„Biztonságos Böngészés Program” ajánlása

A biztonságos internetezés szabályai

2022-04-15 09:47:24 | Módosítva: 2022-04-15 10:01:32

Az internet csodálatos eszköz. Nélküle sokkal bonyolultabb volna megismerni a világot, nélküle sokkal nehezebb lenne kapcsolatot tartani barátokkal és munkatársakkal, és az internet segít abban is, hogy hivatalos ügyeinket kényelmesen és gyorsan elintézhessük. De az internet veszélyes is lehet.


A világhálón olyan emberek is fent vannak, akik más emberek, főleg gyerekek jóhiszeműségét, ártatlan kíváncsiságát használják ki. Ezekkel az emberekkel, vagy rosszindulatú eszközeikkel bárki bármikor találkozhat, amikor bekapcsolja számítógépén a böngésző programokat, vagy amikor kinyitja e-mail fiókját. Ez az ajánlás azoknak a szól, akik azt akarják, hogy biztonságban legyen, amikor neteznek, és azoknak a gyermekeknek is szól, akik már önállóan használják az internetet, de még nem tudják, hogy azon nem csak jó dolgokat lehet találni. Reményeink szerint az ajánlás segít abban, hogy az internetet használó gyerekek óvatosabbak és körültekintőbbek legyenek, és így nagyobb biztonsággal használják a világhálót.

Ajánlás szülőknek


– Legyünk érdeklődők gyermekünk tevékenységével kapcsolatban, mindig legyünk nyitottak a párbeszédre! A szülők és a gyermekek kapcsolatában is a legfontosabb dolog a bizalom. A gyermek akkor fogja elmondani nekünk a problémáját, ha tudja, hogy nyitottak vagyunk őt meghallgatni. A beszédnek és hallgatásnak is gyógyító ereje van: ha a gyermek tudja, hogy kérdéseink után figyelemmel és átérzéssel hallgatjuk őt, akkor kinyílik, és elmondja bánatát.

– Készítsük fel gyermekünket az internet világára! El kell mondanunk gyermekeinknek, hogy az internet nélkülözhetetlen eszköze a tudás megszerzésének, de tudniuk kell azt is, hogy a hálózat egyúttal rengeteg veszélyt is rejt. Mondjuk el azt is, hogy az internet használata közben véletlenül is váratlan, szokatlan dolgokkal találkozhatnak. Szüksége lehet a gyermeknek segítségre a veszélyek értelmezésében és feldolgozásában. Gyerekünknek tudnia kell azt is, hogy bármi történik, bizalommal fordulhat hozzánk tanácsért, magyarázatért, védelemért.

– Szoktassuk hozzá a gyermeket, hogy az internetezés lehet közös program is, és nem csak elvonulva, az egyedüllét titkosságában lehet élvezni! Legyünk lelkesek és szakítsunk mindig időt arra, ha a gyerekünk szeretne nekünk megmutatni valamit az interneten. Így kialakíthatjuk a megfelelő bizalmi kapcsolatot, ami akkor is működik majd, ha esetleg ijesztő eseménnyel találkozik a gyerek az interneten, és természetesnek veszi, hogy bizalommal fordulhat hozzánk segítségért, vagy válaszokért. Ugyanakkor fontos az is, hogy merjük őt magára hagyni, és a számítógépes tevékenységében a megfelelő szabadságérzet is megmaradjon számára.

– Használjunk a gyermek életkorához és tudásához mért megfelelő szűrőprogramokat! A megfelelő szűrőprogramok időkorlátozás funkciója használatával kiküszöbölhető, de legalábbis keretek közé terelhető a gyermekek játék- és internetfüggősége. A szűrőprogramok segítségével továbbá megfelelően szűrhetőek az interneten elérhető tartalmak, így megelőzhetőek a pedofil jellegű zaklatások, és az, hogy gyermekünk erőszakos tartalmakkal találkozzon. Mielőtt használni kezdünk egy szűrőprogramot, beszélgessünk el gyermekünkkel, és magyarázzuk el neki, hogy ez nem ellene irányul, hanem az ő érdekeit tartjuk szem előtt.

– Ajánljunk megfelelő alternatív programokat a számítógépes játékok és az internetezés túlzott használata mellé! Az internet csodálatos világ, könnyen úgy elmerülhetünk benne, hogy szinte megszűnik körülöttünk a valóság. Fordítsunk időt és energiát arra, hogy gyermekünkkel közös programokon keresztül keltsük fel érdeklődésüket a nem virtuális világ irányába.

– Amennyiben tudomásunkra jut, hogy a gyermeket bármilyen formában zaklatják az interneten keresztül, forduljunk a rendőrség megfelelő szervéhez (telefon, e-mail cím…).

– Beszéljük meg gyermekünkkel a gyermekeknek szóló alábbi ajánlást is, és sok mindent mi felnőttek is tartsunk be magunk és családunk biztonsága érdekében.

Ajánlás mindenkinek


Általános szabályok, tanácsok:

– Minél személytelenebb elérhetőséget adjunk meg (csak e-mail címet vagy csak mobiltelefonszámot)! Ne adjunk meg lakcímünket csak és kizárólag biztonságos web-oldalon! Létre hozhatunk olyan új e-mail címet is, amit nem a hivatalos és baráti kapcsolattartásra használunk, ami nem pl. a nevünkből áll. Miért? Mert a személyes elérhetőségeink pontos információt adnak annak is, aki esetleg ártani akarnak nekünk. Ha valaki nem érti meg, hogy nem akarunk vele barátkozni, de tudja a címünket, mert megadtuk neki, akkor könnyen megkereshet a cím alapján.

– Mindig más regisztrációs nevet és jelszót használjunk a különböző oldalakra történő bejelentkezéskor! Ha véletlenül eláruljuk valakinek, hogy milyen jelszót használunk, akkor minden internetes dolgunkhoz hozzáférhet, elolvashatja a leveleinket, a nevünkben küldhet leveleket, megrendelhet dolgokat. Ha mindenhol más jelszót használunk, akkor sokkal biztosabbak lehetünk abban, hogy ha véletlenül meg is tudja valaki az egyik jelszavunkat, akkor sem lát bele az egész internetes világunkba.

– Soha ne jelöljük be a jelszó megjegyzése részt! Fontos, hogy a jelszavakat titokként őrizzük meg. A számítógép sokszor felajánlja, hogy megjegyzi a jelszavakat. Ha úgy döntünk, hogy jegyezze meg, az kényelmes megoldásnak tűnik, de tudni kell, hogy ilyenkor később bárki bejelentkezik erre az oldalra, már ki sem kell találnia a jelszót, hiszen a számítógép megjegyezte. Kicsit kényelmetlenebb mindig újra beírni a jelszavadat, de így legalább biztos, hogy titok marad.

– Ne használjunk olyan regisztrációs nevet (néhány hivatalos oldal kivételével), ami a valós nevünkkel megegyezik, vagy hasonlít ahhoz! Nehezítsük meg a gonosz emberek dolgát, hogy ne tudják kitalálni a regisztrációs nevünket.


– Internet kávézóban vagy free wifi pontról lehetőleg ne intézzünk személyes ügyeket, leveleinket se internet kávézóban olvassuk el! Az internet kávézókban nem tudhatjuk a számítógépek beállításait. A gépeket egyszerűen beállíthatják úgy is, hogy a jelszavakat megjegyezzék. Ha ez megtörténik, máris oda a bizalmas levelezés, és egyéb titkok.

– Mindenféle letöltés előtt ellenőrizzük és biztosítsuk, hogy a számítógép rendelkezzen megfelelő védelemmel a káros programok ellen! Rengeteg weboldal létezik, amik remek ajánlatokkal csalogatnak, és ezeken az oldalakon szinte minden ingyen van, vagy nagyon olcsón. Sokféle kártékony programot, vírust rejthetnek ezek az oldalak. Ha célba érnek a kártékony programok, egy óvatlan letöltéssel felkerülnek a gépünkre. Az ilyen programok ellen hatásosan védekezhetünk tűzfallal, hivatalos, megbízható vírusirtó programokkal.

– Óvatosak legyünk az internetes fizetéssel, ha mégis szükséges, akkor alaposan tájékozódjunk a biztonságos és legális lehetőségekről a bankunknál, ha szükséges kérjünk segítséget! Vannak olyan emberek, akik azzal próbálnak pénzt keresni, hogy becsapják a többieket. Ezek az emberek, ha megszerzik a kártyaadatokat (kártyaszám, lejárat, kód), akkor minden pénzt ki tudnak csalni a számláról.

– Ne higgyünk el mindent, amit az interneten olvasunk! Sokan kihasználják azt, hogy az interneten nem mindig lehet megtalálni, ki készítette a weboldalt és ki töltötte fel tartalommal. Ezek a tartalmak érdekesnek tűnhetnek, de nem mindig igazak és valóságosak.

Chatelés

– Ha valaki durván beszél velünk, erőszakoskodik, fenyeget, zárjuk be azonnal a beszélgetést, ne menjünk bele semmilyen vitába. Az erőszakos, durva viselkedés, fenyegetés nem tréfadolog. Sokan kihasználják azt a lehetőséget, hogy az interneten névtelenül beszélgethetnek. Úgy hiszik, így nem kell vállalniuk a felelősséget a tetteikért. Nincs értelme és nem is a bátorságról szól ilyen esetekben vitába szállni.

– Ne hagyjuk a számítógépedet őrizetlenül, amikor nyilvános chatre vagyunk bejelentkezve! Az őrizetlenül hagyott dolgok könnyű prédának számítanak.

– Személyes kérdésekre lehetőleg ne válaszoljunk! Mindig gondoljuk végig, ki érdemli azt meg, hogy közel engedjük magunkhoz. Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy úgy érzi, egyedül van, nem fordulhat azonnal senkihez segítségért. De ne feledjük: ilyen helyzetben sem lehet megoldás egy idegen, akit még soha sem láttunk, és nem ismerjük. Nem tudhatjuk, hogyan gondolkodik és él valójában, soha ne egy idegentől várjunk megoldásokat!


– Elérhetőségeket (telefonszámot, lakcímet, stb.) soha ne adjuk meg idegennek. A személyes elérhetőségek pontos információt adnak annak is, aki rossz szándékú.

– Találkozót, randit csak nagyon körültekintően egyeztessünk, más is tudjon róla, esetleg valaki kísérjen el. Csábító lehet egy ismeretlennel találkozni, de legalább annyira veszélyes is. Sokan álarc mögé bújnak az interneten, nem lehet tudni, hogy ki milyen is valójában, ameddig személyesen nem ismerjük meg alaposan.

– Soha ne engedjük, hogy zsaroljanak, ne higgyük el, hogy csak akkor vagyunk igazán bátrak, ha megteszünk valamit, amire idegen kér (pl. fénykép küldése magunkról, elérhetőséged megadása, stb.).

– Ha egy ismerőssel chatelünk, de gyanús lesz, hogy esetleg más használja a nevét (chat profilját), akkor győződjünk meg róla, hogy valóban az adott ismerősünk-e. Tegyünk fel olyan kérdéseket, amire csak ketten tudjuk a választ. Ha kiderül, hogy nem az ismerősünk, hanem a nevével visszaél valaki, azonnal hívjuk fel az ismerősünk figyelmét a visszaélésre. Előfordulhat, hogy valakinek a jelszava illetéktelen kezekbe kerül.

– Ha valaki ismerősünkre hivatkozva hív meg egy bulira vagy randira, mindenképpen kérdezzük meg az említett ismerőst, hogy valóban megkérte-e erre! Fontos, hogy a valaki mindig tudja, merre járunk.

– E-mail fiókunk jelszavát soha ne adjuk meg senkinek! Nagyon kellemetlen, ha valakinek a levelezését más is elolvassa. A levéltitok az online térben is legyen titkos, csak az olvashassa, akinek megengedtük.

– Ne feledjük: a rendőrség munkatársai soha nem keresnek senkit chaten!


Regisztrálás, e-mailezés

– Az interneten sokan azzal szeretnének pénzt keresni, hogy kicsalják az emberek adatait, és azt eladják cégeknek. Ez ellen nagyon nehéz mit tenni, de megoldás lehet, hogy nem regisztrálunk minden oldalra és minden témához gondolkodás nélkül. Bankkártya adatokat pedig soha ne adjunk meg.

– Csak a feltétlenül szükséges, ún. kötelező mezőket töltsd ki. Sokszor jelentéktelennek tűnhet, hogy mindenféle adatainkra kíváncsiak a regisztrációknál. Legyünk óvatosak.

– Minél személytelenebb elérhetőséget adjunk meg (sorrend: semmit, ha mégis muszáj, akkor csak e-mail címet, mobiltelefonszámot, vezetékes telefonszámot, lakcímet).

– Az ismeretlen feladótól érkező leveleket soha ne nyissuk meg, nyugodtan töröljük ki! Az ismeretlen levelek kártékony programokat tartalmazhatnak. A számítógépre veszélyes programok nagy károkat is okozhatnak a gépen. Vannak olyan programok, amelyek egy kéretlen levél megnyitása után kémprogramot telepítenek. Ezeknek a programoknak a „feladata”, hogy a titkos információidat küldjenek el a tudtunk nélkül valahova, valakinek, aki utána visszaélhet velük.

– Ha banktól kapunk levelet, ne válaszoljuk meg, ha adatokat kérnek, ne adjuk meg, inkább személyesen intézzük el egy bankfiókban! A bankok soha nem kérnek adatokat senkitől interneten keresztül. Ez már egy nagyon régi formája a csalásoknak, hogy kicsalják a bankszámla és bankkártya információkat.

Társasági oldalak, fórumok


– Ne tegyünk fel magunkról és családunkról figyelemfelhívó, kihívó képet nyilvánosan elérhető oldalakra! Az ilyen képek nem tartoznak idegenekre, esetleg csak a közeli ismerősöknek szólnak.

– Csak valódi ismerősöket jelöljünk meg, ne jelöljünk meg olyanokat, akiket csak látásból vagy chatről ismerünk.

– Az elérhetőségeknél a lehető legkevesebb személyes információt adjuk meg.

– Személyes, veszélyes vagy törvénysértő tartalmat ne tegyünk közzé. A veszélyes és törvénysértő tartalmak sokat árthatnak, ne higgyük el azt a mendemondát, hogy nem lehet kideríteni az interneten, hogy ki tett oda fel bizonyos tartalmakat.

– A személyes adatainkat fórumon ne adjuk meg, használjunk fantázianevet.


Internetes fizetés, netbank

– Mindig győződjünk meg arról, hogy a netbankos vagy fizetős oldal valódi-e, és valóban az a cég-e az üzemeltetője, akinek fizetni, utalni akarunk. Rengeteg oldal van az interneten, ahol grafikailag utánozzák a bankok oldalait. Nézzük meg, hogy a web-oldal címsora az adott boltba vagy bankra mutat-e, pl. www.otp.hu, www.alza.hu stb.

– A jelszót, ellenőrzőszót ne áruljuk el másnak, és ne a tárcánkban vagy a táskánkban őrizzük.

– A bankszámlaszámunkat, a kártyaszámunkat soha ne adjuk meg olyan mezőbe, ahol ezt nem kérik. Az interneten a bankok kizárólag a bank hivatalos oldalán, a bejelentkezéskor kérik a jelszót. Egyéb internetes felületen a bankok soha nem kérik a számlaszámot és jelszót, és személyes adatokat sem.

– Ha bizonytalanok vagyunk, inkább függesszük fel a kártyás tranzakciót és kérjünk segítséget, pl. a bankunktól.

Forrás: egyszervolt.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A telefonom nélkül soha! - A dél-koreai fiatalok digitális függősége

A 11 esztendős Park Dzsung-in már jó ideje androidos okostelefonnal alszik éjszakánként plüssmackó helyett, és amikor reggelente a készülék ébresztőórája megszólal, a dél-koreai kislány izgatottan...


Nyári szünet és a biztonság

A nyári hónapokban, a tanítási szünet időszakában jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége, és ez egyaránt igaz a közlekedési, az otthoni, ésaz egyéb balesetekre. A tanítás...