URSA Lignin szigeteléssel a tudatosság ösvényén

2024-04-15 09:48:17 | Módosítva: 2024-04-26 12:20:26

Aki látott már üveggyapot gyártást, első ránézésre kicsit a vattacukorhoz hasonlítónak látja a szálasanyag halmazt, amelyet az üveghulladék (és egyéb természetes nyersanyagok) megolvasztásával, majd az olvadékból egy speciális centrifuga segítségével finom üvegszálak húzásával nyerünk. A közkedvelt édességhez képest azonban van egyetlen jelentős gyártástechnológiai különbség: az üveggyapot esetében ragasztóanyagra van szükség az eredendően törékeny üvegszálak stabilizálásához. Fontos célkitűzés a környezet egészséges körforgásának fenntartása érdekében, hogy ez a kötőanyag a lehető legtermészetesebb nyersanyagból készüljön, és ennek érdekében folyamatosan munkálkodni kell a legkorszerűbb megoldások kidolgozásán.


Természetes polimer

A lignin megújuló forrásból származó növényi, azaz természetes alapú polimer nyersanyag. Ez a polimer tartalom ad stabilitást a növényi szálaknak, szilárdan összetartja őket. A lignint nyugodtan nevezhetjük a természet egyik igazi csodájának: víztaszító, ellenáll az UV sugárzásnak, de a baktériumoknak és gombáknak is. Ismerhetjük a papíripar melléktermékeként, és lignin-alapú gyanta is készíthető belőle. A legfontosabb a lignin alapanyaggal kapcsolatban, hogy ökológiai lábnyomunk növelése nélkül nyerhető ki belőle nagy mennyiség.

Az URSA tudatos gyártó

Múlt tavasszal ismerhette meg a magyar piac az URSA vállalat új fejlesztését, a lignin kötőanyaggal készült szálas ásványgyapot szigetelőanyagok két előfutárát, az URSA SF 34 LIGNIN és URSA SF 32 LIGNIN termékeket. A szakma elismerése a gyárat újabb termékfejlesztésekre buzdította: másodikként a korábban is nagy népszerűségnek örvendő URSA DF 35 GOLD tekercses ásványgyapot kapott lignin tartalmú kötőanyagot, következőként pedig egyik legnépszerűbb termékünket, az URSA DF 39-et „ligninesítettük”!


A lignin, a szálak összetartására alkalmazott természetes növényi polimer nyersanyag, az ez idáig is kiváló műszaki tulajdonságokkal bíró üveggyapot szálasanyagokat még magasabb minőségi szintre emelte. A késztermékek puha tapintásúak és nincs kiporzásuk! Még stabilabbak, szilárdabbak, és még jobban ellenállnak a természetes kártevőknek (baktériumok, gombák), víznek, UV sugárzásnak, mint korábbi verzióik.

Egy otthon akkor igazán lakályos, ha falai között egészséges beltéri levegőt biztosítunk – az pedig csak természetes anyagokkal érhető el. Már csak ennek okán is verhetetlen előnyökkel rendelkeznek az URSA lignines termékei, hiszen ez a ragasztóanyag cseppet sem mű, tehát nincs egészségtelen kibocsátása. Ez első körben az installációs szakaszban fontos: a kivitelező szakemberek örömmel dolgoznak vele. A háztulajdonosok számára pedig, beépítésével azon felül, hogy klíma és akusztikai szempontból komfortos helyiségeket nyerünk, még az egészségbarát belső terek biztosítása is garantált.

Tetőterek a fókuszban

Nem mindenki építi be a tetőteret, de azt fontos tudni, hogy vagy a ferde tető, vagy a padlásfödém szigeteléséről gondoskodni kell! Ennek egyik fő oka komfortérzetünk növelése, a másik azonban az, hogy az épületek felújításával viszonylag kis beruházással akár 60%-kal is lehet csökkenteni az adott épület energiafogyasztását. Ha nem gátoljuk meg, akkor a szigeteletlen házak tetején és a falakon át észrevétlenül távozik a drága hő, és ezzel elvész a drága pénzen megtermelt, fűtésre vagy hűtésre fordított energia jó része.

A szigetelőanyagoknál a hővezetési tényező és a szigetelési vastagság a legfontosabb tényezők. A hazai építőipari szabályozások kötelezően előírják a felújításoknál és hozzáépítéseknél vagy új építéseknél a hűlő épületszerkezetek hőátbocsátási képességét (max. U=0,17 W/m2K). Tehát energiatakarékosnak számít a tető vagy födémszerkezet már akkor is, amennyiben az U-érték nem megy a 0,17 W/m2K hőátbocsátási képesség fölé, de a hosszú távú célokat illetően, ideálisan inkább a passzív házakat jelölő 0,15 W/m2K felé próbálunk lavírozni lassan, de biztosan.

Mára már a beruházók is megértik, hogy ezek saját érdekükben hozott szabályok, amik elutasítják a „minimál megoldásokat”, és az építőipari szakemberek is dinamikusan a korszerű és energiahatékony irány felé terelgetik az épületek tulajdonosait saját érdekükben, egyre erősebb kézzel.

A szerkezet optimális hőszigetelő képességének eléréséhez a hővezetési tényező ismeretében meghatározott szigetelési vastagság beépített tetőterek magastetőjébe minimum 25 cm, amely többnyire két rétegben elhelyezett (10+15 cm) szigetelést jelent. Az épület fűtési-hűtési költségeinek minimalizálása érdekében ferde tetőkbe mindenképpen ajánlatos a 0,032-0,035 W/mK hővezető képességű anyagok felé orientálódni, de természetesen kiváló hatásfok érhető el az ennél valamivel magasabb deklarált lambdájú ásványgyapotokkal is – amennyiben azok megfelelő vastagságban kerülnek beépítésre. Érdemes megjegyezni, hogy rozsdamentes „Z” alakú huzalozással csak a 0,037 vagy nagyobb hővezetési tényezőjű terméket kell ellátni, mert a többi termék – mint például az URSA DF 35 GOLD LIGNIN, az URSA SF 34 LIGNIN vagy az URSA SF 32 LIGNIN – „öntartó”. Ez nagyban egyszerűsíti és meggyorsítja a beépítést amellett, hogy kivitelezői munkadíj költség is megtakarítható vele!

Legyen zárófödém a padlásfödém!

A kifűtött padlástér csak az áttelelni kívánó rovaroknak kedvez, a pénztárcánknak semmiképp… Ha a padlásteret nem szeretnénk „fűteni”, akkor padlásfödém tekintetében „zárófödémben” kell gondolkodjunk. Miért zárófödém? Mert megfelelő szigetelőanyagok vízszintes padlásfödémre helyezésével elzárjuk a kiszökő hő útját. A zárófödém szigetelése egyébként nem ördöngösség, semmiféle különleges szaktudást nem igényel, így akár a munkadíj is megtakarítható a szigetelési folyamat során. Költségét tekintve pedig elvileg 400-500 ezer forint körüli összegből már kihozható.


Átlagos családi háznál nagyjából 100 négyzetméternyi padlásfödém szigetelésével kell számolni. Legegyszerűbb megoldásként, azaz nem járható padlásfödémre, a legmagasabb hővezetési tényezőjű szálas ásványgyapot szigetelőanyagból 30 cm vastagság leterítése elégséges – alacsonyabb lambdájú anyagból pedig ennél kevesebb is bőven elég. Költséghatékonysági szempontból is tökéletes megoldást nyújt minderre az URSA Lignin termékcsoport két új tagja, az URSA DF 35 GOLD LIGNIN, valamint az URSA DF 39 LIGNIN.


Járható padlásfödémben is érdemes gondolkodni, mert úgy terhelhető, raktározás céljára is alkalmas felület alakítható ki. Ilyen szilárdabb burkolatos megoldás az URSA XPS-bakkal kombinált rétegrendű szigetelő rendszerének alkalmazásával hozható létre. Ennek a komplex szigetelési megoldásnak a lényege abban rejlik, hogy extrudált polisztirol hőszigetelő bakok szerkezetbe való beépítésével – a faszerkezet előnytelen tulajdonságait kiküszöbölve – minimálisra csökkentjük a tartószerkezet vonalmenti hőveszteségét.

A födémszerkezet felső síkjára készített XPS teherhordó vázszerkezetet nem-térfogatnövekedő ragasztóhabbal rögzítve, azokra léceket szerelve készülnek a hőszigetelést befogadó közök, melyekre elengedhetetlen a megfelelő párazáró fóliák leterítése is. Az így felépített szerkezet fogadja majd a szegezett vagy csavarozott járható deszkaborítást is, amely alá javasolt egy réteg páraáteresztő tetőfóliát is leteríteni, hogy megvédje a gyapotot a téli áramló hideg levegőtől, és a por elleni védelem szerepét is betöltse. 

Kiemelendő, hogy amennyiben egy ház korszerű – és ezen a jelzőn nagy a hangsúly! – szigeteléssel van ellátva, nemcsak a fűtésszezonban tudnak majd számottevően alacsonyabb költségekkel számolni a lakók, hanem az épület állagvédelmi romlásának és penészesedésének megakadályozása érdekében is előrelépés történt. Ez a tény is általában sokat nyom a latban a tervezett beruházások latolgatásánál.

Mindegyik lignin tartalmú URSA szigetelőanyag kiváló hő- és hangszigetelő, valamint méret- és formatartó képességén felül – a lignin tartalmú kötőanyagnak köszönhetően is – kiporzásmentes, puha és környezetszennyezés nélkül lebomlik. Valóban a modern kor szigetelőanyaga: a legtudatosabb választás.

A termékről bővebb információ ITT és ITT!


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.huTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Álmodjunk zöldet!

Komfortot biztosít a lakóknak kényelmi és egészségi szempontból. A jelenleg ismert „zöldség” netovábbja pedig a „hosszú távon fenntartható” épület, amelynél minden zöld kritérium teljesül, azaz...


Hangszigetelés a lakáson belül

A környezeti ártalmak között a különféle zajok okozta terhelések egyre nagyobb fontosságot kapnak. Míg az épületek hőszigetelési előírásai fokozottan szigorodnak, addig az érvényes hangszigetelési...