Anyósnyelv: kedvelt szobanövényünk

2022-03-06 11:01:48 | Módosítva: 2022-03-06 11:04:22

Virágboltokban, barkács áruházakban találkozhatunk már „survivor” felirattal egyes növényeken. Ez jelzi, hogy ezek igazi túlélők, azaz ha valaki nem jeleskedik szobanövényei gondozásában, ezeket akkor is sikerrel tarthatja, jó eséllyel hosszabb távon megmaradnak majd ezek mostohább körülmények között is.

Az anyósnyelvet (Sansevieria sp.), vagy a tudományos név alapján szobai szanszeviériát, már nagyanyáink idejében is szobanövényként tartották, nagy túlélőképessége miatt most is nagy kedvenc, és már sokkal több változata kapható. E növényt kevésbé a virágaikért tartják, ritkán virágzik, inkább mutatós húsos, tarka, felálló leveleikért. A kezdők is jól elboldogulnak vele, emellett további előnye, hogy igen jó levegőtisztító hatású.


A Sansevieria nemzetség nevét Raimondo di Sangro, Sansevero hercege (1710-1771.) tiszteletére kapta Vincenzo Petagna (1787) révén, aki a herceg kertjében látta meg először e növényt. 1794 óta használja a szanszevieria elnevezést a szakirodalom. A nemzetségbe több, mint 70 szárazságtűrő, évelő faj tartozik, amely sokszor már a növényalapnál elágazik, és föld alatti gyöktörzzsel terjed.

Afrikában gyógynövény, de inkább ne próbáljuk ki

A népgyógyászat régóta széles körben használja főként Afrikában a szanszevieriák leveleit és gyöktörzsét. Ezzel azonban nem annyira érdemes próbálkozni, mert szaponin és glikozid tartalma miatt e levelek mérgezőek. Emiatt élőhelyén a leveleket folyóban áztatták, és a főzővizet is többször cserélték, mire ehetővé váltak a levelek. Előbbi módszerrel két legyet ütöttek egy csapásra az afrikai őslakosok, hiszen a folyóban, tóban áztatással csökkent a káros hatóanyag tartalma a leveleknek, de egyúttal a közelben tanyázó halak elkábultak ettől, tehát jól lehetett ott halászni, ahol e levelek étkezési célra történő előkészítése folyt.

Külsőleg történő felhasználása már egy fokkal biztonságosabb: a levélnedvet közvetlenül a fertőzött sebekre helyezték. Gombás és rühes fertőzések kezelésére is használják még napjainkban is. Bár a szaponin és glikozid tartalma miatt mérgező növénynek is tekinthetnénk, de gyakorlatilag nem okoz gondot. Egyrészt mert ezek az anyagok nagyon lassú felszívódásúak (azaz hamarabb átmegy a növény a bélcsatornán, minthogy tüneteket okozna), másrészt levele ezek miatt nagyon rossz ízű, így nem valószínű, hogy akár gyerek, akár állat annyit elfogyasztana belőle, hogy az komolyabb mérgezést okozzon.Sok szín és formaváltozata van

A szobanövényként ismert Sansevieriák többsége a trópusi Nyugat-Afrikában (Zaire, Észak-Nigéria) élő Sansevieria trifasciata fajból szelektálták. Ennek levele szürkészöld, sötétzöld keresztcsíkozással. Őshazájában e növény sok helyen elvadult, gyomosít. Utak szegélyén, elhanyagolt területeken, felhagyott kertekben terjed Ausztrália több területén, de az USA délkeleti területein, és a Karib szigeteken is elvadultan él már. Az Angolában honos hengeres anyósnyelv (S. cylinidrica) levelei csővé forrtak össze, ami különleges díszítőértéket biztosít a növénynek, de ez számára azért lényeges, mert így tovább csökken a párolgási felületet, növekszik a szárazságtűrése.

A legtöbb változata hosszú levelű, kard formájú. Egy növényalapról 2-8 levél fejlődik ki a vaskos, húsos gyöktörzsből. Rizómáival gyorsan terjed. A levelek erősek, rostosak, némelyikük akár 1 méter magasra megnő. Az ilyen rostokból korábban íjhúr is készült. Nálunk szobai körülmények között az idősebb tövek tél végén, tavasszal virágzanak. A virágszár csúcsán fürtvirágzat fejlődik, ami nem túl látványos. Zöld színű bogyótermése ragyogó narancsszínűre érik.Nem igényes növény

Szereti a meleg (min. 10 °C kell neki, de a 20-24 az optimális) és napfényes, világos helyeket, itt fejlődik a legjobban, azonban tűri a sötétebb körülményeket, ezért gyakran tartják fürdőszobában. A tarka levelű fajták valamivel igényesebbek, több fényt, és legalább 20-22 °C-ot igényelnek. Túlzott árnyékban a tarka levél színei elhalványulnak, közvetlen napfényen pedig perzselődés tünetei jelentkezhetnek. Levelei vízraktározók, ezért a szárazságot jól tűri. Két öntözés között mindig hagyjuk, hogy a talaja teljesen kiszáradjon. Műanyag helyett jobb, ha agyagcserépbe ültetjük, mert azon keresztül szellőznek a gyökerei. A túlöntözésre, pangóvízre levélsárgulással és tőrothadással reagál. Nappal a gázcserenyílások zárva vannak, ezzel is csökkenti a párologtatást. Éjszakai növény (még ha ezt nem is vesszük észre), mert a levelek gázcserenyílásai éjszaka megnyílnak. Több más növénnyel ellentétben több oxigént bocsát ki, és több széndioxidot vesz fel éjjel, mint napközben. Ezért helye lehet akár a hálószobában is, hiszen tűri a sötétebb körülményeket, és javítja a levegő minőségét. A 80-as években végzett NASA kísérletek kimutatták, hogy jelentős légtisztító hatással bír.


Amikor kinőtte a cserepét, átültetésekor legegyszerűbben tőosztással szaporítható. Ekkor egy éles késsel osszuk több felé a tövet. Ha nagyobb mennyiségben szaporítanánk, akkor a rizómákat vágjuk fel 5 cm-es darabokra, ezután néhány napig hagyjuk, hogy a vágási felületek beszáradjanak, majd ültessük laza, jó vízgazdálkodású földbe.

A tápoldatozást meghálálja, ám egyáltalán nem tápanyagigényes, így ha túl nagy dózist kap, arra levelei elhullatásával válaszolhat. Kártevői nem jellemzők, esetenként a pajzstetű és a gyapjastetű támadhatja meg.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fengshui és a növények

Aki növényekkel veszi körbe magát, az általában kiegyensúlyozottabb, hiszen már maga a zöld szín is nyugtatóan hat az emberre. A Fengshui-ban, azaz a térrendezés művészetében is hangsúlyos...