A lélegző otthonokért

2021-12-10 08:56:15 | Módosítva: 2021-12-17 11:31:10

A napjainkban épült házakban, lakásokban, irodákban, már elengedhetetlen a szellőztetőrendszer. Nem a falazat hőszigetelése miatt van erre szükség, hanem a jól záródó nyílászároknak köszönhetően, mert az épületek légtömörekké váltak.


A hővisszanyerős szellőztető rendszer gondoskodik a helyiségek egészséges állandó friss levegőjéről, szinten tartja a szén-dioxid koncentráció értékét, valamint elvezeti a keletkező elhasznált levegőt és párát, ezáltal megóvja az épület állagát a nedvesedéstől és penészesedéstől.

Ahhoz, hogy a megfelelő minőségű szellőztetés alapvető kritériumait, elvárásait maradéktalanul tartani tudjuk, mindenképpen szükséges a szakszerű tervezés és kivitelezés. Sok cég foglalkozik ma már szellőztetőrendszerek telepítésével, de általános a légcsatorna helytelen méretezése és a rendszer helytelen beszabályozása. Sajnos a tervezők jelentős része nem naprakész ezen a területen, több évtizedes szakirodalomra támaszkodva terveznek.
Nem ritka, hogy elkészül álmaink otthona, amiben nem kevés pénzt költöttünk a szellőztető berendezésre. Csak a beköltözés után észleljük, hogy penészesedni kezdenek a falak, és éjszaka megszólal a riasztó, mert az érzékelő szerint magas a CO2 koncentráció. Ilyenkor már nehéz a korábbi kivitelezőnél reklamálni, vagy új szakcéget keresni, aki feltárja a hiba okát, elmondja, hogy helytelen a tervezés és így a kivitelezés is, és megoldási javaslatot is tesz. Az utólagos javítás azonban rombolás nélkül nem megy, tehát többlet költségünk jelentkezik, ugyanis a légcsatornákat el kell vezetni az optimális helyre, amennyiben a légcsatorna keresztmetszete nem kielégítő úgy plusz légcsatornát kell behúzni, vakolni, festeni, takarítani kell.

Miért ne törekedhetnénk már a kezdetben a tökéletes megoldás felé?

www.labaro.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hővisszanyerős szellőztetők

Eddig csak abban bíztunk, hogy egy későbbi rendeletmódosítással nevesítésre kerülnek a hővisszanyerős szellőztető berendezések, de most hivatalos állásfoglalásban nyilatkoztak részünkre,...


Szellőztető rendszer optimális kiépítése

Meglévő épület felújításakor gyakran tapasztalni, hogy az egyes lépések nem helyes sorrendben, nem helyes mértékben történnek meg – írja Keszthelyi István a „Hővisszanyerős szellőztetési...