Budapest főpályaudvara lesz a Nyugati

2022-03-26 09:23:40 | Módosítva: 2022-03-26 09:24:32

A fejlesztés célja, hogy az egyre növekvő, főleg az agglomerációs településekről érkező autóforgalmat csillapítsa úgy, hogy a kötöttpályás közlekedést fejlesztik, és a vasút a fővároson belüli közlekedésben is nagyobb szerepet kap. A terv szerint ehhez Budapesten 16 új vasúti megállót építenek a meglévő pályák felújítása mellett.


Sűrűbb vonatközlekedés

Mivel a sűrűbb vonatközlekedést a fejpályaudvar-rendszer már nem bírná kiszolgálni, egy vasúti alagúttal összekötnék a Kelenföldi és a Nyugati pályaudvart, mindkettő átmenő állomássá alakulna. Egy 4 és fél kilométeres alagút megépítését tervezik, ami a Déli pályaudvar után, még Kelenföld előtt jönne fel a földből. Ezáltal felszabadulna a Nyugati pályaudvar egy jelentős része, az Eiffel-csarnok megtartásával. Eltűnne a Déli pályaudvar is, megszűnne Bel-Budán a sínek elvágó hatása. A Nyugati átalakulását már most úgy kell végezni, hogy az átépített Nyugati készen várja az alagutat és a többi távlati fejlesztést, az észak-déli elővárosi és városi gyorsvasutat (más néven 5-ös metrót), amely a szentendrei, ráckevei és csepeli HÉV-ekből jönne létre, de integrálná a kelebiai vasútvonal elővárosi járatait és az esztergomi vasútvonal vonatainak egy részét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fél óra alatt 550 kilométer

A Space Exploration Technologies vagy röviden SpaceX amerikai űrkutatási vállalat központja a kaliforniai Hawthorne-ban található. 2002-ben alapította a dél-afrikai származású Elon Musk, akinek...


Ilyen lesz a Nyugati pályaudvar

Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart. Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól...