Víz nélkül 3-4 nap alatt meghalunk. Az ember testének 50-70 százaléka víz, ez az arány nemtől és életkortól függően változik. Ahhoz, hogy szervezetünk jól működjön, egészségünk fenntartható legyen folyamatosan folyadékpótlásra van szükség. Bár a víz az alapvető éltető folyadék számunkra, nem árt ezt néha ízekkel változatosabbá varázsolni. És ha már ízesítjük, miért ne tegyük ezt egészségesen, gyógyhatású növények segítségével.
Amire figyeljünk
Gyógynövényekből sokféle élvezeti-, köztük üdítőital készülhet, amelyek esetén csupán néhány szempontot kell figyelembe venni. Olyan gyógynövények alkalmasak ilyen célra, melyeket nem lehet könnyen túladagolni, tehát a pontos dozírozás használatukkor nem feltétel, valamint legyen jó ízük. A gyógyteák között akadnak szép számmal olyanok, amelyek megdöntve „a gyógyszer csak keserű lehet” álláspontot kifejezetten kellemes ízűek, és akár élvezeti teaként is fogyaszthatók. Ezek télen forró italok formájában segítenek kilábalni a meghűlésből, a nyári melegben pedig jeges teaként, vagy házi készítésű gyümölcslevek alapjául szolgálhatnak. Emellett a kellemetlen ízű gyógyteák zamatának feljavítására is kiválóak e növényi anyagok.
A gyógyszerekről, gyógyteákról a rossz íz az, ami sokaknak legelőször az eszébe jut. Legyen akármilyen semleges, vagy akár kellemes íze egy gyógyteának, amikor muszájból nagy mennyiséget kell fogyasztani belőle, az már nem nyújt élményt. Vannak azonban olyan gyógyteák, melyek kifejezetten kellemes ízűek, így akár élvezeti teaként fogyaszthatók, vagy a rossz ízű gyógyteákhoz keverve feljavítható velük a kellemetlen íz. Ilyenek például a kamilla (Chamomillarecutita), galagonya (Crataegusoxyacantha), édesgyökér (Glycyrrhizaglabra), levendula (Lavandulaofficinale), citromfű (Melissa officinalis), borsmenta (Mentha x piperita) vagy az enyhébb fodormenta, feketebodza (Sambucusnigra), csipkebogyó (Rosa canina), hársfélék (Tiliasp.) kivéve az ezüsthárs, amit szőrős levélfonáka miatt nem fogyasztunk. De ilyen az akác (Robiniapseudu-acacia), ánizs (Pimpinellaanisum), édeskömény (Foeniculumvulgare), fahéj (Cinnamomumverum), citrom (Citruslimon), gyömbér (Zigniberofficinale) is. Nagyon ízletes édes-vaníliás aromája van még a somkórónak (Melilotusofficinalis), csak esetében a fogyasztás mennyiségét nem szabad túlzásba vinni, mert kumarin tartalma miatt a vér alvadási képességét csökkenti. Ez egyes betegségekben előnyös lehet, de egy sérüléskor hátránya is van bőven.
Így készülhet gyógynövényből nyári frissítő
Egyik lehetőség, ha a szokott módon készítünk a gyógynövényből forrázat formájában teát, majd azt lehűtjük, és jeges teaként fogyasztjuk. A hideg italok fogyasztása üdítően hat az emberi szervezet számára, már csak a hidratáló hatása miatt is, ám a melegebb égövön az emberek sokszor isznak meleg teát akkor, ha melegük van. Ennek elve az, hogy ettől izzadni kezdenek, az izzadás hűti a testet, tehát a forró italok fogyasztása valóban hűsítő e fizikai elv alapján. Ez azonban csak akkor igaz, ha az izzadság el is tud párologni, máskülönben nem érvényesül a hűsítő hatás.
Másik módszer, hogy citromos limonádét készítünk hagyományosan cukorsziruppal, vagy kalóriamentes édesítéssel (például stevia felhasználásával), és ezt ízesítjük vagy kellemes ízű gyógyteák hozzáadásával, vagy az is egy megoldás, hogy a friss gyógynövények leveleiből mozsárban pépesítve némi levet nyerünk, és ezzel ízesítjük a limonádét. Ennek előnye, hogy itt nem éri hőhatás elkészítéskor a gyógynövényeket, ezért a hőre bomló hatóanyagaik is megmaradnak. És készíthetünk gyógynövényes alaplevet is, melyeket gyümölcsökkel gazdagítunk, így rostos üdítőnk lesz a végeredmény.
Akár rostosan is…
Egy turmixgép segítségével házilag is kitűnő rostos ivóleveket készíthetünk, amelyekhez az előbbi gyógynövények teái szolgálhatnak alapléül. Egyre több olyan gyümölcslé kapható már, amelyek nem tartalmaznak tartósítószereket, mesterséges színezékektől és aromáktól mentesek, sőt olyanok is vannak, amelyek hozzáadott cukrot sem tartalmaznak, de a saját készítésű mégis csak más...
Az otthon készített italoknak a fűszerezését, az összetevőit, valamint az alkotórészek arányait saját ízlésünk szerint komponálhatjuk meg. Minden gyümölcsből készíthetünk rostos gyümölcslevet, mosásukat és kimagolásukat követően. A lédúsabb gyümölcsök kevesebb hígítást igényelnek majd, vagy szinte semmit. Ám a nagyobb szárazanyag tartalmúak, rostban gazdag gyümölcsök hígítás nélkül csak pépesek lesznek a turmixolást követően. A gyümölcspépet felönthetjük vízzel, ám sokkal finomabb ivólevet kapunk, ha az adott gyümölcs ízével harmonizáló gyógyteával hígítjuk a még sűrű gyümölcspépet.
Használhatunk ivóléalapnak csalán teát, ami értékes vértisztító gyógynövényünk. Emellett fejfájást és ízületi fájdalmakat is enyhíthetünk a csalán forrázatával. A hideg csalánteával sokféle gyümölcspépet hígíthatunk, hiszen íze jellegtelen. Használhatjuk alma-, körte-, meggy-, cseresznye-, ribizli- vagy szamóca léhez.
A kamilla teája kiváló alma hígítására, a csipkebogyót pedig inkább édes gyümölcsökhöz használjuk. Utóbbi esetében ne legyen túl sűrű a lé, hiszen így megmarad a kellemesen savanykás, frissítő alap íze. A csipkebogyó értékes C-vitamin tartalma könnyen elbomlik, ezért a gyógyteák többségétől eltérően ne forrázzuk, hanem langyos vízben hagyjuk állni egy éjszakán át a felezett csipkebogyókat, és ezt az ázalékot használjuk fel.
Az ánizs teája édes, enyhén mentolos zamatú. Javítja az emésztést és görcsoldó. Ne túl aromás gyümölcsökkel turmixoljuk! Használhatjuk például alma-, körte-, szilva- vagy cseresznyelevek alapjául. Az ánizs izéhez kísértetiesen hasonlít az édeskömény, emiatt felhasználási területük is hasonló. A vértisztító és köhögéscsillapító hatású, muskotályos ízű bodzavirág teájához kitűnően illik a szőlő, alma, szilva vagy a narancs, grapefruit.
A borsmenta karakteres ízű, mentolos főzete szinte minden gyümölcshöz illik, bár itt számítsunk rá, hogy az ital ízében a borsmenta zamata felülkerekedik, bármilyen gyümölccsel is keverjük.
A gyomorerősítő, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású kamillához az alma, körte és a szilva illik a legjobban, és a készülő rostos levet célszerű citrommal ízesíteni. A citromfű illata és zamata nagyon hasonlít a citroméhoz, ezért minden olyan teához, rostos léhez keverhetjük, amihez a citrom is illik. Az étvágyjavító és nyugtató hatású levendula teával a szőlő és a szilva harmonizál leginkább.
Limonádé, de gyógynövényesen
A limonádé egy citrom és víz alapú hideg ital, ami nagyon sokféleképpen, akár gyógynövény ízesítéssel is kombinálható. A klasszikus limonádé hozzávalói:1 csésze cukor, 1 csésze víz (a sziruphoz) és1 csésze (körülbelül 6 darab) citrom leve, továbbá 3 csésze víz. A cukrot és a vizet felfőzzük, és sziruppá keverjük. Hozzáadjuk a citromok levét, és elkeverjük vízzel. Ez a citromos szirup hűtőben tárolható, és fogyasztás előtt csak vízzel kell hígítani. Hígítás után mentával, citromfűvel, levendulával és sok más gyógynövénnyel ízesíthető. Így pár óra szükséges, hogy a gyógynövények íze érezhetővé váljon a limonádéban. Turmixolt, reszelt gyümölcsökkel továbbízesíthető, így rostosabb ital lesz belőle. Málnát, gyömbért, reszelt almát is lehet hozzá tenni, de akar chilis változat is készíthető – ez utóbbi nem gyerekek részére. Cukor helyett a szirup készíthető mézzel is, ez esetben a melegítés kihagyandó, a mezben levő hasznos tápanyagok megőrzése érdekében.
A limonádék rendszerint citrus alapból készülnek (citrom, lime, narancs), de számos más növény hozzáadásával is ízesíthetők. Ilyenek a mentafélék, az ánizsizsóp, a méhbalzsam, melyek hazánkban is sikerrel termeszthetők, es dísznövénynek is alkalmasak. A citrusfélék is pótolhatok citromfűvel, citrom náddal.
A limonádék nagyon jó szomjoltók. Elkészítésük egyszerű, hiszen az alap a citrom és víz, ennek ellenére nagyon sokféleképp variálhatók. A limonádé sok mindennel ízesíthető: bazsalikom leveleket, mentaleveleket tehetünk hozzá, de édesíthetjük lekvárral is. Van, aki egy kis uborka levet és uborkaszeleteket tesz hozza. Az idény gyümölcsök is jól illenek a limonádéhoz, így málnával, ribizlivel vagy áfonyával is ízesíthető. Kevés bodza- vagy más szörp is kerülhet bele. A limonádékat szódavízzel, szénsavmentes vízzel, jéggel, vagy jégkásával is kínálhatjuk.
A gyömbér pikáns
ízt ad a nyári italoknak
A limonádék
alapjául szolgáló citrusfélék jó szomjoltók, emellett gyógyhatásuk is van
A méhbalzsamokat
(Mondarda sp.) dísznövényként ismerjük, pedig kiváló limonádénövények
A mentáknak több
faja és többszáz változata van
Az ánizsizsóp
(Agastache sp) levele és virága egyaránt jó gyógynövényes üdítőital
alapanyagnak
Limonádék is
kiegészíthetők gyógynövényekkel