Láncfűrész és használata

2008-11-25 13:24:19 |

Mindennapos téma a gáz ára. Az energiahordózó alapvetően meghatározza a háztartások kiadásait. Nincs ember, aki meg tudná tervezni a jövőbeni gáz árakat, annak piaci és politikai összetevői miatt.

Akinek lehetősége van, választhat takarékosabb és hangulatosabb fűtési módot is. Őseink kizárólag fával tüzeltek, ez a lehetőség számunkra is megvan. A háztartási tüzelőfa azonban annál drágább, minél alkalmasabb állapotban van a kandallóba rakáshoz. Akinek van ereje és kedve, felapríthatja a rönköket, így teheti alkalmassá azokat a tüzelésre.
Ha kizárólag erre a célra keresünk láncfűrészt, akkor a ház körül megfelelőek az elektromotoros láncfűrészek is. Ezek üzemeltetése és karbantartása sokkal egyszerűbb és olcsóbb a benzinmotoros kiviteleknél. Az egyszerűbb kivitelű láncfűrészek láncfeszítése hagyományos és bonyolult művelet, míg az új gyors láncfeszítős kiviteleknél ehhez nincs szükség szerszámokra, sőt még a kesztyűt sem kell lehúznunk.
Ha gallyazni, kisebb fákat kivágni is akarunk, és mindezt nem ott, ahol a hálózati áram rendelkezésre áll, akkor benzinmotoros fűrészt kell választanunk. Döntsünk jól a láncfűrész kiválasztásakor, mert a legolcsóbb is több tízezer forintos tétel, de ha fakitermeléssel, tűzifa kereskedelemmel foglalkozunk, akkor járunk el gazdaságosan, ha profi márkát, tartós, erős gépet választunk.
A fűrészláncot használat során kenni kell. A láncfűrészek olajtartályát töltsük fel a szakkereskedésekben és benzinkutaknál kapható láncolajjal. Ne használjunk erre a célra fáradt-olajt, vagy más szereket, mert azok nem látják el teljes körűen feladatukat. Azt, hogy a gép olajoz-e, egy újságpapír feletti járatással tudjuk ellenőrizni. A próba során apró olajcseppek kell, hogy megjelenjenek.
Vágás közben fokozottan ügyeljünk arra, hogy úgy válasszuk meg a vágási irányt, hogy a vágott felületnél a fa ne tudja beszorítani a fűrészláncot és láncvezetőt, hanem inkább nyíljon a vágott felület, szabaddá téve a lánc mozgását. Ne használjunk életlen láncot. A szakkereskedésekben kapható reszelőkkel és sablonok segítségével tartsuk éles állapotban szerszámunkat, vagy adjuk be szakműhelybe élezésre. Az életlen lánc gyorsabban nyúlik és megterheli a gépet, a láncvezetőt, a láncot és a kezelőt is.
Soha ne vágjunk a láncvezető végével. Ne iktassuk ki a láncfűrész kétkezes biztonsági indítási rendszerét. A láncfűrész veszélyesszerszám, mindig óvatosan, körültekintéssel dolgozzunk vele, használjunk zárt ruházatot, védőkesztyűt, védőszemüveget és hallásvédőt. Tartsunk rendet a munkaterületünkön, hogy ne botoljunk meg. Mindig jó egyensúlyi helyzetben kezdjünk fűrészelni, különösen, ha felmásztunk a fára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

80 éves az AL-KO

1931-ben a 23 éves Alois Kober a bajorországi Kötzben megalapította vállalkozását, egy lakatos üzemet. A fiatalember javításokkal foglalkozott és elkezdte előállítani a lovaskocsik fékszerkezeteit....


Lombfűrészelés géppel

Manapság azt hihetné az ember, hogy a lombfűrész elfeledett szerszám, mivel ezt inkább a hobbi jellegű modellező munkákhoz használják, illetve a műbútorasztalosok, intarziakészítők speciális kézi...