Tiszta levegős energiatárolás

2021-01-04 12:05:56 | Módosítva: 2022-05-22 19:42:17

Kriogén technológiájú energiatárolót építenek az Egyesült Királyságban, Manchestertől alig 10 kilométerre. Európa legnagyobb kapacitású rendszere egyhuzamban akár négy hétig is képes lesz áramot szolgáltatni egyetlen "kisütéssel". És voltaképpen nem kell hozzá más, csak hűthető levegő.


A Highview Power nekikezdett a világ első, 50 megawattos folyékony levegős energiatároló rendszerének megépítéséhez. A hosszú távú energiatárolási megoldásokra specializálódott Carlton Power-rel együttműködésben megépítenek egy 50 MW/250MWh teljesítményre képes energiatárolót, amely Európa egyik legnagyobb ilyen rendszereleme lehet.

A kriogén technológiának az a lényege, hogy -196 fokon cseppfolyósítják a levegőt. Ez a térfogatra vonatkozóan 700 szoros csökkenéssel jár, és ezt a folyékony levegőt alacsony nyomáson tárolják vákuumszigetelt acéltartályokban. Ebből úgy lesz újra energia, hogy a kriogén módon fagyott levegő környezeti hőmérsékletnek kitéve nemcsak hogy ismét gázzá alakul, de gyorsan tágul is - és ezt a tágulást használják fel arra, hogy a levegőt az áramtermelő turbinára eresszék.

Tiszta, megbízható és költséghatékony energiatárolási lehetőségre nagy szüksége van az országos hálózatoknak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A jövő üzemanyagai

Az Inforádió népszerű Aréna című műsorában Palkovics László technológiai és ipari miniszter egyebek mellett a jövő gépkocsijairól, az azokban működő motorok energiaforrásairól is beszélt. Azt...


Napkollektorok rögzítése

Miután gondosan megterveztük és megvásároltuk napkollektoros rendszerünket, a napkollektor táblák rögzítése, majd a rendszer összeszerelése, végül a beüzemelés következik.