Kiegészítők polcos szekrényhez

1Iskoláskorú gyerekek szobájába általában az egyszerű polcos szekrények képezik a bútorzatot. Ezek ugyanis sokoldalúan kihasználhatók, és kiegészítésükre is számos mód nyílik.

Például nagyon könnyű tanuló íróasztalt készíteni hozzá (1). Az asztal lapja lehet rekeszes kialakítású, amelyet később akár több fiókkal is kiegészíthetünk. Az asztal a szekrénykáva oldallapjai közé illeszkedjen, és hossza legalább akkora legyen, hogy 1000 mm-re álljon ki a kávából. Az asztal- és a fenéklapot 120 mm széles támlapok fogják össze, amelyeket csapozással erősítsünk a két laminált lap közé. Ha fiókkal is ki szeretnénk egészíteni, akkor a görgős fiókvezetékeket előre szereljük fel a támlapokra, és a fióktestek a nyílás szélességénél 25 mm-rel kisebbek legyenek.
Az asztal lába egy újabb rekeszes tároló, amelynek magassága kb. 600 mm, mélysége és szélessége pedig 350-400 mm közötti legyen. A rekeszlapokat arányosan elosztva rögzítsük a káva belsejébe, majd hátulról egy élre illesztett hátlappal zárjuk le. Az élek lefedése után a lábként szolgáló tárolót állítsuk a szekrény oldallapjai közé, és magasságát jelöljük át a 2belső oldalakra. Az asztal felső részét csúsztassuk a korpuszoldalak közé, csavaros szorítókkal támasszuk alá, majd a rekeszes lábelemet is illesszük a másik vége alá. Az asztalt konfirmátor csavarokkal fogassuk a korpuszoldalakhoz, és a lábelemet is ilyen csavarokkal rögzítsük a helyére. Az asztal így bármikor elemeire bontható, egyébként pedig szilárd egységet alkot a polcos szekrényekkel, és bármelyik hosszabb oldala felől használható.
Az apróbb tárgyak, esetleg modellek elhelyezésére a szekrényoldalt célszerű felhasználni (2), mert ezek viszonylag kevés helyet igényelnek. A kis terhelésű polcokat ajánlatos 22 mm széles szegélylécekkel ellátni. A tárolólapokat egy nagyobb faforgácslapra hátulról felcsavarozva is felerősíthetjük, a kis polc együttest pedig a szekrény belseje felől behajtott facsavarokkal fogathatjuk a szekrényoldal külső felületére.
A polcok közé egy rekeszes elemet is könnyű beilleszteni, ami a jegyzettömbök, irodaszerek, vagy egyéb más használati eszközök rendezett tárolásához biztosít újabb lehetőséget (3). A zárt polcos elembe csupán egy vízszintes választólap és az erre függőlegesen felerősített rekeszlapokból összeállított darab kell, s máris készen van a rendező rekesz. A függőleges lapokat először alulról behajtott facsavarokkal fogassuk fel a vízszintes polclapra, majd alájuk facsapozva erősítsük fel az alsó rekeszlapokat. Arra azonban ügyeljünk, hogy e lapok pontosan a már felcsavarozott lapokkal egy vonalba álljanak.
A rekeszt néhány oldalról beütött bognárfejű szeggel rögzítsük a polckávába, és hátulról laminált felületű farostlemezzel fedjük le. 3Ha pedig a polckávát is magunknak kell készítenünk, akkor a fedő és fenéklap fogja közre a két oldallapot, amelyeket akár műanyag sarokelemekkel is egymáshoz erősíthetünk.
A káva szilárdságát a laminált faforgács hátlap fogja végső soron megadni, ezért ezt ragasztva és facsavarozva szereljük fel a kávára, majd illesszük helyére a rekeszes elemet. Beerősítése után konfirmátor csavarokkal fogassuk a szekrénykáva oldalai közé az új bútorelemet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: polc, szekrény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konyhai felső szekrények

Egy háztartásban a házi munkának majdnem a felét a konyhai munka teszi ki, ezért fontos a berendezés emberközpontú kialakítása. Ez azt jelenti, hogy a berendezésének kialakításakor mindig az ott...