Aszalás

2014-08-25 12:02:55 | Módosítva: 2014-08-25 12:07:49

Az aszalás (szárítás, dehidratálás) a legősibb és talán a legegyszerűbb módja a gyümölcsök, zöldségek, fűszer- és gyógynövények tartósításának. Jó érzés a kamrában tudni a nyár kincseit: lekvár, ivólé, befőtt vagy akár fagyasztott formában. Az aszalás a tartósítás egyik legrégebbi módja. Szinte bármelyik gyümölcsöt – almát, körtét, cseresznyét, meggyet, szilvát, sárgabarackot aszalhatunk, de szóba jöhet bazsalikom, citromfű, paradicsom és bodzabogyó is.


Gyümölcsraktár a polcon

Több évezredes módszerről van szó, az ősi Egyiptomban, Kínában és Görögországban is tartósítottak szárítással. Szerencsére átöröklődött és napjainkban újra egyre népszerűbb az aszalás. A táplálkozástudomány szerint az aszalás a legtermészetesebb tartósítási eljárás, az ily módon eltárolt zöldségek, gyümölcsök nagy tápértékkel bírnak, igazán értékes élelmiszernek számítanak. A tartósítószer és segédanyagok nélkül készített aszalmányok egész ősszel és télen jó szolgálatot tesznek. Hasznosak magas vitamin-, és ásványanyag tartalmuk miatt, segítenek az egészségünk megőrzésében és változatosságuk, finom ízük miatt jól hasznosulnak a konyhában is. Nemcsak sütemények, müzlik, gyümölcsteák alkotórészei lehetnek, hanem ízletesek köretként, töltelékként, húsok mellett, vagy gyümölcssalátákban, levesekben.A saját kertünkben termett és a vadon gyűjtött terméseket egyaránt aszalhatjuk. Régi leírásokban számos érdekességet olvashatunk: az egyes gyümölcsöknek és zöldségeknek különleges varázserőt tulajdonítottak, úgy vélték, ha elfogyasztják ezeket, a különleges erők beléjük is átszállnak. Az alma az ellenállhatatlanság, a cseresznye a termékenység, az egres a boszorkányok elűzésének szimbóluma volt.


Vitamin és rosttartalom megőrzése

Az aszalmányok, rendkívül sokoldalú felhasználási lehetőségük miatt, nagy erőtartalékot jelentenek a hideg téli hónapokban. Magas szőlőcukortartalmuk a szervezet számára könnyen és gyorsan hasznosítható energiaforrást jelent. Rosttartalmuk miatt alkalmasak emésztésünk karbantartására. Ez különösen fontos, hiszen a mai világban sokan szenvednek krónikus székrekedésben. Az aszalmányok előnye sok szintetikus hashajtóval szemben, hogy a dehidratáció során a szervezetből kiürülő kálium szinte azonnal visszapótlódik. Kálium szinte az összes gyümölcsben megtalálható. Felelős a vízháztartásért, a szívműködésért, az idegi ingerátvitelért. Hiánya lassú sebgyógyuláshoz, fejfájáshoz, izomgyengeséghez, renyhe székletürítéshez vezet. A vas az oxigénfelvétel, szállítás, raktározás felelőse, különösen nőknél fontos a rendszeres pótlás, hiszen a menstruációk miatt ők erősen hajlamosak a vashiányra.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Aszalás

Az aszalt élelmiszerek egészségesek, semmilyen tartósítószer nem kell ehhez a tartósításhoz. Ha szakszerűen tároljuk, akkor hosszú ideig, akár 1 évig is elállnak, ráadásul nincs további tárolási...


Fűszernövények „tartósítása”

A gyógynövények hatóanyagainak egyik kivonatolási lehetősége a tinktúra, ahol az alkoholt, mint oldószert használják fel. Ehhez hasonló elven működik, ám a végeredmény mégis teljesen más, amikor...