Előnyök és hátrányok

Garázskapu típusok

Új lakóépületeknél már magától értetődik, hogy az a garázst is magában foglalja, a régebbi épületeknél pedig – ha erre mód van – akkor a tulajdonosok külön, vagy a házhoz hozzá építve alakítanak ki gépkocsi tárolókat. A már meglevő garázsoknál az elavult kapuk cseréje is egyre aktuálisabbá válik, és mindegyik esetben felmerül a kérdés, hogy milyen garázskapu kerüljön beépítésre. A lehetőségek ugyanis gyártmányok tekintetében elég bőségesek, ám valójában három rendszer között választhatunk.

A legrégebbi megoldásúak egyike a billenőkapu, amely egyben a legolcsóbb is, ám még a korszerű mai változatoknak is van néhány nem túl előnyös jellegzetessége. Először is, hogy működésekor az ajtónyílásból kisebb-nagyobb felülete kilendül. Ez közvetlenül az utcára nyíló garázsoknál, vagy szűk beálló helyeken kellemetlen helyzeteket teremthet. A másik sajátossága a billenő kapunak, hogy a födém alatt megfelelő hely szükséges a számára, továbbá, hogy nem hőszigetelt. Ez abból adódik, hogy a könnyű mozgatás érdekében a kapu keretszerkezetét többnyire csak egy vékony lemezburkolat fedi. Ezt utólag csak könnyű hőszigetelő anyaggal lehet javítani, különben megszűnik a kapulap kiegyensúlyozottsága, és könnyű kézi mozgatása.
Automatizálását utólag is könnyen meg lehet oldani, de minden billenő garázskaput csak lassú indítású meghajtással érdemes automatizálni. Általában olyan garázsokban célszerű alkalmazni, amelyek nem fűtöttek, vagy a hőveszteség nem okoz különösebb problémát. Készen, adott méretekben is beszerezhetők, illetve méretre gyártathatók.
A redőnykapu az előbbi hátrányok közül a kilendülő ajtólap és annak a födém alatti helyigényét korrigálja. Előnye hogy a közvetlenül a kapunyílás mögé szerelhető, s lamellái redőnyszerűen felcsévélhetők. Viszont csak automatizálva használhatók, mivel könnyű működtetésük csak motorral oldható meg. Ma már egyre ritkábban használt garázskapu fajta, amelyet felváltottak a sokkal korszerűbb szekcionált megoldású kapuk.
Jelenleg a szekcionált garázskapuk a legkedveltebbek, amit előnyös tulajdonságaik indokolnak. Szilárdak, jó a hőszigetelésük, s akár még egy kézzel is könnyen mozgathatók. Ezt torziós rugóval megoldott súlykiegyenlítésük és a csuklópántokkal egymáshoz kapcsolt lamelláik görgős megvezetése biztosítja. Mivel a kapunyílás mögött kerülnek felszerelésre, a huzatmenteséget a lamellákra simuló gumiszegélyek biztosítják, míg a kaput alkotó elemek jó hőszigetelését az acéllemezek közötti 42 mm vastag CFC mentes polietilén szigetelő réteg garantálja.
Ez a kialakítás számos formai tagolásra is módot ad, így a vízszintes tagolásúakon kívül számos kazettás felületű kapu között lehet válogatni, amelyeket ablakokkal, vagy akár a garázsajtóba beépített ajtóval is ki lehet egészíteni. Szín és méretválasztékuk bőséges (fehér, aranytölgy vagy bármilyen RAL színre festhetők). A garázskapu húzó motorokat a legkülönfélébb igényekhez igazodva lehet megválasztani, fix- vagy ugrókódos távvezérléssel, illetve láncos vagy bordásszíjas meghajtású sínnel. Magasabb árukat kellően ellensúlyozzák a fent említett előnyös tulajdonságaik.
A jó döntéshez természetesen feltétlenül ajánlatos kikérni a kaputechnikában nagy gyakorlattal rendelkező szakcég Kling Kft. szakembereinek a tanácsait is, hogy biztosan jól válasszunk.

Kling Kft.
1106 Budapest, Gránátos utca 6.
Telefon: 433-1666
Fax: 262-2808

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: garázskapu, garázs, kling

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tolókapu és szárnyaskapu automatikák

A Vasveret Kft. kiváló minőségű kapuautomatizálási termékeket forgalmaz. Termékkínálatuk olyan gyártók magas minőségű, megbízható és tartós működésű termékeiből áll, melyek szinte minden...


Ajtófékek, ajtóbehúzók

Sűrűn használt ajtók kulturált nyitásához-zárásához elengedhetetlen a megfelelő ajtóbehúzó. Bár ezek ránézésre nagyon hasonlítanak egymásra, rengeteg változat található a Kling kínálatában,...