Válasszon megfelelő szén-monoxid vészjelzőt!

2014-12-16 11:52:01 | Módosítva: 2014-12-22 18:40:10

Tisztában vagyunk a szén-monoxid veszélyeivel, többségünk mégsem tesz semmit családja védelmében. Pedig a gyilkos gáz nem válogat, mindenki veszélyben lehet! Sajnos azok sem érezhetik magukat biztonságban, akik rendelkeznek CO riasztóval, a legfrissebb teszten 13 készülékből 10 elbukott.


Családunk védelme nem múlhat a szerencsén

A Honeywell felkérésére a Nielsen által készített reprezentatív felméréséből kiderül, hogy a háztartások 64%-a rendelkezik otthon olyan gázzal, fával, olajjal, vagy szénnel üzemelő tüzelőberendezéssel, melynek használata során szén-monoxid keletkezhet. Az ilyen készülékkel rendelkezők 98%-a tud arról, hogy a rosszul beszerelt, nem karbantartott készülékek bizonyos esetekben halálos szén-monoxid mérgezést okozhatnak. Tehát a problémával szinte mindenki tisztában van, ennek ellenére csak az érintett háztartások 16%-a rendelkezik szén-monoxid riasztóval!

Egy szakmai havilap 2014. novemberben végzett tesztjén az is kiderült, hogy a vészjelzővel rendelkezők nagy része nincs is biztonságban. A vizsgált 13 riasztóból csak a Honeywell X-Series család 3 készüléke ment át a szabványos riasztási szinteknek való megfelelést vizsgáló teszten. Az elbukott készülékek mind nagy számban megtalálhatók hipermarketekben, barkácsáruházakban és a webshopokban is. Egy kivételével mindegyikük csomagolása vagy használati utasítása hivatkozik arra, hogy a készülék megfelel az Európai Unió által támasztott szabványnak, de az elvégzett teszt szerint ez nem volt igaz. Sajnos nincs olyan rendelkezés, mely a lakossági fogyasztók biztonságát szolgálná, megtiltva a követelményeket ki nem elégítő CO érzékelők forgalmazását. Tehát a megfelelő szabályozás hiányában körültekintően utána kell néznünk, milyen CO riasztót érdemes vásárolni. Ne feledjük, a szén-monoxid nem válogat, nekünk kell tehát családunk védelmére megfelelő, a feladatát ténylegesen ellátó vészjelzőt választanunk!

A Honeywell X-Series család mindhárom tagja – az XC70, az XC100 és az XC100D is – rendelkezik egy alacsony gázkoncentráció mérési üzemmóddal, így könnyen tesztelhetjük nem csak az elektronikát, elemet és a szirénát, hanem magát a CO érzékelő szenzor működését is. A vészjelzők fürdőszobában is használhatók, nem gond a pára! Az XC100 és XC100D típusok nagyméretű riasztási üzenettel lényegre törően jelzik a vészhelyzetet, és hogy mit tegyünk. Az utóbbi LCD kijelzőjéről az aktuális szén-monoxid koncentrációt is leolvashatjuk. A készülékek naplózzák az eseményeket. A megfelelő műszerrel rendelkező szakember segítségével, az elmúlt tíz nap óránkénti és a teljes élettartam során mért heti maximumokról kaphatunk tájékoztatást.

Nézzünk erre egy példát

A nagykőrösi fiatalembernél a cserépkályha okozta a gondot. A készülék 4 alkalommal is riasztott. A grafikonon az elmúlt 185 órában mért óránkénti maximum CO koncentrációk láthatók ppm-ben.


Látható, hogy a szellőztetés minden alkalommal segített elkerülni a mérgezést, de a problémát nem oldotta meg. Csak akkor volt biztonságban, amikor nem használta, vagy tűzifával használta a kályhát. A préselt papírhulladék brikett „tüzelése” szén-monoxid visszaáramlást okozott a cserépkályhája üzemeltetése, tisztítása a kéményrendszer konstrukciója és az időjárási körülmények együttes hatására.

Persze később már könnyű okosat mondani. Rendkívül sokféle okból és forrásból keletkezhet szén-monoxid, és halmozódhat föl a lakótérben. A legbiztosabb módszer a mérgezés elkerülésére egy megbízható CO vészjelző elhelyezése a lakásban. A fiatalember megelőzte a bajt, a csupán egy hete vásárolt Honeywell XC70 szén-monoxid vészjelzője már négyszer mentette meg az életét.

Ha többet akar tudni a szén-monoxid veszélyeiről és megelőzésről látogassa meg a Honeywell weboldalát.

www.honeywellcoriaszto.hu/em

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Markov avatarja

Markov         fórumban

Tedd fel a kérdést a fórumban, úgy tűnik itt nem veszik észre. Erre kitalálunk valamit.

lukacsimre avatarja

lukacsimre         Co riasztó

Köszönöm a sok hozzászólást a "szakemberektől"

lukacsimre avatarja

lukacsimre         Co riasztó

A már meglévő Co riasztókat hol lehet beméretni,tesztelni. Van 2 elemes füstérzékelőm nem occó kici és két Monox 5000 hálózati készülék amit a Staféta áruházban vettem.Szó sem róla a két elemes akkor csipog ha merül az elem. A két vezetékes csak bekapcsoláskor.Gázóra mellé tettem semmi pedig bides szaga van!
hihetek nekik?

Gázkészülékek kapcsán

Bár a hivatalos fűtési idény véget ért, de fűtőkészülékeink ilyenkor sem mennek szabadságra, és a hozzájuk tartozó kémények sem pihennek. Alkalmi fűtésre még most is szükség lehet, a...


Zárt égésterű fali gázkazánok

Az utóbbi évtizedekben egyre elterjedtebbé váltak elsősorban lakások, családiházak, sőt kisebb társasházak fűtésére, használati melegvíz készítésére a gáztüzelésű falikazánok, népszerű elnevezéssel...