Önterülő kiegyenlítőanyagok

Szinte közhelyként emlegetjük: "mindennek az alapja a fontos", vagy "biztos alap nélkül nem lehet építkezni". Természetesen így van ez a burkolatok ragasztásánál is. A jó minőségű burkolási munka elkészítésének - legyen ez akár hideg- vagy melegburkolat - az alap követelménye a megfelelő minőségű hordozó aljzat. Amennyiben a ragasztásra előkészített felület nem sík, nincs vízszintben, esetleg nem függőleges, vagy a csatlakozó helyiségek szintjéhez viszonyítva eltérés mutatkozik, a rákerülő burkolat esztétikai megjelenése sem lesz tökéletes. Ezért mielőtt elkezdenénk a különböző típusú burkolatok ragasztását, minden esetben ellenőrizni kell az aljzat síkbeli helyzetét, az ettől való eltérést, és ha szükséges korrigálni kell ezeket. Ezt legkönnyebben különböző típusú kiegyenlítő anyagokkal tehetjük meg. Legyen szó burkolólap ragasztásról, parketta, PVC, szőnyeg burkolatfektetésről, szinte minden esetben használnunk kell ezeket. A padlók kiegyenlítésére talán az egyik leginkább elterjedt mód az önterülő anyagok használata, melyeket akár házilagosan is rendkívül egyszerű alkalmazni. Valószínűleg a viszonylag egyszerű technológia és a gyors munkavégzés tette ennyire népszerűvé ezeket a termékeket.

Mire ügyeljünk a kiegyenlítők használatakor?

Bár a felhasználásuk egyszerű, mégis néhány technológiai lépést be kell tartani e termékek használatakor. Valójában por alakú anyagokat kell vízzel összekeverni, ezért a keverővíz mennyiségére fokozottan ügyelni kell. Hiszen a túl sok víz késlelteti az anyag megkötését, és a megszilárdult kiegyenlítő mechanikai tulajdonságait is nagymértékben leronthatja. Ezért a zsákon feltüntetett mennyiséget mérjük ki, és egy tiszta keverőedénybe öntsük, ami célszerűen legalább 20 literes legyen. Mindig a hideg tiszta vízhez adjuk a por anyagot. Ezt fokozatosan adagoljuk, és lassú fordulatú keverőgéppel keverjük össze a masszát. Keverés után egy három-öt perces pihentetési időt iktassunk be. Erre az anyagban lévő műgyanta adalékok teljes feloldódása miatt van szükség. Ismételt átkeverés után egy teljesen csomómentes masszát kapunk, aminek az állaga folyós. Ezután öntsük aljzatra és sima vagy fogas glettvassal terítsük el. A masszának önterülő tulajdonsága van, ami kitűnő terülő képességgel párosul, ezért a felhordása rendkívül egyszerű. Mit tegyünk, ha a komplett kivitelezésre kevés idő áll a rendelkezésünkre, esetleg néhány óra múlva rá akarunk lépni a kiegyenlítőre? Ebben az esetben használjunk úgynevezett gyorskötő kiegyenlítőket, ilyen lehet az ULTRAPLAN önterülő kiegyenlítő. Amennyiben ezt használjuk, a felülete 3-4 óra múlva járható, csiszolható. Kerámiaburkolatot már néhány óra, míg melegburkolatot 24 óra elteltével lehet rá fektetni. Olyan helyeken is használható, ahol padlófűtés van, vagy a burkolatnak szék görgők terhelésének kell ellenállni. Rétegenként 1-10 mm-es vastagságban lehet alkalmazni, és a rétegeket 2-4 óra elteltével ismételten fel lehet hordani. A felülete rendkívül kemény, igen magas nyomószilárdsággal rendelkezik. Akár hideg-, akár melegburkolatok alá egy ideális gyorskötő kiegyenlítőről beszélhetünk. Az ULTRAPLAN anyagszükséglete 1,6 kg/m2 rétegvastagság mm-enként. Milyen anyagot választhatunk, ha nincs szükség ilyen gyors kötési időre, esetleg a burkolási munkát csak néhány nap múlva kezdenék el? Ebben az esetben használhatunk valamivel lassúbb kötésű, de még mindig gyorskötő kiegyenlítő anyagot. A NOVOPLAN 21 nagyon sok hasonlóságot mutat az ULTRAPLAN-nal, legalábbis a kitűnő terülő képességét és a felhasználását tekintve. Viszont műszaki tulajdonságaiban némi eltérés van. A NOVOPLAN 21 1-10 mm rétegvastagságban hordható fel a felületre, viszont nem annyira gyorskötő, ezért hidegburkolatot másnap, melegburkolatot két nap múlva lehet rá fektetni. Természetesen padlófűtéses aljzatra is alkalmas, és a görgős székeknek is ellenáll. A Mapei termékskálája, a fentieken kívül, többféle speciális kiegyenlítő anyagot is tartalmaz. Ezekkel különleges felületekre, mint például meglévő faburkolatra (ragasztott parketta), vagy akár acéllemezre is lehet kiegyenlítést készíteni. Ha burkolással és segédanyagokkal kapcsolatban kérdései merülnek fel, keresse a Mapei szaktanácsadóit, akik készséggel válaszolnak, segítenek.

Bíró István
alkalmazástechnológus
Mapei Kft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csavaros metamorfózisok

Mindenki által közismert oldható kötőelemekből készült egyedi kompozíciók láthatók a képeken. Készítőik a csavarokat, anyákat és alátéteket alkotóelemekként, egyedi kis fémplasztikák...