Láncfűrész és használata

2008-11-25 13:24:19 |

Mindennapos téma a gáz ára. Az energiahordózó alapvetően meghatározza a háztartások kiadásait. Nincs ember, aki meg tudná tervezni a jövőbeni gáz árakat, annak piaci és politikai összetevői miatt.

Akinek lehetősége van, választhat takarékosabb és hangulatosabb fűtési módot is. Őseink kizárólag fával tüzeltek, ez a lehetőség számunkra is megvan. A háztartási tüzelőfa azonban annál drágább, minél alkalmasabb állapotban van a kandallóba rakáshoz. Akinek van ereje és kedve, felapríthatja a rönköket, így teheti alkalmassá azokat a tüzelésre.
Ha kizárólag erre a célra keresünk láncfűrészt, akkor a ház körül megfelelőek az elektromotoros láncfűrészek is. Ezek üzemeltetése és karbantartása sokkal egyszerűbb és olcsóbb a benzinmotoros kiviteleknél. Az egyszerűbb kivitelű láncfűrészek láncfeszítése hagyományos és bonyolult művelet, míg az új gyors láncfeszítős kiviteleknél ehhez nincs szükség szerszámokra, sőt még a kesztyűt sem kell lehúznunk.
Ha gallyazni, kisebb fákat kivágni is akarunk, és mindezt nem ott, ahol a hálózati áram rendelkezésre áll, akkor benzinmotoros fűrészt kell választanunk. Döntsünk jól a láncfűrész kiválasztásakor, mert a legolcsóbb is több tízezer forintos tétel, de ha fakitermeléssel, tűzifa kereskedelemmel foglalkozunk, akkor járunk el gazdaságosan, ha profi márkát, tartós, erős gépet választunk.
A fűrészláncot használat során kenni kell. A láncfűrészek olajtartályát töltsük fel a szakkereskedésekben és benzinkutaknál kapható láncolajjal. Ne használjunk erre a célra fáradt-olajt, vagy más szereket, mert azok nem látják el teljes körűen feladatukat. Azt, hogy a gép olajoz-e, egy újságpapír feletti járatással tudjuk ellenőrizni. A próba során apró olajcseppek kell, hogy megjelenjenek.
Vágás közben fokozottan ügyeljünk arra, hogy úgy válasszuk meg a vágási irányt, hogy a vágott felületnél a fa ne tudja beszorítani a fűrészláncot és láncvezetőt, hanem inkább nyíljon a vágott felület, szabaddá téve a lánc mozgását. Ne használjunk életlen láncot. A szakkereskedésekben kapható reszelőkkel és sablonok segítségével tartsuk éles állapotban szerszámunkat, vagy adjuk be szakműhelybe élezésre. Az életlen lánc gyorsabban nyúlik és megterheli a gépet, a láncvezetőt, a láncot és a kezelőt is.
Soha ne vágjunk a láncvezető végével. Ne iktassuk ki a láncfűrész kétkezes biztonsági indítási rendszerét. A láncfűrész veszélyesszerszám, mindig óvatosan, körültekintéssel dolgozzunk vele, használjunk zárt ruházatot, védőkesztyűt, védőszemüveget és hallásvédőt. Tartsunk rendet a munkaterületünkön, hogy ne botoljunk meg. Mindig jó egyensúlyi helyzetben kezdjünk fűrészelni, különösen, ha felmásztunk a fára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Favágó szerszámok

Kuglifát nem sokan vásárolnak fatüzeléshez, amiugyanolcsóbb, ám azt még otthon kell felaprítani, ami köztudottan nem könnyű munka. Az aprítva megrendelt tűzifa hasábmérete sem mindig megfelelő,...


Gyakori kézi fűrészek

A fűrészek ugyanis meghökkentően sokfélék, bár általános használatra az univerzális típusaik a kedveltek. Ezek kiválasztásához íme néhány ajánlás. A vágandó anyag meghatározó Az köztudott, hogy az...