Elektromos padló-, fal- és mennyezetfűtés

2010-12-22 22:09:07 |

Az elektromos felületfűtés jó alternatívája lehet a vízkeringtetéses fűtési rendszereknek. Alkalmazható önmagában, vagy átmeneti hónapokban kiegészítő fűtésként is. Kültéri felhasználásra is alkalmas.

Az elektromos fűtőkábelek, fűtőszőnyegek megjelenése kibővítette a felületfűtési lehetőségek sorát. Helyigénye kevesebb, szerelhetősége gyorsabb és egyszerűbb, a meghibásodás esélye pedig kisebb, mint a melegvizes padlófűtések esetében. Az önszabályozós fűtőkábelek több száz méter hosszban használhatók, és közvetlenül a hálózati, 230 V-os feszültségre köthetőek. Bármikor bővíthetőek vagy visszabonthatóak.
A fűtőszőnyeg teljes hosszban érzékeli környezetének hőmérsékletét, és automatikusan szabályozza a fűtést a kívánt értékre, ezzel biztosítva a szoba egyenletes melegét. Az 1 m2-re vetített teljesítmény 75-150 W között mozog, az energiahasznosítás közel 100%-os. Az elektromos felületfűtés termosztáttal, illetve programozható kapcsolóórával vezérelhető. Nem kell tartani a vízszivárgástól, és egyetlen sor meghibásodása nem okoz az egész rendszerre kiterjedő problémát.
A gyors és egyszerű szerelhetőség mellett előnye még a hosszú élettartam és az elhanyagolható karbantartási igény. Minimális a hővesztesége és nem fagyveszélyes. Mivel a fűtőkábelek, fűtőszőnyegek közvetlenül a burkolat alatt vannak elhelyezve, a fűtés gyorsan, késedelem nélkül reagál a bekapcsolásra. A rendszert egy időzítős termosztáttal kombinálva elegendő akkor bekapcsolni, amikor éppen otthon tartózkodunk, emellett temperálásra is alkalmas.

Padlófűtés

Az elektromos padlófűtés biztonságos, hosszú élettartamú, komfortos fűtési mód, igaz nem a legolcsóbb megoldás. Az elektromos fűtőkábelek gyakorlatilag alig foglalnak helyet a padlóban, hiszen például lakásfelújítás során akár 2-3 mm-es rétegben is lefektethetők. Nincs szükség kazánra, vízcsövekre, a helyiségek szeparáltan is működtethetőek. Nincs a helyszínen károsanyag-kibocsátás, a rendszer teljes mértékben zaj- és szagmentes.
A fűtőszálak új építéseknél is kitűnően alkalmazhatók, hasonlóan a vizes padlófűtéshez. Az elektromos fűtőszál használható csempe, PVC, padlószőnyeg és parketta alatt is. Temperálás, hőntartás esetében 100 W/m2 körüli a fűtési teljesítmény, melegérzet elérésénél pedig kb. 150 W/m2 teljesítménnyel kell számolnunk. Bármilyen burkolatot langyosan lehet tartani ezzel a teljesítménnyel, ha a helyiségben egyéb meglevő fűtés már működik. Időszakos üzemeléssel ideális komfortérzetet kapunk, kis fogyasztás mellett. A kábelekre és a fűtőszőnyegre rögtön vagy aljzatkiegyenlítés után ragasztható a burkolat, flexibilis ragasztóval.

Járda- és rámpafűtés

A járda- és rámpafűtés jó használatot tesz a fagyos napokon, mivel bekapcsolása után röviddel leolvasztja a járdára hullott havat, a ráfagyott jeget. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért jobb ez, mint egyszerűen letakarítani a havat? A frissen hullott hó valóban könnyen eltávolítható, ez azonban már nem mondható el a kissé olvadtról, esetleg az újra visszafagyott latyakról. Lejtős utcákon, meredek kocsibeállókon különösen fontos a csúszásmentes felszín.
Ennek érdekében a járdák, lépcsők, kocsibejárók, garázsfelhajtók végleges burkolatának lerakása előtt, megfelelő hosszúságú, és típusú fűtőkábelt kell elhelyezni a felületek alatt. Ez fog felelni azért, hogy se a hó, se a jég ne okozhasson majd gondot a későbbiekben. Ezután a felületekre kerülhet a burkolat, ami lehet beton, aszfalt vagy akár térkő is.
Egy szabályzó eszközt kell még csatlakoztatunk a kábelekhez, ami biztosítja, hogy a rendszer csak akkor, és addig üzemeljen, amikor a nedvesség és a fagyásveszély együttesen áll fenn. Ezzel elkerülhető az energiapazarlás.
Elektromos járda-és rámpafűtéssel elfelejthetjük a kritikus helyeket borító jég-, és hótakarót, minimalizálhatjuk a hólapátolással járó fáradalmakat, vagy akár teljesen meg is szabadulhatunk tőlük. Csökkenthetjük a balesetek valószínűségét, biztonságossá téve otthonunk közvetlen környezetét.

Falfűtés

A legegyszerűbb már a lakás építésénél elhelyezni a fűtőszálakatAz elektromos falfűtés hasonló a padlófűtéshez. Élettanilag és hőérzet szempontjából igen kedvező, problémát mindössze a falak mellé állított bútorok árnyékoló hatása okoz. Emellett a falakra felerősítendő tárgyaknál pontosan ismernünk kell a vezetékek elhelyezkedését, nehogy megsértsük azokat egy tipli helyének kifúrásával, vagy egy szög beverésével. Egyes rendszerek ennek megakadályozására hőérzékelőt is tartalmaznak.
A falfűtés akár csempe alá is kerülhet, a fűtőszál itt a burkolólapoknak adja le a hőjét. Kiegészítő fűtésnek nincsen különösebb technológiai előfeltétele, csupán annyi, hogy flexibilis csemperagasztót kell használni a hőmérsékletváltozás miatt. Ebben az esetben egy műanyaghálóra erősített fűtőszál fogja fűteni a hideg felületeket, amit a csemperagasztóba - mindössze 2-3 mm vastagságban - helyeznek el. Ez a megoldás egyszerűen, csupán egyetlen újraburkolással beépíthető. Egy, a fűtéshez kapcsolt automatikával könnyedén be tudjuk állítani, hogy mikor, és mennyi ideig szeretnénk fűteni az adott felületet, így pontosan hozzáigazíthatjuk a család bioritmusához.

Mennyezetfűtés

Meghibásodása nem jelenti a fűtés teljes leállásátNem látszik, csak fűt a sugárzó mennyezetfűtés. A mennyezetfűtés hatalmas előnye, hogy fűtéskorszerűsítésnél, felújításnál a legegyszerűbben felszerelhető. Meglévő lakásoknál nincs falbontás, szétverés, bontás. A mennyezetfűtést, mint egy 4 cm vastag álmennyezetet szerelik fel a plafonra. Sugárzó fűtés esetén 2-3 °C-kal alacsonyabb levegő hőmérséklet szükséges ugyanolyan hőérzet eléréséhez, mint a radiátoros vagy a konvektoros fűtés esetén. Ez 10-15%-al kevesebb energiabevitelt igényel! Sugárzó fűtéssel egyenletesebb a hőleadás, nem fűtünk feleslegesen légteret.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiahatékonyság

Az utóbbi években, hazánkban is szinte mindenki szembesülhetett az energiaárak rohamos növekedésével. A leggyakrabban használt energiahordozók készletei végesek, ezért az energia egyre csak drágább...


Átmeneti fűtések, nyaralófűtés

Az átmeneti évszakokban gyakran alternatív fűtési módszerek után nézünk. Szükség lehet erre alassan beüzemelő nyaralókban, de akár az állandó fűtési rendszerű lakásokban is, ahol a központi...