesen szabályozza a hűtőközeg áramlását, így minden beltéri egység mindig pontosan a szükséges mennyiségű hűtőközeget kapja. A klímaberendezés-gyártók különböző nevekkel látják el saját VRF termékeiket (MDV, SDV, VRV, MULTI V) de működésük alapjait tekintve mindegyik klímaberendezés megegyezik. A Daikin a világon elsőként alkalmazta a változó hűtőközeg tömegáram szabályozást, így ez az elnevezés a céghez köthető.

Vegyünk alapul egy nagyobb teljesítményű split kültéri egységet, szereljünk bele egy vagy több inverteres változtatható fordulatszámú kompresszort, alakítsunk ki egy a fűtési rendszerhez hasonló gerincvezetékes csőrendszert. Csatlakoztassunk több darab elektronikus adagolószeleppel ellátott beltéri egységet a csőhálózatunkhoz, a beltéri és kültéri egységeket elektromosan kössük össze. Az így kapott rendszer kültéri és beltéri egységeit lássuk el megfelelő elektronikával, ami képes a rendszer összehangolt működtetésére, és már kész is a VRF rendszerünk.

A változó hűtőközeg tömegáram technológia csak a minimális szükséges hűtőközeg mennyiséget keringeti egy adott fűtési vagy hűtési időszakban. Ezzel a módszerrel a végfelhasználók egyénileg szabályozhatják a különböző légkondicionálási zónákat.

A VRF rendszer sok előnyt kínál. Akár 64 db beltéri egység lehet egy rendszeren, de ha ez kevés lenne, akkor több ilyen rendszer vezérlését össze lehet fűzni, és máris egy rendszerként kezelhető az összes beltéri egység. Egy gerincvezetékes csőhálózatra felépíthető az egész, a szükséges csőrendszer kis méretű, nem tartalmaz sok szerelvényt. Nincs hőcserélő miatt veszteség, nem szükséges szivattyút beépíteni, nagyon magas a hatásfok. A beavatkozó szervek a beltéri egységbe vannak integrálva, míg egy folyadékhűtős megoldásnál számtalan alkatrészt kell a csőhálózatba beépíteni. Ez a telepítéskor sok munkával jár, és a későbbi működtetés során sok hibaforrást, és ezáltal nagyobb költségeket jelent az üzemeltetőnek.


Egy VRF rendszer teljes körű kompakt hűtési és fűtési megoldást kínál. A kültéri és beltéri zajszint egyaránt alacsony. Nagyon jól szabályozható központi vezérléssel, ugyanakkor egyedi igényeket lehet meghatározni akár minden egyes beltéri egységre vonatkozóan. Egyéni költségmegosztásra is lehetőség van. Nagy a beltéri típus választék és teljesítménytartomány.

Hővisszanyerős háromcsöves rendszereknél egyszerre lehetséges a hűtés és fűtés ugyanazon rendszerrel Ha az épületen belül az egyik helyiségben hűteni a másikban pedig fűteni kell, akkor a hűtött térből elvont hőt nem a kültéri adja le a környezetnek, hanem a fűtendő helyiségbe szállítja a hőt. Ez a megoldás nagy energia-megtakarítást jelenthet. VRF rendszereknél nincs szükség téliesítésre, nincs fagyveszély, nem kell fagyállót alkalmazni. A VRF többhelyiséges rendszereknél 2 vagy 3 csöves megoldások közül választhatunk egyidejű hűtéshez és fűtéshez. A 2 csöves rendszer képes fűteni vagy hűteni – az évszaktól és a felhasználói kívánságtól függően. Alacsony üzemeltetési költségek mellett gondoskodik a hőmérséklet és a páratartalom optimális egyensúlyáról. A rugalmasságot a beltéri egységek sokrétű kombinációi, valamint az egyszerű csövezés és vezetékezés biztosítja. A 3 csöves technológiával egyidejű, illetve egymástól független fűtés és hűtés is lehetséges. Ez a technológia különösen hatékony a tájolás miatt különböző hőterheléseknek kitett, vagy állandóan hulladékhőt termelő helyiségekkel rendelkező épületekben. Egy épületrész felvett hőenergiája szinte veszteség nélkül rendelkezésre bocsátható más helyiségek fűtéséhez, így maximális gazdaságosság garantálható.

A változó hűtőközegáramú rendszer a közvetlen elpárolgású rendszerek között a csúcstechnikát képviseli, ez az árszintjükben is megmutatkozik. Azonban számos olyan középület, irodaház, társasház, luxus családiház épül, illetve átépül, ahol az energia felhasználási hatékonyság, a magas komfortérzet, az alacsony zajszint és az esztétikus megjelenés egyszerre elvárás. Ezekre az igényekre a rugalmassága, variálhatósága és műszaki paraméterei miatt a VRF rendszer tökéletes megoldás lehet.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szárítógépek a gyakorlatban

A szárítógépek nem tartoznak a nélkülözhetetlen háztartási gépek közé, de aki megtapasztalta már az előnyeit, nem szívesen mond le róla. Az olyan családokban, ahol sokat kell mosni,...


Mi lesz a napelemekkel?

A napelemes szakmát hatalmas csapásként érte a kormány múlt év végi döntése az újonnan létesített napelemes rendszerek hálózati visszatáplálásának megszüntetéséről, pontosabban...