Lebomló és öko anyagok a háztartásban

2022-02-26 08:11:08 | Módosítva: 2023-07-11 15:59:55

A kormány 2020. februárjában hirdette meg a „Klíma- és természetvédelmi akciótervet”, ebben az egyik intézkedéscsomag az egyes egyszer használatos műanyag termékek forgalmazásának megtiltása. Eszerint 2021. július 1-től tilos bizonyos műanyagtermékek, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatala.


Az év második felében még szép számmal találkozhattunk ilyen termékekkel, mert a rendelet lehetőséget adott a forgalmazóknak, hogy meglévő készleteiket még felhasználják. Januártól azonban teljes a szigor, és így azoknak is alternatíva után kell néznie, akik nem rajonganak e rendelet végrehajtásáért.

A fenntarthatósági elvek érvényesítése érdekében tilos:

– a műanyag fültisztító pálcika,
– evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika),
– tányér, szívószál, italkeverő pálcika,
– léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet,
– az expandált polisztirolból készült ételtároló edény, és italtartó poharak forgalmazása is.

A műanyag zacskóknál differenciált szabályozást vezettek be, az új előírások szerint tilos azoknak a könnyű, egyszer használatos hordtasakoknak a forgalmazása, amelyekből nagyon nagy mennyiség fogy, és jellemzően a pénztárnál megvásárolhatók. Szintén tilos július elsejétől azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

Annak érdekében, hogy csak indokolt esetben használják a 15 mikron alatti zacskókat, a hagyományos műanyagból készült ilyen zacskók környezetvédelmi termékdíját a mostani kilogrammonkénti 57 forintról kilogrammonként 1900 forintra emelik. Így a környezetvédelmi díjtétel zacskónként átlagosan öt forintra nő, ezzel a takarékos felhasználást szeretnék ösztönözni. Fontos megemlíteni, hogy ez csak azokra a műanyag tasakokra vonatkozik, melyet az áruk vagy termékek értékesítési pontján biztosítanak a fogyasztók részére, vagyis például az élelmiszergyárban csomagolt zsemlemorzsa vagy a száraztészta tasakja továbbra is maradhat, vastagságtól függetlenül.

Műanyag-helyettesítők

A környezetromboló műanyag termékek helyettesítésére azonban jócskán kínálkoznak lehetőségek, ilyenek a biológiailag lebomló műanyagból készült tasakok, táskák, zsákok, pl. a politejsav (Polylactic acid, PLA) biológiai úton lebomló műanyag, melyet magas keményítőtartalmú növényekből állítanak elő (kukorica). Ezek az anyagok száraz, fénytől védett helyen, normál hőmérsékleten kb. egy évig megmaradnak, az alapanyag teherbírása, a komposztálhatóság miatt, a megadott idő elteltével fokozatosan csökken.

Tasakok esetén helyettesítő termék lehet a többször használatos zöldséges háló vagy péksüteményes zsák. Alapanyaguk a legtöbb esetben pamut és poliészter, így akár mosógépben moshatók. Teherbírásuk nagyobb, mint a vékony műanyag tasakoké.

Bár a papír termékek előállításához fát (is) használnak, de a papírtáskák, papírtasakok mindenképpen jó alternatívát jelentenek a műanyaggal szemben. Még inkább a tartós használatra alkalmas vászon és szőtt PP táskák.

A covid járvány miatt jelentősen megnőtt a vendéglátóipari cégeknél az étel-házhozszállítás, melyhez jellemzően expandált polisztirolból készült ételtároló edényeket használtak. Ezt a jövőben nem tehetik, de itt is vannak alternatívák. Ilyenek lehetnek a PP habdobozok, vagy a cukornádból készül egybefedeles dobozok, melyek még külsejükben is hasonlítanak a polisztirolból készültekre. Alapanyaguk 100% cukornád pép, mely környezetkímélő, biológiailag lebomlik, házilag és iparilag is komposztálható. Víz és zsírállók – amennyiben az ételek alacsony savtartalmúak –, rövid tárolási időre alkalmasak. Hosszabb tárolási idő, folyékony vagy zsíros ételek esetében viszont nem javasoltak (max. 10 óra). Mivel magas a hőfoktűrő képességük (120 °C és -30 °C), újramelegíthetők bennük az ételek.

Helyettesítő lehet a hullámkarton doboz is, melynek jó a teherbírása, komposztálható (amennyiben bevonat nélküli vagy bio laminált bevonatú), és ha nem szennyezett, akkor gond nélkül újra feldolgozható. Ugyancsak környezetbarátnak tekinthetők a bambuszból készül termékek, melyek rengeteg formában és méretben készülnek. Önmagukban víz és zsírállók, és megfelelő tetővel jól zárhatók.

Az expandált polisztirolból készült italtárolók, egyéb műanyag poharak és azok fedele nehezen helyettesíthető. Az ilyen termékek is egyszer használatos műanyagnak számítanak, melyek részben műanyagot tartalmaznak, így a papírpoharak 99%-a sem kerülhetne forgalomba. Szinte minden pohár PE vagy PLA bevonattal készül, nagyon ritka az a papírpohár, mely műanyagmentes. Ez utóbbi olyan anyaggal van átitatva, mely megakadályozza a folyadék átszivárgását, több esetben ez csak rövid időtartamra valósul meg. Ezek helyettesítésére is alkalmasak a cukornád poharak és tetők, illetve a műanyagmentes papírpoharak. Megoldás lehet még a többször használható műanyag pohár, a vendéglátásban ezekkel kapcsolatban a legnagyobb gondot a használat utáni tárolás, szállítás és mosás utáni szárítás okozza.

A műanyag italkeverő pálcikák tökéletesen helyettesíthetők fából készültekkel. Ugyanerre a célra alkalmasak a szalma, a papír és természetesen a fém evőeszköz is, de valójában az ital fogyasztása ezek nélkül is megoldható szinte minden esetben. Az egyszer használatos tányérnak sem kell feltétlenül műanyagból lennie, készülhet cukornádból, bambuszból, papírból, pálmalevélből (melyet adalékanyag-mentes, a levélből kioldódó természetes ragasztóanyag tart össze), szalmából, búzakorpából (100%-ban természetes, hagyományos és mikrohullámú sütőben is használható, kb. 30 nap alatt lebomlik, akár ehető is, hátránya, hogy folyékony étel csak rövid ideig tárolható benne). A többször használható műanyag, a fém, a porcelán és az üveg pedig mosogatógépben tisztítható. A műanyag evőeszközök (villák, kések, kanalak, evőpálcikák) helyett használhatunk többször használatos műanyagból, fából, fémből készülteket.


A Cambridge-i egyetem kutatói pókselyemre hasonlító tulajdonságú, és házi körülmények közt komposztálható, a ma oly sok problémát okozó egyszer használatos műanyagokat helyettesíteni képes növényi alapú polimerfilmet készítettek. Az új anyagot „vegán pókselyemnek” nevezik, mert olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a pókselyem; önszerveződő módon építi fel magát a fehérjékből, és a nanoszerkezete alakítása révén szerkezeti színekkel tartósan színessé is tehető, valamint alkalmas lesz vízhatlan bevonatok készítésére is. Egyszerű házi körülmények közt is pár hét alatt lebomlik, s mivel a természetes molekulákból álló építőelemei nem igényelnek kémiai átalakítást, a természetet sem károsítja.

Néhány tipp:

– Műanyag zacskó helyett használjunk vászontáskát. A vászontáska rengetegszer használható, gépben a ruhákkal együtt mosható, hulladékká válása esetén pedig hasznosítható. Hordjunk mindig magunkkal egyet, és nem lesz gond többé azzal, ha egy váratlan helyzetben szükség lenne rá.

– Aki szokott inni elviteles, illetve automatás kávékat, érdemes beszereznie egy saját poharat erre a célra. Mivel a kávé jellemzően forrón kerül a pohárba, ezért ha üvegpoharat választunk, jobb, ha az borosszilikát üvegből készül, mert az jobban bírja a hő okozta strapát, mint egy sima üveg.

– A PET-palackos üdítők helyett használjunk saját kulacsot Környezetvédelmi megfontolásból (az üveg értéknövelő újrahasznosítással, azaz ugyanolyan jó minőségben hasznosítható újból és újból üveggé) borosszilikát üvegkulacsok nagyon jók, de vásárolhatunk fémből, vagy BPA nélküli műanyagból készült kulacsokat is. Ne féljünk a csapvíztől, Magyarországon jobban ellenőrzik, mint a legtöbb élelmiszert.

– A zöldségesnél, pékségben használatos leheletvékony kisméretű műanyag zacskók helyett használjunk zsinóros vászonzsákokat. Ezekből is érdemes tartanunk 1-2 darabot a táskánkban.

– Az egyéb műanyag otthoni konyhai eszközök (pl. műanyag „fa”kanalak, szilikon ecsetek, szedőkanalak) helyett is választhatunk olyan alternatívát, amit élettartama végén szelektálhatunk, vagy komposztálhatunk (pl. fakanál, fém és bambusz, esetleg üveg eszközök).

– A műanyag dobozok helyett használjunk befőttes- vagy csatos üvegeket.

– A műanyag csomagolású samponok, tusfürdők, folyékony szappanok helyett használjunk szilárd szappanokat.

– Az alufólia, a folpack és az egyszer használatos szalvéta alternatívája a méhviaszos kendő.

– A műanyag ruhaszárító csipeszek hulladékmentes alternatívája a fából készült ruhacsipesz.

– Műanyag szappantartók tökéletes helyettesítője az utazáshoz is használható fém szappantartó, otthoni használatra pedig a kerámia változata.

– Ha fontos, hogy egyből látható legyen az eladó számára, mit vásároltunk a vászonzsákunkba, használjunk átlátszó, hálós vászonzsákot.

– Ha van lehetőség arra, hogy kimérve vásároljunk tejet, vigyünk magunkkal szélesebb szájú üvegpalackot.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.