Gipszkarton falak hőszigetelése

2013-03-27 12:29:17 | Módosítva: 2013-03-27 14:33:15

Gipszkartonnal könnyen, gyorsan, kevés hulladékkal hozhatunk létre válaszfalakat, a lakáson, házon belül. Komfortunk érdekében elengedhetetlen a térelválasztók hangszigetelése, amire kiváló megoldás az URSA ásványgyapot terméke!

Gipszkarton falak előnyei

 • Rugalmas térkialakítás: Ha bővül a család, a falak tetszőlegesen (kis munka és költségráfordítással) áthelyezhetők 
 • Szárazépíthetőség: Építése során nincs nedvességbevitele az épületbe, nem kell száradási időkkel számolnunk 
 • Optimális súly: Ha tetőtér beépítés van, akkor a válaszfal súlya sem elhanyagolható, mert a gipszkarton fal nem terheli meg nagyon a födémet 
 • Gyors megoldás: Azonnali kész felületeket ad, amelyek festhetők, burkolhatóak 
 • Akusztikai komfort: Az egyéni igényekhez igazodó léghang-gátlási paraméterek könnyen tervezhetők és megvalósíthatók

Miért fontos a belső válaszfalak és a lakáselválasztó falak megfelelő hangszigetelése?

 • egy lakáson belül, lakószobák között normál esetben ne legyen áthallás lakások között a lakáselválasztó falakon keresztül ne halljuk a szomszédot 
 • lakások között a lakáselválasztó falakon keresztül ne halljuk a szomszédot
A normál emberi beszéd hangereje kb. 42-44 dB. Létezik magyar szabvány a belső térelhatároló szerkezetek akusztikai teljesítőképességének szabályozására – ám ezek a határértékek nem biztos, hogy mindenki egyéni igényeit lefedik. A gyakorlat azt mutatja, hogy válaszfalak vagy lakáselválasztó falak esetében ahhoz, hogy megteremtsük a lakók által igényelt akusztikai komfortminőséget, előfordulhat, hogy a szabványban megadott értéket „felül kell bírálni”, és magasabb léghang-gátlású szerkezetet építeni. A szerelt jellegű szerkezeteknél a hangszigetelés működésének elve az, hogy az URSA ásványgyapot a légárammal szemben súrlódásos veszteséget hoz létre, a hanghullámok légáramok formájában jutnak a szerkezet belsejébe, melyet a szigetelőanyag hővé alakít, majd elnyeli.


Miből áll egy szerelt válaszfal? 

Egyrétegű fal esetében:

Először is van egy tartószerkezeti váz, amely készülhet fából vagy fémből (ez napjaink modern lakásaiban már általában fém). A tartószerkezet közeiben szálas szerkezetű ásványgyapot szigetelőanyagot helyezünk el (pl. URSA TWF1, URSA TWF FONO, URSA TWP1, URSA TWP SILENTIO, PURE 39 PN SILENTIO). A szerkezet felületére pedig mindkét oldalról gipszkarton borítás kerül.

Többrétegű fal esetében:

Abban tér el az egyrétegű fal építésétől, hogy egymás mellett két vázszerkezetet helyezünk el, melyek között kb. 0.5-1 cm légrést képezünk. Az esetek döntő többségében a két vázszerkezet közé nem, csak külső oldalukra kerül gipszkarton borítás.

Az URSA ásványgyapot termékekre jellemző a nagyon jó állékonyság és rugalmasság, melynek révén tetszőleges szerkezetű és magasságú gipszkarton válaszfalak hangszigetelő anyagaként alkalmazhatóak. Mivel méretük a bordaváz kiosztásához igazodik, könnyen beépíthetőek: a termék befeszül a tartóvázak közé. Fontos tényező az is, hogy éghetőség szempontjából a legmagasabb A1-es, nem éghető kategóriába tartoznak.


Mire ügyeljünk szerelt válaszfalak építésénél?

 • Ha elmarad a padlóra és a födémre rögzítendő vízszintes tartóprofilok aljára az öntapadó hangszigetelő szivacs csík felragasztása, akkor a komplett szerkezet léghang-gátlási értéke nem fogja elérni a tervezett szintet. 
 • Javasolt a teljes bordaköz kitöltése - nemcsak szélességileg, hanem vastagságilag is - URSA ásványgyapot hangelnyelő anyaggal, ez ugyanis növeli a kész fal akusztikai léghang-gátlási képességét. 
 • Tekercses anyagok használata előnyösebb, mert így a belmagasságot tekintve nem lesznek hossztoldások: a padlótól a mennyezetig egy összefüggő rétegként kerül beépítésre a szigetelőanyag (a toldásoknál fennállhat a veszélye a hanghidak kialakulásának). 
 • Érdemes a gipszkarton lapok tartószerkezetre történő felcsavarozását a rendszergyártók alkalmazástechnikáját követve készíteni, mert a túl sűrű csavarozás lerontja a kész szerkezet léghang-gátlását (pontonkénti hanghidak). 
 • Az épületgépészeti vezetékek ne érintkezzenek közvetlenül a gipszkarton burkolattal, hanem a hangelnyelő anyagba beágyazva kerüljenek elhelyezésre. Példának okáért a vízvezetékben fellépő nyomásingadozások következtében kellemetlen zajok szűrődhetnek a lakótérbe. 
 • Az elektromos dobozok (konnektorok, kapcsolók) ne essenek egy tengelyvonalba, úgy kerüljenek elhelyezésre, hogy köztük min. 50 cm elhúzás legyen.
Varga Tamás
Alkalmazástechnológus
URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lejtésképzés, vízelvezetés lapostetőn

MESTER+A tetőfelújítások nem csupán a meglevő vízszigetelés felújítását és cseréjét, hanem a lejtések biztonságos megoldását is igénylik a megnövekedett hőszigetelés igényének való megfelelés...


Mivel szigeteljünk a tetőtérben? (2. rész)

Az októberi számban megjelent cikkünk folytatása.