Új megoldások a tetőtérben

2020-07-24 08:14:43 | Módosítva: 2020-07-24 08:21:46

A megfelelő tetőtéri ablak kiválasztása összetett feladat. Meg kell felelni a folyamatosan változó követelményeknek, alkalmazkodni kell az adott helyiség, épületrész lehetőségihez, és ezek alapján kell megtalálni az igényeinknek leginkább megfelelő megoldást. A szakszerű beépítésről sem szabad megfeledkezni. Gondoskodni kell arról, hogy a tetőszerkezet a beépítés után teljes mértékben el tudja látni a funkcióját, ne sérüljön a védelmi pajzs az ablakok környezetében sem. A Fakro rendkívül széles kínálata és beépítési rendszere bármilyen helyzetre optimális megoldást nyújt, különböző nyitásmódok, alapanyagok, üvegezések, felületkezelések és kiegészítők közül lehet választani.


Változó követelmények

Manapság az egyik legfontosabb szempont az energiahaté­konyság. A kínálat egyre bővül, ugyanakkor a szigorodó energetikai követelmények behatárolják a lehetőségeket. A tavalyi évtől új építés és nagymértékű felújítás esetén már csak az Uablak=1,25 W/m2K követelménynek megdelelő tetőtéri ablakok jöhetnek szóba. 2021-től már csak akkor kaphat egy épület használatbavételi engedélyt, ha megfelel a „közel nulla energiaigény” követelményeinek. Erre már a folyamatban lévő kivitelezés, tervezés során figyelni kell, az egyes termékekre vonatkozó követelmények azonban nem változnak.

Kismértékű felújítás esetén a Fakro FTS-V U2 (Uablak=1,3 W/m2K) típusa könnyen tisztítható, 180°-ban átfordítható szárnnyal, tartós, rétegragasztott és véglegesen felületkezelt faszerkezettel, hőszigetelő üvegezéssel, tokszellőzővel, 10 év teljes körű garanciával a legjobb ár-érték arányú választás.

Az új követelményeknek megfelelő, háromrétegű üvegezéssel, Uablak=1,1 W/m2K hőszigetelő értékékkel rendelkező Fakro FTP-V U4 típus kedvező árához képest meglepően magas felszereltségű. A topSafe rendszer megnöveli a felhasználók biztonságát, a thermoPro fejlesztések energia-megtakarítást eredményeznek, a V40P automata tokszellőző egyenletesen biztosítja a friss levegő beáramlását az ablak zárt állapotában is.

Egyre gyakoribbak a passzívházas tetőtérbeépítések, ahol a tetőtéri ablakoknak is meg kell felelni a passzívházas követelményeknek. A Fakro egyik csúcsmodellje, az FTT U8 típus rendelkezik passzívház minősítéssel. A kimagasló Uablak=0,58 W/m2K értéket a négyrétegű, háromkamrás üvegezésnek, a megvastagított szárnyszerkezetnek, a többpontos, reteszes záródásnak és az extra tömítéseknek köszönheti.

A burkolókeret biztosítja a vízzárást a tetőtéri ablak és a tetőfedő anyag között. Sokan nem tudják, hogy a burkolókeret is hozzájárulhat a hatékonyabb hőszigeteléshez. A Fakro EHV-AT Thermo burkolókerete akár 10%-kal is javíthatja a teljes, beépített szerkezet hőszigetelését.

A hővédelem szempontjából a külső árnyékolók jóval hatékonyabbak, mint a belső árnyékolók, hiszen még azelőtt visszaverik a napsugarakat, hogy az üveg átmelegedne.

A Fakro AMZ NewLine új típusú, modern kialakítású külső hővédő rolója úgy véd a hő ellen, hogy a fény nagy részét beengedi, és a kilátást sem korlátozza nagymértékben.


AMZ külső hővédő roló


EHV-AT Thermo hőszigetelő burkolókeret


FTT U8 passzívházas tetőtéri ablak


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ablakcsere mellett

A régi ablakok már nem felelnek meg a kor követelményeinek.Az otthonfelújítási program kapcsán leggyakrabban a nyílászárók cseréje kerül napirendre. Talán nem is gondolnánk, de otthonaink nagy...


Biztonságos szárnyak alatt

A biztonság az ember egyik alapvető szükséglete. Biztonságban akarjuk tudni magunkat az utcán, utazás közben vagy a munkánk során. De leginkább otthonunkban ügyelünk a biztonságra. Senki sem...