Kerti gépek akkumulátorral

Úgy tűnik, a szerszámgépgyártók - bele értve a kerti szerszámgépek gyártóit is - az akkumulátoros gépekben látják a fejlődés új irányát. Köszönhető ez nagyrészt a Li ion és Lítium polimer akkumulátorok előretörésének.

Az Lítium akkumulátorok előnyeiről (és kevés hátrányukról) februári lapszámunkban írtunk, általánosságban. Ezek az akkumulátor típusok kisebb méretekben és kapacitásokban - elsősorban a mobiltelefonoknál - gyakorlatilag egyeduralkodóvá váltak. A szerszámgépek területén még mindig jelen vannak a NiCd akkuk, bár "napjaik meg vannak számlálva". Legfőbb érv mellettük ma már szinte kizárólag az ár, s mint tudjuk; amikor valaminek a tömeggyártása beindul - jelen esetben a Lítiumos akkumulátoroké -, akkor az ára is hamar versenyképessé válik.
Mindezeknek köszönhető, hogy mára olyan területeken is megjelennek az akkus gépek, ahol ezt korábban elképzelhetetlennek gondoltuk. Az előnyök nyilvánvalóak. Ugyanúgy, mint a benzinmotoros gépeknél elfelejthetjük a kábellel való bajlódást, egyes esetekben a kábel elvágásának veszélyét. Munka közben korlátlan szabadságot élvezhetünk. Ugyanakkor megmarad az elektromos motor számtalan előnye: Nem kell üzemanyagról gondoskodnunk, nincs szükség lényegében semmiféle karbantartásra, nincsenek beindítási problémák, és akkus gépünk összehasonlíthatatlanul csendesebb, mint egy motoros változat. Természetesen a kipufogó gázokat sem kell beszívnunk.
Hátrányként kell elfogadnunk, hogy az akkus gépek teljesítménye még általában nem éri el a motorosokét, bár megjegyezzük, hogy nem is ugyanabban a kategóriában futnak. Egy 56 cm vágószélességű, önjáró benzinmotoros fűnyírót, vagy egy fűnyíró traktort nem kell összehasonlítani egy 37 cm-es fűnyíróval, mert a felhasználási területük is teljesen eltérő. Az alábbiakban néhány élő példát mutatunk be olvasóinknak az akkumulátoros kerti gépek választékából.
E fejlesztések egyik éllovasa kétségtelenül a Bosch. Először a kisebb teljesítmény-igényű kerti gépeknek az akkus változatait dobták piacra, ilyen az ART 26 Accutrim szegélynyíró, amit a markolatrészen elhelyezett 18 V-os, 5 Ah-ás akkumulátor táplál (Ez talán nem is olyan kicsi teljesítmény?) Természetesen gyorstöltő is tartozik hozzá, hogy minél folyamatosabb üzemeltetésre legyen képes. Fűszegélynyíró és sövényformáló akkus gép az Isio, mellyel előző lapszámunkban találkozhattak olvasóink. A könnyű kis szerkezet kései a funkciónak megfelelően cserélhetők. Gyakorlatban is kipróbáltuk; valóban nagyon könnyű dolgozni vele. Különösen egy domboldali sziklakert rendezgetésében mutatta meg előnyeit, ahol még hajolni is alig kellett vele. Más körülmények között - a hajolgatás elkerülésére - hosszabbító rudat is lehet rá szerelni.
A sövénynyírót már nem sorolnánk a kisebb teljesítményű gépek közé, de az akkus változat itt is megjelent. Egy 41 és egy 52 cm késhosszúságú sövénynyíró jelenti e pillanatban a Bosch választékát, mindkettőt 14,4 V-os akkumulátor táplálja. Két akkumulátorral, 110 perc használati idő alatt akár 50 m hosszú sövényt is levághatunk vele újratöltés nélkül. Ha belegondolunk, egyhuzamban nem is nagyon vagyunk képesek hosszabb ideig dolgozni. Ha mégis, a készülékhez kapott gyorstöltővel az éppen nem használt akkumulátor hamar feltölthető.
A jelenlegi Bosch akkus "csúcsgép" talán a Rotak két Lítium akkus változata. A 37 és 43 cm vágószélességű gépekről márciusi lapszámunkban részletesen írtunk. Valószínűleg bármelyik kiskert tulajdonos szívesen fogadna egy ilyen fűnyírót, hiszen a 36 V-os akkumulátorok segítségével ezeknél a teljesítménnyel sem lehet gond. Százezer forint feletti áruk azonban kissé mellbevágó.
A Gardena kerti szerszámgép választékában is megjelentek az akkus gépváltozatok. A 380 AC akkus fűnyírót viszont érdekes módon nem Lítiumos, hanem ólom akkumulátor táplálja. Ennek is megvan az előnye; az erős gép 30 cm-es vágószélességel akár 300 m2 gyepet is képes levágni egy töltéssel. Az Accu 80-as bokornyírót viszont már Li ion akku táplálja. Formára nyíráshoz, fiatal hajtások visszavágásához, bokrok és sövények formázásához alkalmas leginkább az elforgatható forgórész.
A fűszegélynyírók kategóriájában is van jelöltje a Gardenának. A könnyű, kézre álló szerkezet vágási szélessége 230 mm. A Li ion akku egyhuzamban 30 percig képes táplálni a gépet, ez alatt akár 800 m hosszon vághatjuk le a gyep szegélyét.
Kissé más kategóriában futnak a Makita akkus kerti gépei. A 12 V-os, 2 Ah-ás akkuról hajtott láncfűrész kiváló segítség lehet a gyümölcsösben, a kerti munkák során, sőt akár egy erdőgazdaságban is. Egy akkutöltéssel kb. 35 vágást lehet elvégezni vele kb. 5,5 cm átmérőjű anyagban, ami nem kevés, de nem is túlságosan sok. A százezer feletti ár azonban mindenképpen professzionális.
Még inkább vonatkozik ez a Makita akkus metszőollójára. 24 V-os, 3 Ah-ás akkujával ez is egy csúcskészülék. A 2,5 kg-os akku itt külön egység, hogy maga az olló mindössze 1 kg súlyú lehessen. Akár 30 mm átmérőjű ágat is képes átvágni, és nem kevesebb, mint 10 ezer vágásra is képes. Egyértelműen profi szerszámról van itt szó, aminek egy szőlészetben, vagy gyümölcsösben lehet igazán kihasználni a termelékenységét. A kiskert tulajdonosok igényét (és pénztárcáját) azonban messze túlhaladja.
Nem kifejezetten kerti szerszámgép a Hitachi akkus orrfűrésze, de ez a szerszámgép típus kiválóan alkalmazható ágvágásra is. Két változatban is árulják; egy 18 V-os és egy 24 V-os - természetesen Litium ionos - akkuval.
Végül "körsétánk" végén meg kell említenünk az ólomakkumulátorral működő fűnyíró robotokat. Ezek az előre programozható gépek a fűnyírás minden gondját leveszik a kiskert tulajdonos válláról, akkor és annyiszor nyírják le a gyepet, ahányszor csak megparancsoljuk nekik. Még az akku töltéséről sem nekünk kell gondoskodnunk, erre napelemek szolgálnak. Csendesek, nagyon szépen dolgoznak, akár nagyobb sík területet is képesek karbantartani a robotfűnyírók, a kényelemért azonban borsos árat - több százezer forintot - kell fizetnünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos kerékpárok

Még a megszokott kerékpárunktól sem kell megválni, mert ez is átalakítható az akkus átalakító készletek valamelyikével elektromosan rásegítő hajtásúvá. Nem vész el a kerékpározás élvezete, mivel...


Bányából akkumulátor

A gravitációs akkumulátor koncepciója ötvözi a lítiumion-akkumulátorok és szivattyús víztároló rendszerek előnyeit.