Kis súlyú, és azonnal használatba vehető

Gipsz szárazpadló

Régi épületek padlásterének beépítésekor, vagy egyéb felújítási munkák során számos esetben felmerül az a probléma, hogy a meglevő födém csak korlátozottan terhelhető, és a hagyományos új aljzat jelentős önsúlyát nem képes elviselni. Ilyen esetekben azonban nem feltétlenül szükséges a teljes födémcsere, mivel a szárazpadló rendszerrel ez a probléma könnyen és gyorsan megoldható.

A szárazpadló rendszer jelentős előnye, hogy gyorsan lefektethető, és az elkészült alapfelület azonnal további burkolásra kész. Kitűnő a lépéshang-gátlása, felülete kemény, a tömege viszont a hagyományos aljzatokhoz képest csekély. A padló gyárilag összeragasztott kétrétegű gipszrost lemezekből állíthatók össze. A 2x10 mm vastag padlóelemek kétféle változatban, kasírozás nélkül és egyik oldalukon 10 mm vastag lépésálló kőzetgyapot kasírozással szerezhetők be. Az általában 500x1500 mm-es méretű lapok éle lépcsőzetes horonykialakítású, ami lefektetésükkor jelentősen megkönnyíti szilárd és hézagmentes összeerősítésüket. A szárazpadlók ebből adódóan úsztatott felületűek, és glettelés után a ragasztott parketta kivételével szinte minden szokásos padló lerakására alkalmasak.
A szárazpadló lerakása előtt ebben az esetben is a burkolási munkát az aljzat hibáinak a kijavítása előzi meg. Az egyenetlenségek kiegyenlítésére - mértékük szerint - megfelelő anyag a kartonpapír, a lépésálló polisztirol, vagy megfelelő hézagoló anyag. Külön kiegyenlítő rétegre csak 10 mm-nél nagyobb egyenetlenségek esetén van szükség.
Szivacscsík falra ragasztásával akadályozható meg a hanghidak kialakulása. A kopogóhangok gátlása pedig lépésálló polisztirol réteg lefektetésével, vagy kőzetgyapot kasírozású lapok lerakásával előzhető meg.
Az így előkészített alapra rakhatók le szárazpadlót alkotó lapok. A fal mellé kerülő elemek széléről a felső réteg túlnyúló részét le kell fűrészelni, hogy teljes élvastagságukkal illeszkedjenek a szivacscsík szegélyhez. A lapok keresztirányú hézagai egymáshoz képest legalább 20 cm-rel eltolva illeszkedjenek szorosan egymáshoz, és a lapolt részeket speciálisan e célra készült ragasztóval, továbbá csavarokkal is egymáshoz kell rögzíteni. A csavarok H 3,9x22 mm méretűek legyenek. Erre a kötés közben habosodó ragasztó miatt van szükség. A csavarok egymástól 25 cm-re legyenek, és három sorban fogják össze a lapok egymásra lapolt részeit.
A falak mellé kerülő lapokat is a megfelelő méretre kell szabni, de úgy, hogy a beszabott elemek lapolt széleit a már lefektetett elemekre tudjuk erősíteni. Az összes lap leerősítése után a szivacscsík felesleges része levágható, és következhet a lapok közötti rések hézagoló anyaggal történő kitöltése. A száradás utáni átcsiszolást követően azonnal járni lehet rajta, és így végezhetjük el a végleges padlóburkolat felerősítését.
A szárazpadló felületét laminált parkettát, parafát, padlószőnyeget, vagy akár kerámia lapokkal is be lehet fedni. Ez utóbbi esetben azonban legfeljebb 30x30 cm-es nagyságú lapok használhatók. A burkolatok ragasztásához a gyártó által gipsz alapra ajánlott rögzítő anyagot használjuk. A megfelelő tapadás érdekében speciális alapozó alkalmazása is ajánlott. A szárazpadlók alkalmasak padlófűtés kialakítására is, ám ebben az esetben a rendszernek igazodni kell a szárazpadló adottságaihoz.

(Képek: Rigipsz Hungária Kft.)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gipsz, szárazpadló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti gipszdekorációk házilag

Kertünket gipsz vagy cement felhasználásával sokféleképpen dekorálhatjuk. Az itt bemutatott, otthon is elkészíthető alkotásokból lehet virágtartó, kerti lámpabúra, mécses tartó…


Vakolatjavítás

Épületeink legkitettebb része a vakolat, ami évtizedeken keresztül védi házunkat a természet viszontagságaival szemben. A hőmérsékletingadozás, a nedvességtartalom változása és a mechanikai...