Plasti Dip - A folyékony gumi

2010-08-22 10:25:43 | Módosítva: 2010-08-22 10:37:29

Mindennapi életünk során - előbb vagy utóbb - de biztosan találkozunk olyan tennivalóval, melynek során javítani, festeni, felületkezelni, szigetelő szalagozni, tömíteni vagy vízhatlanítani kell valamit. Ezekhez a műveletekhez eddig többféle anyagra és kellékre volt szükségünk, akkor is meg kellett vennünk ezeket, ha mindegyikből csak egy kis mennyiség kellett volna. Mostantól létezik egy sokkal egyszerűbb és gazdaságosabb megoldás: a folyékony gumi.

Talán sokaknak az újdonság erejével hat, hogy egy gumi lehet akár folyékony is, hiszen eddig főként az jutott róla eszünkbe, hogy egy rugalmas, de szilárd anyag. Pedig valójában a folyósított gumi már több évtizede létezik, és a világ tucatnyi országában elérhető. Nézzük meg, hogy mi is ez az univerzális termék, melynek neve: Plasti Dip.

Az ötlet Amerikából származik, valamikor a 70-es évek elejéről, amikor kísérletet tettek arra, hogy az ipari gumi- és műanyag bevonatokat otthon is könnyen elkészíthetővé tegyék. A termék hamar népszerűvé vált, és létrejött a folyósított halmazállapotú, multifunkciós gumi, ami levegővel érintkezve szilárdul meg, majd egy kiváló védelmet és szigetelést biztosító gumibevonattá alakul. Így került a lakosság kezébe egy olyan technológia, ami korábban csak ipari körülmények között volt létrehozható és alkalmazható.

A folyékony gumi gyakorlatilag bármire használható, ami eszünkbe jut, az alkalmazásnak legfeljebb a fantázia szab határt. Különösebb előkezelést nem igényel, gyorsan felvihető a legtöbb ismert anyagra, megtapad fémen, fán, üvegen, betonon, vásznakon, kövön, gumin, köteleken vagy műanyagokon. Felhordása egyszerű, szórható a palackos kiszerelésből (Plasti Dip Spray), a festékekhez hasonlatosan kenhető ecsettel, vagy a tárgyakat, kezelendő darabokat közvetlenül bele is márthatjuk. Az így kialakított réteg száradás közben a kezelt felületre tapad, és egy elektromosan is szigetelő, impregnáló, tömítő védőréteget képez.

A bevonat jó tapadást biztosít, csúszásgátló, korróziótól és szennyeződéstől védelmező valamint kopásálló és tompító hatású. A Plasti Dip bevonat tartósan rugalmas marad, ellenáll időjárási viszontagságoknak, nap- és UV sugárzásnak, sóknak, savaknak, lúgos anyagoknak és a legtöbb háztartási vegyszernek.
Száradás után teljesen szagtalan, és szükség esetén - ha úgy hozná a sors, hogy hozzá kell férni egy már kezelt területhez - egyben, maradéktalanul eltávolítható, majd újra elkészíthető akár ugyanazon a helyen is ahonnan eltávolítottuk. A felületeket az anyag nem marja meg, eltávolítása után semmilyen nyomot vagy ragacsos maradékot nem hagy hátra. Ezáltal nagyon jó alternatíva lehet kábeljavításra, elektromos panelek, részegységek védelmére, szigetelésére, de használhatjuk úgy is, mint egy festékeket - felújításra, színezésre vagy a külcsín szebbé tételére.
Amennyiben különlegesen erős és tartós bevonatra lenne szükség, vagy egy olyan felületünk van, ami nem túlzottan "festékbarát", a Plasti Dip Primer alkalmazásával 400%-al javíthatunk a feltapadás erősségén. Ennek az alapozónak a használatával az élettartam és a bevonat terhelhetősége tovább növelhető, így még jobban kiszélesítve a felhasználási terület határait.

A termékcsaládban létezik egy speciális változat, melynek a neve; Liquid Tape. Ez a módosított Plasti Dip termék kiemelt szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, 1 mm rétegvastagságban akár 57.000 V-ig szigetelést biztosít elektromos áthúzás vagy áramütés ellen. Ezáltal akár ipari áramerősség esetén is biztonsággal használható, és nem utolsó sorban komoly költségeket takaríthatunk meg, ha így óvunk vagy javítunk meg egy drágább alkatrészt vagy kábelezést.
A Plasti Dip termékek fentebb felsorolt tulajdonságaikat -34 és +93 °C fok között őrzik meg, soha nem száradnak ki, nem repedeznek meg, és a bevonat tartósan rugalmas, valamint színtartó marad. Főbb alkalmazhatósági területe az otthoni, hobbi célú felhasználás, nagyszerű választás kertben vagy ház körüli munkákhoz, de ipari körülmények közötti felhasználás esetén is tökéletesen helytáll.
Kiváló minőségét több minőségellenőrző intézmény és a gyakorlat is igazolta. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy minden nagyobb országban kapható vagy rendelhető. A teljes termékpaletta és színválaszték már itthon is könnyen elérhetővé vált a hazai forgalmazó által, és akár otthon ülve, az Interneten keresztül is megrendelhető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal

Az energetikai követelmények fokozatos szigorodása és az épületek üzemeltetési költségeinek csökkentésére irányuló törekvések miatt egyre jobban terjednek a homlokzatok úgynevezett kontakt...


Tetőtér-beépítés és hőszigetelés

Tetőtér-beépítések esetében a hőszigetelés választásakor nem annak a hővezetési tényezője a legfontosabb paramétere, hanem, hogy a teljesítményjellemzőit és egyéb műszaki tulajdonságait...