Vízlágyítás, mint házi feladat

A jó víz közismert tulajdonságai "átlátszó, színtelen, szagtalan, kellemes ízű folyadék" mindenki előtt közismertek. Ilyen vizet találni a természetben, manapság már csak a mesék és a csodadoktorok világában lehetséges. Köztudott, hogy a csapból folyó víz, még a legtisztább vizek esetében is bizonyos fokú kezelésen esik át a vízművekben, majd így kerül a hálózaton át a fogyasztóhoz. A saját vízellátással rendelkező lakások, épületek esetében hasonló, csak a méreteiben különböző kezelést szükséges végeznünk a minél jobb, vagyis az úgynevezett ivóvíz-minőségű víz előállításához.

Ennek a "házi feladatnak" talán legfontosabb része a víz lágyítása. Miért van erre szükségünk? Nos az ivóvizet főleg kutakból esetleg forrásokból nyerjük, azaz ezek a vizek a föld alatti víztározó rétegekből, vagy azokon keresztül jutnak el hozzánk. A Föld édesvízkészlete a sós tengervízből a párolgás (természetes desztillálás) útján, mint nagyon lágy, kevés oldott anyagot tartalmazó, kissé savas folyadékként újul meg. A földfelszínre hullva, majd a talajba szivárogva a kőzetekből rengeteg ásványi anyagot old ki, és a feloldott anyagoktól, melyek zömmel kalcium, magnézium sók, ún. keményvizes oldattá alakul. A nagyobb folyókból - azok kavicsrétegén átszűrve - termelt vizek azonban lágyak. 1Hazánkban a kutak, források vize nagyrészt a keményvizes kategóriába tartozik. A vizeink zömét tehát lágyítani kell, a maradék is szűrésre, fertőtlenítésre kerül.
A vízművekben kezelt vizeket a természetes állapotú vízhez hasonlóvá teszik, de a kezelés és csővezetéken a fogyasztóhoz való eljutás során újból különféle minőségrontó anyagokat vesz fel a víz, majd így kerül hozzánk. Ezután következik a házi feladat, mely abból áll, hogy ezeket a vizeket minél tisztábbá, jobban felhasználhatóvá tegyük a magunk számára. A házi feladat elvégzéséhez kívánunk segítséget nyújtani cikkünkkel, mely a különféle házi víztisztító berendezések ismertetésével foglalkozik.

A feladat

"A vízcsapból folyó vizet tisztítsd meg a szennyező anyagoktól, lágyítsd 5 nk° alá, majd a kellemetlen ízeket, szagokat és mikroorganizmusokat távolítsd el belőle".

...és a megoldása

Kezdjük az elején. A vezetékes víz nevében benne van, hogy csővezetéken keresztül jut el a víz hozzánk. A csővezetékből homok, rozsda különféle törmelékek kerülnek a vízbe és onnan hozzánk felhasználókhoz. Ezeket a mechanikai jellegű szennyeződéseket, lebegőanyagnak nevezzük. Eltávolításukra különféle szűrők szolgálnak. Ezek a szűrők a rajtuk keresztül folyó vízből, a nagy aktív szűrőfelületük segítségével kiszűrik a különféle lebegőanyagokat. Két fő típusuk alakult ki, a cserélhető betétes szűrők, és a leöblíthető, visszamosható felületű szűrők.
A cserélhető betétes szűrők, a bejövő vezetékre szerelhető kialakításúak, a csatlakozó méretük a szokásos 1/2"-2"-os csőméretekhez igazodik. A csőcsatlakozást biztosító részbe, menetesen csatlakozik a szűrőbetétet tartó, többnyire átlátszó szűrőház. Ez a szűrőház, a vezeték lezárása után lecsavarható, ezután a benne található szűrőbetét, melynek anyaga polipropilén (PP), vagy rozsdamentes acél, lemosható, vagy ha szükséges, cserélhető. A korszerű szűrőbetétek 20~100 m pórusméretűek, azaz a milliméter századrésze nagyságú anyagrészecskéket is visszatartják a felületükön.
Megkülönböztetünk hideg és melegvíz szűrésére alkalmas szűrőket. A szűrők kapacitása 1~5 m3/óra között változik. A háztartásokban használt 6~13 bar-os nyomástartományban alkalmazhatóak ezek a berendezések (1).
2A még korszerűbb szűrők a rajtuk keresztül vezetett vízáramlás irányának a megfordításával visszaöblíthetőek, a bennük felgyülemlett anyagok így 1~2 havonként eltávolíthatók a csatornahálózatba. Ezeket a szűrőket tehát a szűrőbetétek cseréje nélkül hosszú ideig használhatjuk. Kialakításuk hasonló az előzőekhez, vagyis menetesen csatlakoztathatóak a bejövő vezetékre. A szűrőfelület visszamosása egy kézzel nyitható csap elforgatása után történik. Ezeket a berendezéseket nagyobb vízfogyasztású helyekre érdemes beépíteni mivel 5~10 m3/napos átfolyó teljesítményűek. (Ez már társasház, üdülő vízfogyasztást jelent.)
A visszaöblíthető szűrők hidegvízre alkalmas kivitelben készülnek, 1,5~16 bar nyomástartományban alkalmazhatóak. A szűrőfelületük rozsdamentes acél, pórusméretük 100 m (2).
Ha a házi feladatot eddig készítettük el, akkor még csak közelítünk az elégséges érdemjegy felé, a legfontosabb feladat ugyanis ezután következik. Az előzményekben leírtuk, hogy mi okozza a vizeink keménységét, a kemény víz viszont a vízkőlerakódás fő okozója. A hideg vizes szelepek, csövek felületén is hamar kialakul ez az igen kemény réteg, ami a szelepek fennakadását, a csövek keresztmetszetének csökkenését okozza. A melegvizes berendezésekben hatványozottan jelentkezik a vízkőlerakódás, emiatt a cirko és a bojler fűtéséhez 30~40%-kal több energia is szükséges lehet. Az iparban a kazánokat ezért kell különlegesen lágy, ún. kazántápvízzel ellátni.
Nos ugyanezt kell nekünk is tennünk, azaz lágyítani kell a vizünket. A vízlágyítás családiházas méretekben hasonlóan történik az iparban alkalmazottakéhoz. Vagy kémiai úton lágyítjuk a vizet, vagy elektromosság segítségével fizikai úton érhetjük ezt el.
A kémiai úton történő vízlágyítás lényege az, hogy a vizeink keménységét okozó kalcium- és magnéziumsókat, illetve azoknak a vízben oldott ionjait, nátriumsó (konyhasó) ionokra cseréljük ki. Ezzel a módszerrel a vizet 0,1 nk° érték alá lágyíthatjuk.
3Maga az ioncserélés a bemutatott berendezésben egy gyantatölteten átfolyva történik, konyhasóoldat felhasználásával. A berendezés egy vegyszerálló műanyag tartályba (reaktorba) elhelyezett nagy aktív felületű ioncserélő gyantatöltetből áll. Ezen a tölteten folyik át a kemény víz, majd eközben a konyhasóoldat ionjaival felcseréli a keménységet okozó kalcium-, magnéziumsó ionjait. Az innen elfolyó víz már nem okoz vízkövesedést. Az ioncserélő gyanta felületéről a kalcium-, magnéziumsókat a berendezés automatikusan leöblíti és egyúttal a szükséges nátrium (konyhasó) ionokat regenerálja. Ez a regenerálás és öblítés célszerűen a legkisebb vízfogyasztás időszakában, azaz az éjszakai órákban automatikusan lezajlik. Így a gyantatöltet évekig használható.
A berendezés kompakt kialakítású, a vezetékhálózatba 1"-os menetes csatlakozással köthető. A vízlágyító kapacitása a 0,2~1,5 m3/óra között változik a típustól függően. Ez havi 5~50 m3 fogyasztást jelent. A vízlágyító ivóvíz-minőségű vizet képes kezelni, a kezelendő víz vas-, mangántartalma 0,1 mg/liter alatti lehet. A berendezés 2,5~8 bar nyomástartományban üzemeltethető (3). Beszerelésénél javasoljuk valamilyen lebegőanyag szűrő alkalmazását a berendezés elé. Amenynyiben a lágyítandó víz vas-, mangántartalma 0,1 mg/l feletti, a víz előzetes vas-, mangántalanítása szükséges.
4A vízlágyítás másik lehetséges módja az elektromágneses impulzusokkal való vízlágyítás (4). Az erős elektromágneses mező megakadályozza a kalcium- és magnéziumsó molekuláinak kristályosodását, ezzel a csőfalakra, szerelvényekre való vízkő (kikristályosodott kalcium- és magnéziumsók) lerakódását. A mágneses mező mintegy szétrázza a kristályok szerkezetét, azokat kicsi, már kirakódni képtelen kristályokká alakítja. Ezek a kristályok oldatként maradnak a vízelosztó hálózatunkban.
A módszer előnye, hogy változatlan vegyi összetételben tartja a felhasznált vizet, abból nem vonunk ki semmit, és semmit nem adagolunk hozzá. A felhasznált elektromos áram mintegy közvetve fejti ki vízlágyító hatását. A hálózatba átfolyó rendszerként lehet bekötni a berendezést 3/4"-1 1/2"-os menetes csatlakoztatással. A vízlágyító kapacitása 1,5~5 m3/óra, a felhasznált elektromos áram 100~250 W/óra.
Aki nagyon jó házi feladatot kíván készíteni, az a mosógépekben használt vizet, az (osztályelsőként Németország, Svájc külön erre a célra újrahasznosított ivóvizet!) poly-foszfáttal lágyítja. Ezt az anyagot a mosógép elé szerelt egyszerű átfolyásos műanyagházas adagolóval lehet a mosógépbe juttatni. A felhasznált adalékanyag miatt ezt a vizet ivásra nem lehet használni, de például a nagyon környezetbarát módon kialakított hálózatokon ezzel a használt mosóvízzel lehet a WC-t öblíteni.
5A lágyítás megoldásával a házi feladatunk 4-esre áll. Az 5-ös illetve *5-ös feladatmegoldáshoz azonban a felhasznált víz csírátlanítása is hozzátartozik. Aki például aktív szén abszorbens szűrővel kívánja a felhasznált vizet kezelni, az ezzel megszüntetheti a víz kellemetlen ízét és szagát, eltüntetheti a víz szervesanyag-tartalmát, kiszűrheti a maradék klórt és haloform vegyületeket a vízből.
Az aktív szén abszorbens szűrő berendezés az ivásra, főzésre felhasználandó hideg vizes vezetékszakaszba, egyszerű átfolyó rendszerben köthető. A berendezések a konyhai hidegvízcsapra, vagy közvetlenül a kifolyóra szerelhetők. A rajtuk átfolyó víz a mintegy 30 m3 aktív felületű ezüsttel impregnált aktív szén betéten áthaladva megtisztul a fenti kellemetlen anyagoktól is, így fogyasztásra különösen alkalmassá válik. A szűrőbetétet a fagytól védeni kell, kimerülése és cseréje kétévenként esedékes. A bemutatott berendezés 250 l/óra átfolyó teljesítményű 6 bar nyomástartomány mellett. Az átfolyó víz 4-52 °C hőmérséklet közötti lehet (5).
A berendezést az előzetesen csírátlanított vezetékes víz fogyasztása esetén is célszerű használni, mivel a vezetékben az ivóvízszabvány szerint maradványklórnak kell lennie. Ez a maradványklór okozhatja viszont a víz kellemetlen mellékízét, ill. az egészségre káros is lehet. Ezt is megszünteti az aktív szén szűrő. A teljesen biztonságos csírátlanítást, vagyis a mikroorganizmusoknak a vízből való eltávolítását, a ma már háztartási méretekben is beszerezhető UV (ultraibolya hullámtartományú lámpasugárzó) berendezésekkel végezhetjük el. A ma rendelkezésre álló UV berendezések aktív szén abszorbenssel is rendelkeznek, így a víz teljes szűrése és csírátlanítása lezajlik a berendezésben.
6A bemutatott berendezés két méretben 0,5; illetve 2 m3/óra átfolyó vízmennyiséget kezelhet. A hálózati váltóárammal működő készüléket folyamatoson célszerű működtetni, mert így az energiaforrásként használt alacsonynyomású UV lámpa élettartama jelentősen, kb. 1 évre növelhető. A készüléket átfolyó rendszerben menetes csatlakozással lehet a vízhálózatba csatlakoztatni (6).
Amennyiben vezetékes víz áll rendelkezésre, de mi a további minőségjavítás miatt minél jobb házi feladatot akarunk készíteni, akkor a vízmérőóra aknában, már a mérő elé beépítünk egy lebegőanyag szűrőt, majd a mérőóra után elhelyezünk egy ioncserélős vízlágyítót, vagy egy elektromos vízlágyító berendezést. Aknában nem, mert nem fagyálló!!! A már lágy vizet a mosógépre poly-foszfát adagolón keresztül vezetjük. Az ivóvízként vagy a főzésre felhasznált vizet pedig aktív szén szűrővel, vagy UV csírátlanítós aktív szén abszorbens szűrővel tehetjük biztonságos vízminőségűvé (7).
A saját vízellátó rendszerrel rendelkező háztartásokban a vizet előzetesen kezelni szükséges. A hazai gyakorlatban a kutakból termelt vizet vas-, mangántalanítani, nagy valószínűséggel savmentesíteni szükséges. (Ilyen berendezést ismertettünk az EZERMESTER 2002 március havi számában.) Majd az így kezelt vizet tehetjük az ismertetett berendezésekkel biztonságosabbá.
A bemutatott berendezések a CWG Hungary termékei. Úgymint a CWG 112-es lebegőanyag szűrő; a CWG Filt visszamosható szűrő; a Mini 10/CWG ioncserélős vízlágyító; a Maxi 15 (családi ház méretre ezt ajánlja a cég); a CWG BIOSTAT 2000 elektromos vízlágyító; valamint a legújabb, az AQA Total; az SGAC 10/CWG aktív szén abszorbens szűrő és a PURA UVB 10/CWG ultraibolya csírátlanító berendezés.
Az elfogyasztott víz egészségessége nehezen forintosítható, de amennyiben a vízkőlerakódások miatti mintegy 40-50-os energiatöbbletet és a tönkrement szerelvények árát nézzük, akkor a havi 5000 Ft megtakarítás reálisnak vehető. Azaz évente mintegy 60000 Ft a tényleges haszon. Ha ezt viszonyítjuk a készülékből összeállítható rendszerek max. 200 000 Ft-os beruházási költségéhez, akkor a 3~4 éves megtérülés jó értéknek vehető. Emellett a csillagos ötös házi feladat megoldás mellé az egészséges életmód is pozitívumként jelentkezik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kemény víz - lágy víz

Manapság divatos az egészségünk és a háztartási gépeink kapcsán a keményvizet, mint a fő bűnbakot emlegetni, ami az egészségünket veszélyezteti, gépeinket tönkreteszi, ezért mindenféle eszközzel...


Kerti tó, fürdőtó vízminősége

Egyre többen alakítanak ki olyan kerti tavat, ami némi nyári megmártózásra is lehetőséget ad amellett, hogy a kert dísze, és a párás mikroklíma őrzője. Míg a medencék vízminőségét különféle...