Lényege, hogy a fejsze éle az elején késszerűen keskeny, így az ütés azonnal mélyen behatol a fahasábba. Az éles kés mögött viszont rögtön jön egy speciális ívű kiszélesedés, ami hatékony ékként azonnal szétfeszíti a hasábot. Ha kellően száraz a fa, akkor viszonylag gyenge csapásoknál is végigfut a hasadás.
A fejszén tulajdonképpen két hasítóék van. Az éles penge mögötti kis ék is elegendő már a kisebb hasábrészek széthasítására. A vastagabb rönkökhöz azonban ez még kevés lenne, itt még nagyobb ütőerőre van szükség, és ilyenkor a második, széles ék dolgozik. Miután a hasáb már kisebb részekre hasad, akkor egészen kis ütések is elegendők, hogy a kis ék tovább hasítsa a fát.
Szellemesen egyszerű megoldás, hogy a farönköt egy gumiabronccsal gyűrűbe fogja, így a hasogatás végéig a fahasáb nagyjából egybe marad. Ez nagyon megkönnyíti a hasogatás munkáját, és a hasábfa akár egybefogva vihető be a kandalló mellé.