Gyógynövény tárolása, hogy tényleg gyógyítson

2022-05-15 07:20:27 | Módosítva: 2022-05-15 07:20:53

Egyre többen fordulnak a gyógynövények felé, főleg megelőzés és kisebb egészségügyi gondok esetén. Érdemes pár dolgot szem előtt tartani, hogy mire számítsunk, ha hatékonyan szeretnénk orvosolni problémáinkat.


Szintetikus vagy természetes?

A szintetikus gyógyszerek és a gyógynövények alkalmazása között sok eltérés van. Egyik – ami miatt sokan a gyógynövényekre szavaznak – az, hogy ezek természetesek, ami igaz, ám ma már számos növényi gyógyszer van forgalomban a patikákban, melyek ugyancsak természetesek, sőt ezek további előnye, hogy standardizált termékek.

Míg a gyógyszerkészítmények pontosan dozírozottak, tehát a szükséges dózis is pontosan kiszámítható, ez például a gyógynövényes teáknál már kevésbé van így.

Egy gyógyszer (vagy növényi gyógyszer) szükséges dózisa sok mindentől függ: az életkor, a testtömeg is befolyásolja, hogy egy adott hatóanyagból mennyi az a mennyiség, ami hatást fog kiváltani. Egy gyógynövény mono-teánál vagy teakeveréknél nem tudjuk, hogy pontosan mennyi hatóanyaghoz jutunk belőle. Ennek több oka is van. Teakészítésnél nem tudjuk pontosan kiszámolni, hogy amennyi növényi részt felhasználtunk, annak mennyi a hatóanyag tartalma. Egyrészt azért, mert körülbelülire szoktuk a teafüvet kimérni, másrészt – ha pontosan mérnénk ki – a hatóanyag tartalma abban az esetben is tág keretek között mozoghat. Ennek egyik oka, hogy minden év más, így az egyes gyógynövények esetén is egyik évben több hatóanyag alakul ki, más években kevesebb, akár csak az időjárási körülmények is hatással lehetnek erre.

Nem mindegy hogyan tároljuk

A szárítás az elsődleges és legegyszerűbb feldolgozási formája a gyógynövényeknek, melynek hatására az később is felhasználhatóvá, tárolhatóvá válik. A tárolás során (még ha az ideális körülmények között történik is) a hatóanyag tartalom az idővel csökken. Legideálisabb az, ha egy éven belül felhasználjuk a szárított gyógynövényeket, de két évnél régebbiektől már sok gyógyhatást ne várjunk.


A gyógynövények otthoni tárolásánál két fő probléma jelentkezhet. Egyik – a veszélyesebb – hogy visszanedvesedik a szárított gyógynövény. A szárított herba drogok víztartalma nagyon alacsony, hiszen azért szárítottak, hogy ezzel is csökkenthető legyen a mikrobiális tevékenység, így megelőzve a minőségromlást. Ám ha a környezet páratartalma magas, és ettől a teafű nincs elzárva, akkor vizet vehet magába, és visszanedvesedhet valamelyest. Erre a termések és magok a legkevésbé érzékenyek, a levelekből készült és hajtásdrogoknál már sokkal jobban fennáll az esély, és a szárított virágból készült herbákra a legveszélyesebb a magas páratartalom. Ezt két módon kerülhetjük el: vagy száraz, alacsony páratartalmú helyen tároljuk e herbákat, vagy légmentesen elzárva – erre egy befőttes üveg is megfelelő. A visszanedvesedéskor nem csak romlik a szárítmány minősége, hanem rosszabb esetben penész is megjelenhet rajtuk, amit ha nem veszünk észre és teát készítünk belőle, akár enyhén mérgező is lesz tőle.


A légmentes elzárás nem csak a visszanedvesedés elkerülése miatt hasznos. A gyógynövények sokféle típusú hatóanyagot tartalmaznak egyszerre, ha nem mono-, hanem teakeverékről van szó, akkor még többet. Egyes hatóanyagcsoportok nem érzékenyek a tárolásra, de például az illóolajok igen. Az illóolajokat sötét üvegben, hűvös helyen, levegőtől elzártan kell tárolni. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy ha egy nagyobb üvegben van illóolajunk, és abból már elhasználunk, tegyük át kisebb üvegbe, tehát minél kevesebb levegőréteg legyen az üvegben az illóolaj mellett. Mint a nevükben is benne van, ezek nagyon gyorsan párolognak, illékonyak, de akár az üvegben lévő levegővel is kapcsolatba lép az anyag, és e kémiai változások nem lesznek kedvezőek.

De itt van például a minden háztartásban megtalálható szárított kamillavirág, mely számos más, például falvonoid hatóanyaga mellett némi kamazulént is tartalmaz, ami illóolaj komponens. Ezért érdemes ezt is légmentesen tárolni.

Az eredeti csomagolás sem tárolásra való

A kereskedelemben vásárolt teák csomagolása sem feltétlenül ideális a későbbi tárolás szempontjából, és sokszor megtévesztő is. Bár a filteres teák elkészítése nagyon kényelmes, sajnos megvan az a hátrányuk, hogy nem látjuk, mi van a tasakban. Ezért jobb, ha nem filteres teát veszünk, mert abban még felismerhetők kell legyenek az adott növények, és a hatóanyagot tartalmazó részeik. Készült korábban egy felmérés, melyben közel tíz hazánkban forgalmazott filteres kamillatea hatóanyagtartalmát, minőségét vizsgálták. Az az eredmény született, hogy a legszebb csomagolású, egyben legdrágább termék volt a legrosszabb minőségű, mert a filterek nagy mennyiségben tartalmaztak kamilla leveleket, a hatóanyagot tartalmazó virágok mellett. Tehát aki ezt fogyasztotta, az ugyan kellemes kamilla ízű teát fogyasztott, csak a hatóanyag-tartalom volt minimális benne. Tehát amit kispóroltak költségben a termékből, azt ráköltötték arra, hogy elegáns csomagolása legyen, és ha már menő a csomagolás, akkor legyen „prémium” termék, jó drágán.

A filteres teák általában papírdobozban, rajta celofánszerű csomagolással kaphatók. Amint ezt a külső réteget eltávolítjuk, a papírdobozon keresztül szellőzik a termék, azaz minősége lassan, de biztosan romlik. Ezért célszerű minden ilyen terméket légmentesen záródó teásdobozban, vagy befőttes üvegben tartani.


Nem elég, ha csak száraz marad…

Lényeges, hogy a gyógynövényeket már a szárításuk során is elkülönítve tartsuk. A szárítás vékony rétegben történjen, és minél gyorsabban. Az aromás növényeket ne szárítsunk más növények közvetlen közelében, mert átadhatják erős illatukat. A csak külsőleg használt fajokat (melyek belsőleg akár mérgezők is lehetnek), szintén ne szárítsuk, és később se tároljunk más herbák közelében. A szárított növényeket sötét, szellős, hűvös, szagoktól és kártevőktől mentes helyen, befőttesüvegekben, benne papírzacskókban tároljuk.

Egyes fajok tartósíthatók és tárolhatók fagyasztott formában is. Ennek a fűszerezésre használt fajoknál van jelentősége, hiszen így a friss zöldfűszerhez sokkal hasonlóbb lesz az alapanyagunk. Az apróra vágott és jégkocka-tartóban lefagyasztott növényeket kevés víz hozzáadásával könnyen adagolható formában tárolhatjuk a mélyhűtőben. Ezek az aprított friss fűszernövények (bazsalikom, petrezselyem stb.) vajba is belekeverhetők, és e fűszeres vajak alufóliában, henger formában becsomagolva is lefagyaszthatók.


Krémek: tégely vagy tubus?

Akik kedvelik a gyógynövényeket, ők főleg természetességük miatt szimpatizálnak ezekkel. De számos termék van – nem csak gyógynövényes – aminek az alapanyaga valamilyen felkapott és egészséges növény, ezt fel is tüntetik nagy betűmérettel a csomagoláson, ám az már csak alig látható mikro betűkkel van odaírva, milyen és mennyi – amúgy egészségügyi szempontból kétes hatású – tartósítószert tartalmaz a termék. Krémek esetén is érdemes jól megnézni az összetevőket, mert többnyire a tégelyes krémekben több tartósítószer van, mint a tubusos kiszerelésűekben. Ennek egyszerű a magyarázata; a tubusosba nem kerülhet szennyező anyag, hiszen a tubusból kinyomott krémet használjuk. Ezzel szemben a tégelybe belenyúlunk, ki tudja mennyire tiszta, vagy nem tiszta kézzel, és a gyártók az emiatti problémák elkerülésére, a tégelyes krémekbe többnyire több tartósítószert tesznek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fogbetegségek

A fogbetegségek kellemetlenségük mellett azért is veszélyesek, mert nem csak a fogakat, hanem az ínyt és a csontos fogágyat is érinthetik. Célszerű ilyen esetben minél előbb orvoshoz fordulni,...


Mini spájz-szekrény

Lakótelepi lakások átalakítása során kedvelt megoldás az amerikai konyha. Ahol erre mód van –akonyha és a nappali szomszédos, és csak válaszfal elem osztja el akét helyiséget – ott könnyű a két...