Válasszon megfelelő szén-monoxid vészjelzőt!

2014-12-16 11:52:01 | Módosítva: 2014-12-22 18:40:10

Tisztában vagyunk a szén-monoxid veszélyeivel, többségünk mégsem tesz semmit családja védelmében. Pedig a gyilkos gáz nem válogat, mindenki veszélyben lehet! Sajnos azok sem érezhetik magukat biztonságban, akik rendelkeznek CO riasztóval, a legfrissebb teszten 13 készülékből 10 elbukott.


Családunk védelme nem múlhat a szerencsén

A Honeywell felkérésére a Nielsen által készített reprezentatív felméréséből kiderül, hogy a háztartások 64%-a rendelkezik otthon olyan gázzal, fával, olajjal, vagy szénnel üzemelő tüzelőberendezéssel, melynek használata során szén-monoxid keletkezhet. Az ilyen készülékkel rendelkezők 98%-a tud arról, hogy a rosszul beszerelt, nem karbantartott készülékek bizonyos esetekben halálos szén-monoxid mérgezést okozhatnak. Tehát a problémával szinte mindenki tisztában van, ennek ellenére csak az érintett háztartások 16%-a rendelkezik szén-monoxid riasztóval!

Egy szakmai havilap 2014. novemberben végzett tesztjén az is kiderült, hogy a vészjelzővel rendelkezők nagy része nincs is biztonságban. A vizsgált 13 riasztóból csak a Honeywell X-Series család 3 készüléke ment át a szabványos riasztási szinteknek való megfelelést vizsgáló teszten. Az elbukott készülékek mind nagy számban megtalálhatók hipermarketekben, barkácsáruházakban és a webshopokban is. Egy kivételével mindegyikük csomagolása vagy használati utasítása hivatkozik arra, hogy a készülék megfelel az Európai Unió által támasztott szabványnak, de az elvégzett teszt szerint ez nem volt igaz. Sajnos nincs olyan rendelkezés, mely a lakossági fogyasztók biztonságát szolgálná, megtiltva a követelményeket ki nem elégítő CO érzékelők forgalmazását. Tehát a megfelelő szabályozás hiányában körültekintően utána kell néznünk, milyen CO riasztót érdemes vásárolni. Ne feledjük, a szén-monoxid nem válogat, nekünk kell tehát családunk védelmére megfelelő, a feladatát ténylegesen ellátó vészjelzőt választanunk!

A Honeywell X-Series család mindhárom tagja – az XC70, az XC100 és az XC100D is – rendelkezik egy alacsony gázkoncentráció mérési üzemmóddal, így könnyen tesztelhetjük nem csak az elektronikát, elemet és a szirénát, hanem magát a CO érzékelő szenzor működését is. A vészjelzők fürdőszobában is használhatók, nem gond a pára! Az XC100 és XC100D típusok nagyméretű riasztási üzenettel lényegre törően jelzik a vészhelyzetet, és hogy mit tegyünk. Az utóbbi LCD kijelzőjéről az aktuális szén-monoxid koncentrációt is leolvashatjuk. A készülékek naplózzák az eseményeket. A megfelelő műszerrel rendelkező szakember segítségével, az elmúlt tíz nap óránkénti és a teljes élettartam során mért heti maximumokról kaphatunk tájékoztatást.

Nézzünk erre egy példát

A nagykőrösi fiatalembernél a cserépkályha okozta a gondot. A készülék 4 alkalommal is riasztott. A grafikonon az elmúlt 185 órában mért óránkénti maximum CO koncentrációk láthatók ppm-ben.


Látható, hogy a szellőztetés minden alkalommal segített elkerülni a mérgezést, de a problémát nem oldotta meg. Csak akkor volt biztonságban, amikor nem használta, vagy tűzifával használta a kályhát. A préselt papírhulladék brikett „tüzelése” szén-monoxid visszaáramlást okozott a cserépkályhája üzemeltetése, tisztítása a kéményrendszer konstrukciója és az időjárási körülmények együttes hatására.

Persze később már könnyű okosat mondani. Rendkívül sokféle okból és forrásból keletkezhet szén-monoxid, és halmozódhat föl a lakótérben. A legbiztosabb módszer a mérgezés elkerülésére egy megbízható CO vészjelző elhelyezése a lakásban. A fiatalember megelőzte a bajt, a csupán egy hete vásárolt Honeywell XC70 szén-monoxid vészjelzője már négyszer mentette meg az életét.

Ha többet akar tudni a szén-monoxid veszélyeiről és megelőzésről látogassa meg a Honeywell weboldalát.

www.honeywellcoriaszto.hu/em

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Markov avatarja

Markov         fórumban

Tedd fel a kérdést a fórumban, úgy tűnik itt nem veszik észre. Erre kitalálunk valamit.

lukacsimre avatarja

lukacsimre         Co riasztó

Köszönöm a sok hozzászólást a "szakemberektől"

lukacsimre avatarja

lukacsimre         Co riasztó

A már meglévő Co riasztókat hol lehet beméretni,tesztelni. Van 2 elemes füstérzékelőm nem occó kici és két Monox 5000 hálózati készülék amit a Staféta áruházban vettem.Szó sem róla a két elemes akkor csipog ha merül az elem. A két vezetékes csak bekapcsoláskor.Gázóra mellé tettem semmi pedig bides szaga van!
hihetek nekik?

A gázkazánok jövője

A tavalyi esztendőben több portálon is szembejött velünk az a kijelentés, hogy az Európai Unióban betiltanák a gázkazánokat. Vizsgáljuk meg ezt a kérdés nemzetközi és hazai relációban is.


Itt a fűtési szezon: ismét kiemelt figyelmet kap a szén-monoxid elleni védekezés

A gáz árának emelkedése miatt idén még többen fogják a fatüzelést választani a téli hónapokban. A kémények és fűtőkészülékek rendszeres karbantartása mellett továbbra is a legfontosabb védelem a...