Kerti pillanatképek

2011-12-18 21:16:44 | Módosítva: 2018-04-16 14:51:26

Egy kis kert gondozása, ápolása, folyamatos szépítése állandó elfoglaltságot jelent tulajdonosának mind a négy évszakban. Közben önkéntelenül figyeljük a szomszéd kertjét is, és folyamatosan gyűjtjük az ötleteket; mit valósíthatunk meg belőle saját portánkon is. Néhány ötlettel mi is hozzá szeretnénk járulni a kertszépítéshez.

A kerti tó csak megfelelő méret esetén alkalmas arra, hogy minden olyan dologgal „felszereljük”, amivel igazi társai rendelkeznek.


Képes ötletadó

Egy kisméretű tavacskára hidat rakva inkább giccsessé válik,
mint elegánssá.


Kerti utak kialakításánál nem baj, ha kevés a hely az út és a fal között. Egész keskeny sáv is alkalmas arra, hogy változatosan növényekkel ültessük be. Sokkal szebb így, mint ha lebetonoznánk ezt a részt is, és a növények megakadályozzák, hogy esőben a föld a falra csapódva besározza az utat.Jól záródott növényállomány nyújt igazán szép, és természetes látványt. A frissen beültetett növényeknek először idő kell arra, hogy kellően besűrűsödjenek. Amint ez bekövetkezett, akkortól pedig a rendszeres ritkítás válik a fő feladattá, hogy egyik se nyomja el a másikat.Ősszel a növények különbözőképpen színeződnek. Egyeseknek a levelei sárgulnak, másoké bordóvá vagy barnává színeződnek. Egy kert tervezésekor, érdemes az őszi lombszínt is figyelembe venni, hiszen így szép őszi színkompozíció is gyönyörködtethet a kertben bennünket. Mivel az őszi lomszíneződés időjárástól függően hetekig is eltarthat, e látványt kár kihagyni azzal, hogy csak egyféleképp színeződő növényeket ültetünk.
Egyeseknél kerti törpe nélkül nem is kert a kert, mások irtóznak e műmanóktól. Aki törpét akar a kertjébe, ma már nem csak a giccsesen festett gipszfigurák közül választhat, annál sokkal szebb, egyedi gyártmányokat is készítenek iparművészek.
A futónövények élő árnyékolók is lehetnek. Jó példa erre ez az oszlopsor, a lilaakác ráfuttatással. Télen, amikor nem kell árnyék, akkor lomb sincs a növényeken. Tavasszal kilombosodik, és a nyári forróság kezdetére már zárt, árnyat adó lombbal hűsítik az oszlopsor alatt vezető út területét.


A falra szerelt növénypolc számos formát ölthet. Jól mutat a képen látható félgömb alak.


Egy kimustrált fadézsa még sok mindenre jó lehet. Megtölthetjük földdel, és néhány résbe növényeket ültethetünk, melyek új életet adnak a szebb időket is látott boroshordónak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: dekoráció, kerti tó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kő és fa dekorációs burkolatok

A nyomdatechnika és a valósághű felületképzés olyan élethű formatervek kialakítását teszi lehetővé, melyek rendkívül inspirálóak. A tökéletes lakókörnyezet megvalósulása a részleteken múlik. Az...


Asztalneműk

Gyerekzsúrra a legegyszerűbb, de színeiben változatos terítés a legalkalmasabb A terítés szép szokása örömöt okoz vendégnek vendéglátónak egyaránt, mert jókedvet, étvágyat...